Thursday, December 30, 2010

Kembali bersiaran....

Salam...

Fuh, fuh... Dah berhabuk blog nih...

5 hari cuti... Hari ni kepala rasa sakit sesangat...

Macam2 berlaku minggu ni... Ekceli saya cuti 3 hari (Isnin - semalam) sebab pergi ke Ipoh.

Ayah saya dimasukkan ke CCU akibat serangan jantung... 3 hari 2 malam kami adik beradik berkampung kat Ipoh...

Dan disebabkan tak ada saudara mara kat Ipoh, makanya menyewa hotel la kami semua...

Ahad tu (26/12/2010) dalam kul 12 malam lebih, Angah (kakak no.2) call sambil nangis2 cakap ayah masuk hospital. Masa tu saya dah lena tido...

Dalam blur2 tu terus rasa hilang ngantuk... 1st time ayah kena serangan jantung... Masa tu rasa tak boleh nak fikir apa2 pun... Call Kak Yong pun dia tengah nangis, call kak Chik pun dia nangis.. Sudahnya saya pun nangis... adeh

Terus packing barang2. Ingat nak bertolak time tu jugak. Tapi lepas dapat mesej dari Angah, katanya ayah saya di'transfer' ke Ipoh, terus buat keputusan bertolak lepas subuh.

Sebab boleh terus singgah ke Ipoh. Takkan nak balik Kedah dulu pastu patah balik ke Ipoh pulak...

Sepatutnya ayah saya dimasukkan ke Taiping (hospital paling dekat selain Parit Buntar. Tapi kat Parit Buntar tak ada doktor pakar jantung) tapi katil penuh pulak..

Dalam kul 9 lebih kami sampai kat situ... Hampir2 sesat jugak la sebab tak familiar dengan jalan kat Ipoh tu..

Masa sampai pun tak boleh pergi tengok lagi sebab bukan waktu melawat. Lagipun hanya 2 orang je yang dibenarkan masuk dalam satu waktu...

So, bila dah boleh melawat tu saya pun masuk menjenguk. Ayah tengah tidur... Wayar bersilang sana sini.. Sedihnya tengok keadaan dia...

Tapi saya tak kejutkan dia pun. Biarlah dia berehat. Sebelah petang baru pergi melawat semula.. Masa tu dia dah sedar... Dapat la jugak berbual sekejap. Nurse pun pesan jangan kacau sangat sebab ayah masih lemah...

Dan Alhamudlillah la, semalam dah ditukarkan ke wad biasa... Ayah pun dah nampak sihat sikit. Tapi still kena tahan mungkin sampai Sabtu ni sebab nadi dia masih lemah...

Semalam pun rasa serba salah & tak sampai hati nak balik ke sini. Tapi memandangkan cuti saya pun dah habis, kena la jugak balik ke sini...

Tapi pagi2 tadi masuk office je dapat tau yang esok cuti lak... Rugi betul... Kalau tak boleh stay terus sampai ayah saya discaj...

Ok la, nak rehat2 jap nih... Kepala rasa sakit sangat + rasa penat sangat nih. Maklumlah, tidur tak menentu.. Makan pun tak menentu...

Ok la, daaaaaa.....

**nanti kalau ada kelapangan saya jenguk lah ye rumah kengkawan... sorry la, tak sempat nak reply semua komen2 yang ditinggalkan oleh kawan2...

Friday, December 24, 2010

Kije makan je ye...

Salam...

Dah petang jumaat pun... Esok cuti... hehe

Sekarang ni tengah dok menahan kesejukan yang amat sangat... Orang Kedah kata 'sejuk gedi'....

Habis rasa kebas tangan & kaki... Bak kata orang 'sejuk sampai ke tulang hitam'... (betul ke ayat saya ni???)

Maybe sebab tadi hujan lebat kot kat luar nun... Dan bila sejuk2 nih mula la asyik rasa lapar je... Walaupun tadi dah makan nasik, pastu makan cucur pisang + cucur udang...

Ni dah rasa lapar balik dah... hehe. Terus la jadi rajin nak wat nescafe panas... Sejuk2 camni best rasanya minum air panas...

Kawan2 nak sket??? Jemput minum ye... hehe. Dan haruslah bukak tin biskut untuk makan biskut kering cicah air panas... jemput makan.... :)

Aisyeh, kije makan je ye.... Tapi berat badan sekarang ni tak berapa nak naik lak... Check up hari Rabu ritu berat saya 57kg je...

Rasanya kali ni berat badan last sebelum bersalin cam akan sama je ngan berat badan masa bersalinkan Faris dulu... 61.++ kg...

Ni pun dah masuk minggu ke 31... Means lagi 4kg sama la berat ngan berat masa 1st bersalin dulu...

Dan mungkin jugak baby kali ni berat lebih kurang cam Faris la kot. Tak pun kecik sket...

Harus la berpantang betul2 kali ni... Orang kata, time berpantang ni la kita nak turunkan berat badan & kecikkan sket saiz mana2 bahagian yang patut...

Dan angannya adalah nak dapat balik berat badan macam masa zaman muda mudi dulu... (tua dah ke???)... Ala, rasanya sama je berat sebelum kawen dulu ngan pas kawen... 47-48 kg...

Tapi ada satu ni yang sangat la teringin nak wat... kecikkan sket pipi yang bambam ni... Bila tengok orang lain pakai shawl & tudung syria nampak cantik je terletak kat muka diaroang...

Ye la, muka dah comel... pakai apa pun comel la kan... Tapi kalau saya pakai, nampak chubby semacam je rasa... adeh...

Tu la, dulu2 masa zaman skolah asyik la gelak je kerjanya... Orang kata, kalau banyak gelak/ketawa nanti muka jadi tembam...

Tapi saya wat tak reti je... tu yang muka jadi tembam tu... Padan muka dengan saya... hahahaha (ketawa lagi...)

Dah, dah... melalaut merapu meraban lak...

Ok la, selamat berhujung minggu ye semua... Esok saya ada satu misi... Kalau dah berjaya misi tu nanti saya up kat entri yang akan datang ye...

Till then, daaaaaaa....

Thursday, December 23, 2010

Adeh, dah nyanyok ka???

Salam...

Lewat sikit bersiaran hari ni... Banyak kerja nak kena settlekan dulu...

Ni nak cerita pasal kejadian semalam... Yang sangat2 memberi pengajaran buat saya...

Kisahnya, semalam kan saya ada check up... Pastu biasanya saya akan bawak la kunci rumah sendiri... Kunci rumah saya ada 2 set...

Satu set saya pegang, lagi satu En. Abah pegang. Senang sikit kalau salah sorang dari kami tetiba nak balik umah, tak yah la nak pergi amik kunci kat lagi sorang...

So, semalam cadangnya kalau check up habis awal sikit macam dalam kul 12.30 ke saya nak balik rumah dulu.

