Wednesday, March 31, 2010

Kisah Budak Bucuk

Salam...

Hari ni sedikit sibuk. Tapi sambil2 tu jenguk jugak ke sini... Sakit kepala lak. Printer wat hal pulak hari ni, tak leh nak print. Dah le banyak benda nak kena settle nih...

So, sementara tunggu printer dibaiki baik isi masa terluang...

Nak update pasal anak bujang saya tu. Hari isnin lepas bawak dia pi check up. Erm, berat badan tak naik pun. 11.5 kg jugak... Last check up bulan 1 hari tu pun 11.5kg gak... Ni sure gara2 selsema, pastu tak mau makan nasik... Lagi 2 bulan kena pergi check up balik...

Ni saja nak tempek muka si kecik tu...

khusyuk dok tengok tv

"Ummi, sedap la kunyah tiub bola ni..."

Perkembangan si kecik tu sekarang:

* Dah boleh sebut nama sket2 dengan bantuan... Bila saya kata Ahmad - dia sebut "Amad" (H silent). Faris - dia sebut "Ayis". Danish - dia sebut "Danis" (H silent lagi). Bila tanya 'siapa nama saya?' Dia sebut "ayis" (faris)... hehe, kelakar je...

* bila tidur nak didodoi lak. pastu kena sambil sembang2 dengan dia... Ajar dia baca doa la, apa la... baru dia akan tidur

* dah pandai nyanyi lagu ABC... tapi reti nyanyi dari A sampai E aje... pastu aa aa aa... Tapi masih dengar la irama lagu ABC tu... hehe

* dah pandai nyanyi lagu twinkle2... tapi yang ni pun irama je le. perkataan dia "aa uu uu" pastu ntah apa ntah. Yang betulnya hanya "up up up" (sepatutnya - up above the world so high)

- kebetulan pulak hujung / kepala katil saya betentangan dengan tingkap. So, bila tidur & mengiring ke kanan tu nampak la langit kat luar. Tiap kali bagi tidur si kecik tu mesti ternampak bintang kat langit. Pastu dia pun akan nyanyi la lagu twinkle2 versi dia... hehe

* bila dengar orang baca doa, terus angkat tangan. dah habis sebut "amin"

* banyak la jugak perkataan simple yang dah reti - habis, jatuh, tutup, buka, nak, ayam, cat, lizard, cicak, dll

* kalau kita lambat buat sesuatu je mesti dia sebut "cepat aa"

* memori dah semakin kuat. boleh la beza barang mainan or something tempat letaknya kat mana. Contohnya kalau dalam bakul mainan lego dia ada mainan lain, dia akan keluarkan. So, dalam tu ada block2 lego aje. Lagi satu, lepas buka baju terus letak dalam bakul baju kotor.

Tu je kot nak cerita pasal perkembangan si kecik tu.  Erm, rasanya sama je perkembangan dia ngan budak2 lain yang sebaya dengan dia... Tak dak la yang luar biasa...

Ok la, panjang dah bercerita. Till then, papaiiii

Selingan:


Suka sangat makan laksa... 'Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi"... hehe


Ni le buku ABC faris. Kalau saya nyanyi lagu "ABC's" dia akan cepat2 ambil buku ni & bukak sambil nyanyi jugak... hehe

3 comments:

mamalieyna said...

wah2x..seronoknya baca perkembangan anak2 ni..farish dh pandai mcm2..best! ^_^

Ena said...

eheheh..

cam ammar juge la ghupernyer tu sal.. hehe.. cumer ammar punyer berat makin menurun.. tinggal 9.8 jekk mase dier demam aritu.. asalnyer berat dier same ngan faris.. hu3x..

sal, ada terime tak? risau pulak akak nie.. sori .. sbb simple gift aje tu.. hu3x..

~~*Ummi AFD*~~ said...

Kak Ena:

Tu la, sama je perkembangan sebab sebaya je kan. beza sehari je... hehe. ye ke, ringannya si irfan tu...

dah selamat dapat semalam. nak buat entri pasal tu, tapi tak sempat lagi la. hari ni sibuk sesangat...