Tapi disebabkan rasa cam nak mudah je, saya amik kunci En. Abah, kunci saya, saya tinggalkan kat rumah...

Dan kebiasaannya kalau ke klinik untuk check up, saya akan bawak satu beg khas yang memang letak la buku merah tu, pastu segala mak nenek yang berkaitan. Just masukkan purse & henpon je...

Tak yah la nak gendong henbeg... So, semalam saya letak la kunci umah dalam beg tu...

Pas selesai semua, balik office & parking la keta kat office. Masa sampai tu dok fikir la nak bawak naik ke tak beg tu.

Pikir punya pikir saya buat keputusan nak tinggalkan aje beg tu dalam kereta. Amik purse & henpon je... Sebab saya ingat semalam nak bawak balik kereta...

Tapi, disebabkan petang semalam kan gelap gelita macam nak hujan lebat, makanya tak jadi lak saya nak bawak balik kereta tu.

Masa En. Abah kol kata dah sampai kat office saya, teringat la jugak nak turun ke parking amik beg tu. Tapi bila memikirkan tak ada benda sangat dalam tu saya pun kata la "esok je la amik beg tu...".

So, terus pi amik si kecik tu kat taska dan balik la ke rumah...

Sampai je depan rumah, bukak henbeg nak amik kunci rumah terus terjerit saya "Alamak, kunci rumah....". Serta merta teringat yang kunci tertinggal dalam kereta. Kereta pulak parking kat office...

Bagus sangat kan... Tak pasal2 kena patah balik ke office untuk amik kunci rumah... Hambik ko, dah sepasal lak buang masa...

Nasib baik office dekat je ngan rumah, dalam 10 minit... Kalau sejam dua, mau tak naya jawabnya...

Tu la, nak mudah sangat kan... kan dah susah... Bak kata pepatah "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian..."

Eh, ada kaitan ke... Hentam je la... hehe

So, next time sebelum balik tu kena make sure semua benda dah ada dalam henbeg ye... Kunci rumah, henpon, purse dan lain2...

Ok la, sekian saja cerita teladan kita pada hari ini. Hingga berjumpa lagi... Daaaaaaaaa.... hehehehe

Wednesday, December 22, 2010

Hari yang memenatkan....

Salam...

Rasa macam nak patah pinggang pun ada...

Mana tak nya, tadi pergi check up, tunggu dari kul 11, kul 1.15 baru nombor saya dipanggil...

Tu nasib baik 2 jam je... Akak kat sebelah saya tu dari kul 9 dia tunggu... Lagi kesian... Ada lagi sorang tu, dah la peknen, dukung anak kecik lagi... Lagi la kesian.

Bila tengok orang lain lagi lama tunggu dari saya, saya rasa cool la sket. Tak la rasa nak marah... hehe

Tapi tadi memang kelaparan sesangat sampai rasa sakit kepala la.. Dah la pagi tadi breakfast biskut kering je...

Kali ni semuanya ok je... Berat saya hanya naik 900 gm je... Sepatutnya naik 1.5kg... Tapi nurse tu tak kata apa pun sebab dia pun tadi tengah kejar masa lunch dia...

Selalunya akan tanya kita, sihat ke ada masalah apa2 ke... Tadi just check2 yang rutin, pastu bagi date untuk next appointment... Erm....

Pagi tadi dalam kul 9 lebih pergi ziarah arwah. Tumpang je member2 office yang pergi.

Ramai la jugak yang pergi. Sampai je saya dah start ketap (gigit) bibir. Salah satu cara saya nak control perasaan sedih & daripada menangis...

Mula2 tu ok lagi, tapi bila sampai je turn saya nak bersalam ngan member office saya tu, tengok je muka sayu dia otomatik laju je air mata ni mengalir...

Puas dah saya control & ketap bibir (nasib baik tak putus bibir I, youuuu...), tapi still air mata tu mengalir. Dah tu, bila je member office saya ni tengok saya nangis, terus dia pun nangis jugak...

Terus saya rasa bersalah. Ye la, sepatutnya saya bagi kekuatan kat dia, ni saya menambah kesedihan dia lak... Terdetik kat hati "kenapa la aku menangis...."

Kononnya masa salam tu nak cakap kat dia "Sabar banyak2, kuatkan semangat...", tapi tak terkeluar dari mulut.

Dah tu, keluar je dari rumah dia semua orang tengok saya... Malu giler... Seluk poket jeket, sekali lupa bawak tisu daaaaa... Jenuh lap air mata guna jari... hehe

Ok la, dah takmo sedih2... Kang saya dok terbayang muka anak2 dia yang masih kecik tu, mau mengalir lagi air mata...

Kat luar nun gelap gelita. Hujan dah mulai turun... Mungkin turut menangisi permergian arwah.... Al-Fatihah... Semoga roh beliau ditempatkan dikalangan orang beriman...

Kepada kengkawan yang tingalkan komen untuk entri pagi tadi, terima kasih banyak2...

Till then, daaaaaa....

Daripada-Nya kita datang... Kepada-Nya kita dikembalikan...

Salam...

Pagi2 lagi dah dapat berita sedih...

Husband kawan saya tu dah meninggal pagi tadi dalam kul 1 lebih...

Maybe japgi dalam kul 9 lebih kot staf2 office akan pergi ziarah arwah...

Saya pun mungkin join... Harap2 dapat la kontrol empangan air mata nanti...

Serius terkejut... Tapi diaorang cakap semalam memang husband dia dah kritikal...

Tak dapat saya bayang camna la kalau saya kat tempat dia. Dah la anak2 kecik2 lagi... Yang sulung baru umur 4 tahun lebih. Yang no. 2 baru 2 tahun lebih... Dah tu, bakal dapat yang no. 3....

Baru je last week dia dok happy ceita pasal dia dapat sambung study... Saya cakap "Rezeki anak dia yang no.3..."

Entah la, dalam hidup ni kadang2 kita tak dapat jangka apa akan berlaku pada masa akan datang... Dan kadang2 semuanya berlaku dalam sekelip mata...

DIA Maha Berkuasa & Maha Mengetahui...

Semoga dia tabah menghadapi dugaan ini...

Ok la, nak breakfast jap nih... Tak makan dari tadi... Kang saya lak yang pengsan...

Ok, daaaaaaa....

Tuesday, December 21, 2010

Semoga semuanya selamat....

Salam...

Hah, entri ke-3???  sila percaya ye...

Ekceli masa tengah buat entri ni saya dok teringat kat salah sorang member office saya.

Baru je semalam dapat berita husband dia masuk wad sebab komplikasi (husband dia ada diabetis).

Tadi dapat berita yang husband dia tengah kritikal & ada kat wad ICU sekarang ni.

Terus rasa bergenang air mata ni. Salah satu sebabnya member office saya tu tengah peknen 2 bulan ++. Rasa kesian sangat kat dia...

Selalu la jugak dia datang bercerita dengan saya, melepas sedikit perasaan pasal masalah dia... Share cerita sama2... Boleh kata rapat jugak la kami ni...

Mudah2an tak ada apa2 yang tak diingini la... Dan mudah2an suami dia cepat sembuh...

Ingat nak pergi gak melawat, tapi cam risau lak kang saya yang menangis beria... Saya ni bukan boleh, nampak orang menangis, saya pun ikut menangis sama...

Dengar orang cerita pun dah nak menangis, ni kalau tengok muka dia kompem la menitis gak air mata saya ni...

Semoga dia tabah menghadapi dugaan ni... Dan semoga semuanya selamat... Tak pa la, tak dapat pergi melawat, saya doakan dari jauh je la...

Ok la, dah nak balik ni... Daaaa....

Bebelan kosong di petang hari...

Salam...

Petang2 camni rasa cam nak mengunyah2 lak... tapi tak ada la pulak makanan ringan...

Kan best kalau ada makanan rapu sket... leh la jugak sambil ngap2 sambil wat apa yg patut...

Eh, cam pelik lak dapat wat 2 entri hari ni... Biasanya 1 entri pun jenuh nak pikir... hehe

Ni pun sebab jari jemari ni cam gatal nak menaip je hari ni... Padahal tak ada apa sangat pun nak diceritakan...

Haisyh, dah lama dok pendam perasaan nih... Perasaan nak pi jalan2 cuci mata & poket kat jalan TAR. Tapi asyik la tak berkesempatan...

Nak pergi hari kerja, cuti pun dah nyawa2 ikan... Nak pergi hari cuti, nak hangkut sekali si kecik tu, alamatnya tak sempat nak pilih apa2, nak buang masa membelek, dia dah mengamuk...

Dan tak pasal2 jugak balik camtu je...

Habis tu, bila masa nak pergi... Kalau boleh sebelum keluar lagi sorang ni nak la pergi membeli apa yang diidamkan tuh... hehe

Ok la, celoteh kosong je petang2 ni.. dah takdak apa nak cerita, merapu je la... hehe

Daaaaaaa....

**harus cari masa jugak nak keluar cuci2 mata & sakitkan kaki ni... :)

Tanya sama pokok, apa sebab goyang....

Salam...

Hari ni terlebih segar bugar rasa... Siap ada mood nak 'calit warna2' kat muka nih... hehe

Mana tak nya, semalam sebelum kul 10.30 p.m tiga2 beranak dah 'hanyut'... Dah tu faris tak bangun mintak susu pun semalam... bagus2... hehe

Semalam, balik je dari kerja ingat nak masak terus... Tapi rasa sakit kepala + ngantuk sangat. So, baring2 & lelap la jap...

Tak la lena pun, dok dengar faris ngomel sorang2... "Ummi tidoq... ummi tidoq...". Sambil ngomel sambil dok makan keropok ikan & tengok tv sorang2...

Sian dia, ummi tak layan.

Lepas maghrib baru start memasak. Lepas makan apa semua dok la lepak depan tv dengar berita... Tetiba je faris bangun sambil nyanyi2...

Mula2 saya tak dapat tangkap apa yang dia nyanyikan tu... Lama2 baru la tau... rupa2nya dia dok nyanyi...

"Awan nanti kata, aku kandung air.... " pastu entah apa2 perkataan yang keluar pun dah tak faham... Asyik la dok nyanyi lagu tu sampai pagi tadi masa on d way nak ke taska... hehe

Macam2... Dah tu, siap wat gaya2 lagi... hehe...

Ok la, nak turun jap pi beli lunch... Dah kelaparan sesangat ni... Minggu ni memang makan sket2 je... Maklum la, esok nak kena pi check up...

Kang berat naik lebih dari sepatutnya lagi, kang kena bebel lagi...

Ok la, daaaaa...

**saja letak tajuk entri camtu... sebab dok teringat faris dok nanyi lagu tu... hehe

**Berat naik pun kena bebel, berat turun pun kena bebel... susah tol..... kadang2 nak je cakap, "Abih, dah kalau saya lapar takkan la saya nak tahan lapar je kot... Dah nama pun mengandung..."

Monday, December 20, 2010

Kepala ting tong sudaaaaa.....

Salam...

Pagi2 lagi kepala dah rasa ting tong.. Gara2 tak cukup tido...

Semalam sambil layan tv, layan tenet jap.. Tapi punya la lembeeeep tenet semalam sebab ada problem apa ntah... Nak login blog pun tak leh... adeh...

Sedar2 dah kul 1 lebih... So, terus kemas2 & masuk tido... Badan pun dah rasa letih je sebab semalam tak berapa sihat sangat...

Sekali baru je nak lelap mata, dengar Faris berdengkur... kuat yang amat, macam org besar la dia berdengkur...

Dia pulak selsema, tu yang tido nafas kot mulut tu...Saya alih posisi tido dia pun still dia berdengkur jugak...

Ekceli dah beberapa malam jadi camni... Dia berdengkur kuat & asyik terkejut sambil nangis2 & tendang2 katil...

Kesian sangat rasa. Tapi saya sendiri pun tak tau nak wat apa lagi... Ubat selsema pun dah bagi, madu + jus kurma pun dah bagi...

Tapi camtu la... Bila cuti panjang, selsema kering la. Masuk je balik taska, mula la berhingus balik... Kalau pergi jumpa doktor pun semua akan cakap benda yang sama "Normal la kalau hantar ke taska, selsema akan berulang..."

Abih, camna nak wat lagi... Semalam memang tak leh nak tido la... Rasa bersalah kat anak pun ada. Macam dia terabai je...

Tapi tu la, takkan nak berhenti kerja kot... Tambah dalam keadaan & zaman yang sekarang ni... Sana sini nak pakai $$$... Ansuran kereta lagi, PTPTdot dot lagi... Nak bagi duit kat mak ayah lagi...

Takkan nak harap suami semata2... dia pun ada banyak tanggungan...

Adeh, serabut tol kepala semalam... Rasanya dalam kul 3 pagi jugak la baru terlelap. Tu pun terjaga jugak la sekejap2 bila faris terkejut...

Sudahnya, alarm bunyi kul 5 lebih pagi tadi badan rasa berat sangat... postpone sampai 6 lebih... hehe

Kalau hari Sabtu & Ahad lepas leh la jugak lelap jap mata lepas solat subuh... Tapi hari ni???? Kena pergi kerja daaaaa....

Tu yang kepala rasa ting tong sangat2 nih....

Ops, terlebih membebel lak pagi2 Isnin ni... Dalam dok sakit kepala leh lagi membebel panjang... hehe

Ok la, nak letak2 kepala jap. Bos tak ada nih, pi meeting... Leh amik kesempatan jap... hehe

Daaaa...

** Ada sesiapa tak yg tahu kat mana klinik pakar ENT yang ok area dekat2 ngan Putrajaya nih selain An-Nur??? TQ...

Saturday, December 18, 2010

Jahat ke???

Salam...

Dok watpe petang ni??? Tido ke??

Saya biasa la, dok kat umah je... Abahnya kerja hari ni... Esok la kot kuar cuci2 mata...

Ni pun sambil menaip ni sambil berperang ngan si kecik nih... Biasa la dia, tangan tak reti dok diam... dok tekan itu ini...

Tadi saya geram sangat terus bawak lari lappy ni masuk bilik pastu kunci... hehe. Jahat kan... Sebelum tu saya dah cakap kat Faris... "tak mau kacau, kalau tak nanti ummi masuk bilik kunci, faris dok sorang2 kat bawah..."

tapi dia still dok usik jugak, apa lagi saya wat betul2 la... Pastu macam senyap je, saya pun turun la tengok apa dia dok buat...

Rupa2nya dok main sorang2 atas sofa... Sian lak rasa... hehe... Tadi masa saya lari naik atas dia ikut, pastu ketuk2 pintu bilik sambil nangis...

Saya biarkan je... Kijam kan... hehe. Bila tengok dia dok kat bawah main sorang2 rasa tak sampai hati lak... Terus la bukak bagi dia layan video pebret dia yang lagu 'lion sleep tonight'.... yang hyppo nyanyi tu...

Pastu terus saya dipaksa tiru anjing tu nari lak... jenuh mak buyung ni meniru gaya tarian anjing tu... hehe

Ok la, ni pun dah tak senang nak melayan blog ni... Faris dah start wat perangai balik...

Daaaa....

Ni video tu...

Friday, December 17, 2010

(",)

Salam...

Dah petang pun...

Just nak ucap... selamat berhujung minggu buat semua...

Ok, daaaa

Thursday, December 16, 2010

Yahoooooo, akhirnya...

Salam...

Akhirnya tenet kat opis ni dah ok sket... Tapi kadang2 k.o jugak...

Jadi sementara dah ok ni harus lah amik kesempatan degan meng'qadho' ziarah blog kengkawan. Banyak betul entri, memang amik masa la nak baca satu2...

Saya just tinggalkan komen kat entri baru je... Sorry ye...

Ingatkan tenet dah ok ni nak cerita pasal family day last week. sekali gambar tertinggal kat umah lak. dah save dalam pendrive, tapi tu la, kat opis saya ni kan tak leh bawak pendrive... tu yang terlupa sangat2 tu nak seludup bawak... hehe

malam kang la kalau rajin... hehe

Ish, dah lama tak berceloteh kat sini rasa macam2 lak nak cerita. Tapi bila dok kejar masa ni, jadi tak tau nak taip apa lak... hehe

Ekceli tengah dok pilih2 nama untuk 'orang baru' nih... Ada la beberapa nama dah berkenan. Tapi kan, asal saya dah berkenan orang lain dah amik dulu... hehe

So, kena la cari yang baru lak... Kalau boleh nak la nama yang lain daripada yang lain, tapi maksudnya sedap & memberi erti yang baik...

Ada tu ada, tapi bila fikir takut orang susah nak sebut lak, terutama sekali mak ayah & PIL saya... Kang tergeliat lidah nak sebut... hehe

Dalam dok senarai pendek tu, rupa2nya dah ada 4 muka surat senarai nama... hehe. So, sekarang tunggu En. Abah lak buat short list dia... Pastu pandai2 la kami memilih sesama... hehe

Lagi 70 hari je... makin berdebar lak rasa. Sekarang ni nak berdiri lama pun tak leh... Rasa kebas kaki... Nak bernafas pun selalu macam tak cukup ruang je...

Ramai dok tanya, dah scan ke... Laki ke perempuan?? Erm, jawapan saya belum... Dan kalau boleh biarlah surprise... hehe

Tapi kan, peknen kali ni saya masih tak dapat nak agak lelaki ke perempuan... Kadang2 naluri saya rasa cam perempuan, kadang2 cam lelaki... Sampai kadang2 saya cakap kat hubby "Entah2 kembar sepasang kot..." hehe

Tapi mustahil la kot sebab perut saya kecik je. Lagi pun dah banyak kali scan, nampak ada 1 je...

Ye la, mana la tau kan lagi sorang tu tersorok ke... hehe.

Ok la, dah melalut lak... Sekali dapat merepek kat sini, tak ingat dunia...

Nak pi rehat2 jap... Dah waktu rehat ni kan... Daaaaaaa....

Short entry...

Salam...

Dah lama tak berblogging... Rasanya dah seminggu kot...

Line internet kat office ni dah 2 minggu wat hal... start kul 9 je dah tak leh nak bukak tenet dah... Cam 'teeeeeet' je... hehe

Banyak cerita kat blog kengkawan yang saya ketinggalan...

Kat rumah pun jarang bukak tenet gak... Kadang2 rasa membazir je bayar bulan2 tapi jarang guna. Herm...

Pagi ni baru la sempat jengah 1,2 blog... tu pun tak sempat sangat nak tinggal jejak... Mengejar masa la katakan, kang dah kul 9 tak leh dah guna tenet...

Harap maaf ye semua...

Ok la, ada kerja nih... Till then, daaaaa

** kalau sempat malam ni nak kena rajinkan jugak diri jengah... tu pun kalau mood rajin datang la... hehe

Monday, December 6, 2010

Selamat Tahun Baru - Salam Maal Hijrah

Salam...

Kat luar nun masih hujan...

Sedap tol tido tadi... hehe. Tiga2 beranak terbungkang... :)

Oh ya, lupa lak... Hari ni saya tak kerja... Saja amik cuti... Gatal2 nak habiskan cuti yang tinggal sikit tu...

Ekceli, sabtu & semalam opis hubby ada wat family day kat sinun... Sinun tu di mana??? Tunggu.... next entry saya cerita... hehe

So, semalam memang penat sangat masa sampai umah. Dengan sakit tekak + sakit kepala... Tu yang saya cuti hari ni... Tak larat nak pi office...

Masa apply cuti tu saya ada la mention kat bos, kalau larat saya datang kerja, kalau tak saya proceed je la cuti saya tu...

So, akhirnya pagi tadi saya pilih untuk bercuti... hehe

Jumaat hari tu pun tak bersiaran sebab saya MC... Herm...

Dah tu mood nak berblogging pun tak ada... Ni pun gagah jugak la... Kang berhabuk lak blog nih...

Ok la, sekejap je nih bersiaran... Sakit kepala la... Ok, till then... Daaaaa

** Jangan lupa baca doa awal tahun & akhir tahun ye... Selamat tahun baru semua.....

Thursday, December 2, 2010

Nak tanya sikit...

Salam...

Tak sempat lagi nak BW hari ni... Agak bizi... Ni japgi kul 12.30 nak kena ke dewan utk acara penutup kursus...

Just nak tanya ni kalau sesiapa tahu la... Ibu mengandung leh ke mandi / berendam dalam swimming pool??? Maap la ye tanya soklan camni...

Sebab pernah terbaca artikel pasal ibu mengandung tak leh berendam dalam s/p... Tu pun masa kandungan dah masuk umur berapa ntah... Saya kurang ingat lak...

So, kalau ada sesiapa tahu tolong la share ye... hehe

Thanks...

Ok la, dah kena panggil turun nih... Daaaa....

Tuesday, November 30, 2010

Manman & wawa...

Salam...

Cuaca kat luar nampaknya mendung... Awan hitam je kelihatan... Nampaknya bila2 masa saja bumi Allah ini akan disimbahi hujan...

Nampaknya niat di hati nak pergi beli barang2 dapur kat pasar tani mungkin terpaksa ditunda... Abih, nak masak apa hari ni???

Eh, melalut la pulak... Asal nak cerita lain, cerita pasal menda lain lak...

Oh, pasal tajuk tu...

Sebenarnya saya ni konon2nya nak la ajar Faris nama Ummi & abah dia.. Senang nanti, kalau orang tanya "Ni anak sapa?".. boleh la dia habaq...

So, gigih la ummi dia ni mengajar...

Saya : Nama abah Azman

Faris : Abah 'manman'

Saya : Bukan, Azman...

Faris : Manman...

Saya : Herm... ye lah tu... Nama ummi Salwa...

Faris : Ummi 'wawa'

Saya : Bukan... Salwa

Faris : Wawa....

Sampai ke sudah yang tu jugak la yang disebutnya... Ummi pun dah penat nak ajar.. hehe

Manman pun manman la... Wawa pun Wawa la... Janji ada la persamaan sket2.. hehe

Tapi kalau ajar melalui perbuatan memang cepat je dia ikut... Macam semalam, saya kurang sihat sket...

Pastu saya dok uwek uwek la kat sink dalam toilet. Kebetulan lak masa tu Faris ada... Bila tengok saya uwek uwek tu terus dia tepuk2 & usap2 paha saya sambil cakap "Dah dah... "

Terus rasa nak tergelak...

Biasanya kalau dia nak termuntah or tengah muntah saya akan tepuk2 & usap2 belakang dia sambil cakap "dah dah..."... Sekarang dia lak yang wat camtu...

Tapi sebab tak sampai nak tepuk belakang saya, ditepuknya paha saya... hehe

Budak2 ni memang cepat belajar. Ye la, otak tengah fresh lagi... Tak fikir masalah2 lain... So, sebagai ibu bapa kena la tunjuk teladan yang baik kat dia... kan kan...


bukan main lagi budak ni... Macam la pandai sangat nak klik2 kat komputer tu...
masa ni sambil dok menggedik kaki....

Ok la, panjang pulak cerita di petang hari ni...

Esok & lusa saya sibuk sket. Kena jadi urusetia pendaftaran untuk kursus yang diadakan kat Jabatan saya ni... Petang2 la kot baru dapat bersiaran... Tak pun malam... Tu pun kalau rajin... hehe

Ok la, daaaaa.....

'~'



Ya Allah, laparnya...
Nak turun beli makanan awal lagi la pulak...
Segan la nak tayang muka kat cafe tu... hehe

Nak makan biskut, kang dah kenyang tak makan nasik lak...
Owh, camna nak wat ni???

**perut dah berombak2... si kecik ni tak mo dok diam lak dari tadi...
Agaknya dia pun kelaparan kot....


Hari ni...

Salam...

Dah breakfast ke??? Saya dah... cuma makan roti saja... Alhamdulillah, kenyang jugak...

Tak ada apa sangat nak diupdate.... Ni pun sesaja menaip apa yang terlintas kat fikiran...

Hari ni entah kenapa, baju saya sebelah ber'iron' dan sebelah lagi kedut seribu... Adeh, camna la saya leh tak perasan yang another side lagi tak beriron...

Sebabnya baju ni adalah jubah yang jenis 2 lapis tu, pastu terbelah sket la kat tengah... Ni sure kes iron sebelah kanan dulu, pastu terus iron bahagian belakang...

Makanya, sebelah kiri tak beriron... Terpaksa la wat muka kering je... Malu giler rasa... hehe

So, hari ni dok je la ye kat tempat. Tak leh banyak berjalan sangat... Cover... :)

Ok la, kang kalau free lagi saya sambung membebel. Till then, daaaaa....

Friday, November 26, 2010

"Ummi, nak adik.... " = ???????

Salam...

Macam dah lama tak update blog. Padahal baru sehari... hehe

Hari ni nak cerita satu kisah...

Faris semenjak ditinggalkan kat kampung 2 minggu hari tu, dah makin banyak vocab yang dia belajar...

Ye la, dok bergaul & bermain ngan sepupu2 dia (anak kak long saya)... Yang sorang tu darjah satu, lagi sorang 5 tahun..

Mungkin la sebab tu orang cakap kalau anak kedua, beza umur dengan anak pertama agak jauh selalunya anak kedua ni akan lebih cepat bercakap berbanding anak sulung...

Sebab dia akan belajar macam2 perkataan dari anak sulung...

Berbalik kepada Faris yang dah pandai cakap macam2 nih, ada la satu ayat ni yang telah tiba2 keluar dari mulut dia yang menyebabkan ummi dia sedikit terkejut... hehe

Kisahnya bermula dari masa kat umah mentua saya, raya ke-2...

Hari tu masa kat umah mertua macam biasa la nak tidurkan dia. Masa tu pagi, dalam kul 10 lebih...

Mula2 tak mau tidur, tapi lepas bergaduh apa ntah dengan sepupu dia sampai nangis2 terus saya paksa dia tidur...

Tau dah, kalau wat perangai camtu dah ngantuk sangat la tu... Ajak dia masuk bilik, pastu suruh dia tidur...

Sempat lagi dia cakap sambil nangis2... "Ummi, nak abah..." dengan tersedu2 masa tu...

Abah dia pulak masa tu tak ada, keluar ke kedai. Jenuh pujuk sambil cakap "Abah pi kedai. Satgi abah balik la... Faris tidoq la dulu..."

Kalau nak tidur mesti kena ada abah & ummi... Haish, manja betul...

Pastu, ni kisah keesokannya, Raya ke-3 (Jumaat)... Pagi tu pergi Penang. Melawat mak cik saya yang baru keluar dari hospital sebab penyakit 3 serangkai tu...

Lepas pergi rumah makcik, kami singgah lak umah kakak kepada abang ipar saya. Anak kakak dia baru je bersalin. Dapat baby boy...

Masa mula2 saya suruh Faris datang tengok baby tu dia wat tak heran ja... Dah lama, baru dia nak. Mula2 letak atas riba dia, dia pegang2 & usap2 je pipi baby tu...

Amacam, ada gaya seorang abang tak??? Tengok tu, bukan main lagi dok picit pipi baby tu... Gerammmmmm

Lama2 dah makin geram dia dok cium2 pipi baby... Pastu dicubit2 pipi baby tu, picit2 lengan baby yang kecik tu... Sampai menggeletar kepala la dok tahan geram...

Bila tengok je dia makin geram terus angkat baby tu. Kang tak pasal2 kang makin geram, ntah apa2 yang dia akan buat...

Time ni dok picit2 lengan baby tu... Tengok tu, punya geram sampai terjelir lidah...
Anak sapa la ni... hehe

Balik rumah petang tu, masa saya dok baring2 sambil tengok tv dengan adik beradik yang lain, Faris pulak dok main tepi saya...

Tiba2 dia cakap "Ummi, nak adik..." ... Saya = "??????" kelu sekejap...

Tercengang saya masa tu, sambil dok fikir nak jawab apa... Kakak2 & adik saya dah ketawa... Adeh, mimpi apa pulak si Faris ni...

Semalam nak abah, boleh la jawab kejap lagi abah balik sebab abah dah memang sedia ada. Ni nak adik la pulak... Mana nak cari. Bukan masa tu jugak boleh bagi...

Terus saya jawab "Tunggu naa, tahun depan ummi bagi adik..." Faris cuma angguk je, pastu semua pakat ketawa... Sabaq ja la Faris ni...

Haru betul... Adeh, bila dok teringat kisah ni saya jadi ketawa sorang2... erm... Bila dah pandai cakap, macam2 lak dia request...

Biasa la, budak2 tengah membesar ni, macam2 akal... Kadang2 tu sampai kita sendiri tak jangka...

Ok la, panjang pulak cerita ye... Sekali dah bercerita, lupa diri lak...

Till then, daaaaaa....

Wednesday, November 24, 2010

Touch 'n' Go...

Salam...

Selamat petang semua... hehe... Waktu yang seswai nak jengah jap...

Owh, tajuk tu cam nak wat promotion je... bukan ye... bukan pasal touch 'n' go yang selalu dok guna kat tol-tol & public transport tu...

Ni ha... pasal insiden touch 'n' go yang sering saya hadapi kini...

Mentang2 la pewot saya dah nampak sket sekarang ni (sket ke??? ) ramai la yang sambil2 lalu kat saya tu suka touch 'n' go....


Selamber je kan... Nasib baik la pompuan yang wat camtu... Kalau lelaki mau makan pelempang jawabnya... hehe

Kadang2 rasa kelakar pun ada... Tapi ada jugak la yang mintak izin dulu sebelum nak sentuh... Maybe orang geram kot tengok pewot saya yang comei ni... hehe (perasan...)

Faris pun bukan main lagi... Pantang je nampak saya berbaring, sure datang kat saya sambil dok sebut "adik..." pastu pegang2 perut & letak telinga kat perut saya... hehe

lebih kurang cenggini la gaya si Faris tu... kadang2 siap kiss lagi ha... hehe

Macam-macam...

Ok la, mesin punch card pun dah bunyi tu... Nak kena berkemas2... Nak pi amik si kecik tu lagi... Till then, daaaa....

Tuesday, November 23, 2010

Entri yang asyik tertangguh...

Salam...

Curi2 masa jap jengah sini... Rumah kengkawan pun tak sempat jengah lagi. Malam tadi punya la seksa nak loading... Nak wat entri pun kena try 2,3 kali baru lepas... Ada masa nanti saya singgah jugak ye... Sorry...

Mood berada kat kampung masih terasa... Separuh dari badan ni rasa macam masih berada kat kampung je… Ahad lepas rasa cam malas dah nak balik ke sini… Rasa cam nak terus dok kat kampung je… hehe

Kat kampung best, tenang ja rasa... Nak2 bila lepak bawak pokok rambutan tepi bendang tu (sawah)... Bila la nak dapat pindah balik ke kampung nih… (Abah, sila jawab... hehe)

Raya tahun ni tak ke mana sangat pun.

Selasa (16hb) tu lepas Solat Isyak, dalam kul 8.30 malam terus gerak balik. Sepatutnya dalam kul 12.30 dah sampai la kat kampung…

Tap jalan malam tu jammed terutama sekali lepas tol lama Jelapang tu… Sampai lepas terowong. Pastu lak kat Slim River hujan lebat lak.. Makanya, kul 2.30 pagi baru sampai kat kampung…

Pagi tu dalam kul 6 lebih baru terjaga… Satu badan rasa sakit2… Terjaga pun sebab dengar suara Faris dok bermain dengan sepupu2 dia…

Apa lagi, terus bangun la nak tengok dia…

Masa mula2 saya pi dekat dia tu dia tak perasan lagi. Pastu saya bagi salam pun dia tak perasan lagi…

Bila saya panggil je nama, terus dia toleh. Serta merta air muka berubah… Muka nak nangis + marah…

Pastu terus dia nyorok tepi cabinet. Saya panggil “meh sini kat ummi…” makin dia nyorokkan diri…

Masa tu air mata saya yang bergenang… Rasa macam anak dah tak kenal ummi dia dah… Rasa sedih sangat… Adeh, mungkin dia merajuk dengan saya la tu…

Dah lama sikit baru dia mau kat saya… Apa lagi, terus peluk cium sepuas hati la… Tapi masa tu Faris masih diam membisu…

Ajak dia pergi kat abah dia pun masih diam… Lama lepas tu baru la dengar suara dia dok panggil abah dia…

Dalam kul 7 camtu bagi dia mandi, pastu siap2.. Mula2 ingat nak pakaikan baju Melayu. Tapi takut lak kalau bagi pakai awal sangat nanti kotor. So, bagi la pakai baju biasa2 dulu…

Sempat la snap beberapa keping gambar dia di pagi raya tu. Tapi pakai baju biasa je la… Akhirnya sampai ke sudah tak pakai pun baju Melayu… Penat je ummi gosok…

Ok la, panjang lak menceceh… Layan je la beberapa keping gambar aksi si kecil di pagi raya yang tak pakai baju raya nih… hehe

suka wat peace camni bila orang nak ambil gambar...
over senyum lak...

sila abaikan umah tok yang besepah ngan mainan faris tu...
Camni la kalau dia main kat rumah, habis disepah2kan... haish...

sempat lagi wat peace tu... sabo je la...

Ok la, till then... Daaaaaaa...


** lupa nak bagitau... Faris dah balik ke sini... yeayyy... ummi dah tak sunyi lagi dah... pagi2 bangun tido ada 'murai yang berkicau'... hehe

** ada satu cerita lucu (lucu ke???) nak distory mory kan kat sini, tapi tengah tunggu 'org tu' send gambar, tak dapat2 lagi nih... maybe next entry la kot...

**entri ni pun terpaksa diedit 2,3 kali akibat asyik tergendala ja...

Monday, November 22, 2010

Tak dak mood la pulak...

Salam...

Bersiaran lewat malam...

Nak bersiaran kat office susah sikit... Biasa la, office saya ni payah sket... Pendrive pun tak leh bawak, inikan pula BB...

Ekceli tak berapa nak ada mood la hari ni... Biasa la, separuh dari badan masih tertinggal di kampung... 'duhai kekasihku, cintaku tertinggal di Kedah...' hehe

Ada nak publish satu entri ni, dok peram dalam draf je, ingat balik rumah nak publish la... Sekali gambar2nya ada kat office lak... adeh...

Makanya, malam ni entri kosong je la... penuh bebelan saja...

Sambil bebel sambil layan CSI... Tadi layan citer korea, tapi episod hari ni kureng best la jalan ceritanya... Biasa la, macam hidup jugak... Tak selalunya best & indah saja... Asam garam kehidupan...

Ok la, dah melalut lak saya ni... Asal nak bebel sket je, dah meleret ntah apa2...

Ok la, nak titun la... Walaupun tak ngantuk lagi, tapi nak paksa gak mata nih... Till then, daaaaaa....

**yeayyy, F.T masuk final MM-25... Lagu pebret lak tu yg masuk - H.a.n.y.u.t...

**Sadness is beautiful, loneliness is tragical.... So help me, I can't win this war.... (B.S.B) - tetiba lak...

Tuesday, November 16, 2010

Last entry for today... (maybe.... hehe)

Salam...

Wah wah... kemain lagi ye... Baru je pagi tapi last entry lak... hehe

Bukan pa, takut petang ni dah tak jenguk ke sini... Lagi pun sekarang ni leh online pagi2 je...

Sebabnya, petang semalam dah kena tegur dengan dot dot dot... Makanya, dah tak leh la nak jengah ke sini sesuka hati ye... (tu pun saya online kul 5 lebih tau, dah nak dekat balik... terus rasa cam tak dak mood...)

Kalau rajin malam boleh la... Tu pun kalau kat umah laju je loadingnya... Semenjak TM pasang box Unifi dia kat depan umah tu cam payah sket la nak dapat coverage...

Hubby kata mungkin diaorang nak suruh pasang Unifi la tu... hehe. Ntah la, ada kena mengena ke tak... ke memang BB saya yang lembab... erm...

Eh, melalut lak...

Ekceli wat entri ni sebab nak wish :

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

kepada semua kengkawan bloggers baik yang saya kenal rapat, kenal gitu2 dan jugak sesiapa yang sudi menjengah ke ZON LARAGAN CEMBURU BUTA ni...

Maaf kalau ada salah silap sepanjang saya berkarya di blog saya ni. Kadang2 tu mungkin terlepas cakap & terlalu lantang menyuarakan pendapat sampai melukakan hati sesiapa...

Pada yang nak balik kampung hari ni, hati2 di jalan raya, k.... (peringatan ini juga buat saya... hehe). Bawak keta bebaik, biar lambat asal selamat...

Kalau makan lemang ke, ketupat ke ingat2 la kat saya sama ye... hehe

Pada kawan2 yang tak dapat pulang beraya kat kampung, jangan sedih2 tau... Semoga Raya tetap disambut dengan meriahnya...

Ok la, last sekali nak tutup entri ni dengan lagu yang saya dok nyanyi dari minggu lepas... hehe

Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerana hatiku melonjak sama
Ingin berjumpa dengan 'si dia'
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung, ladang dan rima
Langit yang tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Oh oh oh balik kampung
Oh oh oh balik kampung
Oh oh oh balik kampung
Hati riang....

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti...



**Faris, tungu tau... Malam ni ummi & abah balik... Kedah, I'm coming!!!!!

**Tak sabar nak peluk chium bucuk cayang ummi tu.... (tetiba rasa nak nangis lak... adeh...)

**Jemput la datang umah mak saya pada sesiapa yang dok dekat ngan Bandar Baharu tu ye... hehe

Ok la... Till then, daaaaaaa

Monday, November 15, 2010

Macam nak pecah ja....

Salam...

Apa la nak pecah tu ye...

Ni ha, rasa cam nak pecah ja dada ni sebab tahan rasa eksited, tengok citer korea nih...

Adeh, sampai nak terlompat rasa... best giler citer ni...

I loooooooveeeee K-Dramas so muchhhhh... hehe (hover)

Tu je pun nak taip... mengurangkan sket rasa eksited terlebih nih...

Ok la, dah kurang pun perasaan ni... Tapi tengah best2 bersambung la pulak...

Esok sure tak sempat nak tengok sambungannya sebab dah bertolak balik kampung... Erm...

Nak tengok kat tenet cam tak puas lak tengok kat skrin laptop yang tecik nih... Kat tv baru best... hehe

Tak pa, Ahad ni ada ulangan. Tapi kalau kat kampung cam payah sket nak layan citer2 camni... ye la, cam tak seswai lak dok tengok ngan mak & ayah... hehe

Ok la, nak tengok MM-25 jap nh... Daaaaa...

** tengah tggu Aizat nyanyi nih... Malam tadi tetiba je mamat tu muncul dalam mimpi lak. Dah tu dalam mimpi tu saya jadi kawan baik dia (tah pape je... hehe)... heran tul... padahal saya tak dak la fanatik or minat sangat ngan dia tu... just suka semua lagu2 dia, sebab best...

**syuuuuhhh, diam2 ye... ni kalo hubby tau ni kompem pasni takleh dah tengok or dengar lagu Aizat... ada orang jeles... keh keh keh... Adoi la... nak tergelak la pulak....

Tolong la.....

Tolong la...
Tolong la faham....
Tolong la faham bahawa...

Sesungguhnya saya amat mengantuk & tak dak mood langsung hari ni...

**Cepat la masa berlalu... tak sabar menunggu esok....

Ni office ke ketuhar nih???

Salam...

Habis hilang segala mengantuk di pagi hari...

Sebabnya kat level saya ni dah jadik cam dok dalam bekas kedap udara je... Panas + rasa cam takleh nak bernafas je...

Kalau nak sejuk & ada udara kena la kuar dari level nih...

Nak bukak tingkap, bilik saya ni lak tak bertingkap... Adeh...

Apasal diaorang tak on aircond nih??? Jimat tenaga ke???

Make-up dah cair nih... hehe...

Ok la, nak pi cari udara jap... Tak tahan dah ni... Rasa pening lak...

Daaaaaa....

Saturday, November 13, 2010

Sambungan 'mimpi di siang hari'....

Salam...

Sambungan mimpi di siang hari...

tak pernah2 bersiaran di malam hari... hehe

Sambil layan tv (ManU vs A.Villa) sambil layan blog jap...

Nak jengah blog kengkawan, tapi asyik kuar 'loading fail' aje.... geram je rasa....

Makanya, update je la blog sendiri, walaupun tak ada apa sangat nak diceritakan....

Tadi baru balik dari cuci mata + poket kat ekspo usahawan tu.... Habis nak dekat seratus gak la...

Nampak itu teringin, namapak ini teringin... Tapi semuanya makanan la... Asyik makan je kerjanya....

Jalan2 tadi jumpa lak dodol durian, apa lagi, rembat satu... hehe. Padahal bukan mengidam pun.... Cuma rasa cam nak makan je...

Tak pa la, amik mood raya awal2... hehe. Niat di hati nak cari kuih raya yang dikatakan murah tu, tapi tak jumpa2 lak. Agaknya dah habis kot... Tak pun hari ni harga dah up....

Ok la, tu je nak dibebel.... Nak try terjah blog kengkawan... mana tau dah boleh... tapi bila dah boleh nak leave comment lak susah... Sama macam tadi, asyik 'loading fail' memanjang....

Ye la, amik pakej yg murah2 je camni la... Nak amik yang mahal2 bukan selalu online pun... Bazir je... ni dapat online pun sebab Faris & abah tak ada... boring lak rasa... hehe

Till then, daaaaaa.....

Morning!!!!

Salam...
Mimpi apa la bersiaran di pagi hari cuti neh...

Erm, biasa la... Bila dah dok kat umah sorang2, dah tak tau nak watpa... Keja2 umah dah settle dah... Tengah tunggu baju habis di sental oleh orang gaji (mesin basuh)... hehe

Bukak tv pun tak ada cerita yang best...

Kalau biasa2 time ni tengah dok gaduh ngan Faris. Kita suruh dia tido dia tak mau... Sibuk dok tolong sepahkan rumah...

Ni dia tak ada, ummi rasa boring sangat tak ada orang nak ajak gaduh...

Hubby pagi2 tadi dah kuar... Ada game futsal lak hari ni. Malas nak ikut... Baik dok rumah settle kerja yang tinggal lagi sket tu...

Malam tadi dah buat separuh... Nak tido, tak dak mood lak... Tak rasa ngantuk pun walaupun semalam tido lambat...

Kalau ada faris rasa ngantuk sangat, tapi tak boleh tido... Bila dia tak ada, mata ni tak ngantuk lak... macam2....

Tak sabar nak tunggu hari selasa ni.... Semalam call dia dok sebut "ummi, ummi..." sedih rasa...

Tadi hubby sms bagi green light kalo nak kuar pi merambu ramba... tengok la kalo rajin nak drive jap gi... gi cuci mata kat Presint 2 tu tengok ekspo IKS tu...

Katanya ada kuih raya murah2... leh la pi usha2 kot2 ada yg best... leh wat kuih raya tuk raya Haji ni....

Pastu kalo rajin lagi terus panjangkan langkah ke Alamanda... hehe. Situ je la tempat yang leh dituju.... Tak pun Jusco ke... hehe

Ok la, nak pi tengok baju jap. Dah habis disental kot... Lambat sket sebab saya rendam dulu baju tu tadi....

Till then, papaiiiiii...

**ada sapa2 nak join saya pi merambu ramba japgi???

Friday, November 12, 2010

Mengidam itu ini... tapi.....

Salam...

Syukur, dah pun petang Jumaat... Esok Sabtu, yeayyyy...

Tadi dapat sms dari husband, katanya malam ni sepupu nak datang rumah... Mula2 tu satu family je nak datang. Tup tup ada 2 family lak...

Mula la dok pikir nak jamu apa... So, buat keputusan nak goreng bihun je la kot. Nak jamu nasik cam dah tak sempat lak nak masak balik nanti...

Sampai umah pun dah nak dekat kul 7... Kalau masak bihun jap je... hehe

Disamping tu, ada la sket2 pencuci mulut sebagai sampingan...

Pastu, konon2 nak la wat pulut durian. Sebabnya semalam masa otw balik rumah, sampai kat satu traffic light tu, ada la orang tengah fogging satu kawasan perumahan ni...

Dengan tak semena2 bau asap fogging tu cam bau kuah durian la pulokkkk... Dan dengan tetiba sahaja tekak ni terasa teringin yang amat sangat nak makan pulut durian (pulut + kuah durian)...

So, sambil drive keta semalam sambil la dok pikir nak cari kat mana la pulut durian ni. Dah la bukan musim sekarang ni... adeh...

Tetiba... bling!!! dapat idea... Nak terjah K4 nak cari durian... Mana la tau ada kat situ...

Makanya, rehat tengah hari tadi gigih la dirve ke Alamanda... Sampai je, terus cari beras pulut... Tapi malangnya tak hado la pulak... Selalu time tak cari tu berlonggok je ada kat rak tu... Time kita cari tak ada lak...

So, terus la beralih ke tempat yang selalu jual durian tu. Buat kesekian kalinya hampa lagi... Tak ada jugak... Adeh, sabaq je la... kempunan la nampaknya...

Dengan hati yang keciwa tu beralih lak la ke Parkson... Konon nak pi tengok beg yang saya dok berkenan tu. Sampai termimpi2 la beg tu...

Hari tu masa pi tengok tak bawak lak cash lebih... Nak pi cucuk malas lak, ATM jauh sangat...

Dan mungkin ditakdirkan hari ni bukan hari saya, beg tu pun dah tak ada... Dah ada orang lain rembat... sadis tol....

Tak pa la, bukan rezeki... Dia nak suruh simpan duit tu beli barang2 baby la tu... Lagi pun beg tu bukan keperluan pun. Keinginan je... Next2 time pun boleh lagi kan...

Ok la, tu je pun bebel panjang di petang hari... Kisah orang yang mengidam itu ini tapi tak dapat... hehe.

Ok, papaiiiii....

Thursday, November 11, 2010

Adeh, lapar...

Mood nak berblogging minggu ni adalh zero to hero...

rasa sangat lapar + rasa nak cepat2 je balik...

lambatnya lagi kul 5.30 petang... adeh...

**stok biskut dah habis, lupa nak top up...
harus angkut satu tin esok... hehe

**baby lam perot pun asyik dok gerak2 je nih...
agaknya dia pun kelaparan kot...
"sian baby ye... sabar ye sayang, kang balik umah kita makan ye..."

tak sabar nak tunggu minggu depan.... miss my bucuk cayang so much...
tolongggg... ada 'empangan' nak pecah nih... (ni yang malas ni... adeh...)

Bak kata hubby : "Kat Kedah & Perlis yang hujan, tapi banjir kat Putrajaya..." cis...

Wednesday, November 10, 2010

~ ??? ~

Tuesday, November 9, 2010

:(

~ tiba2 rasa nak nangis... ~
 ~ perasaan bercampur aduk... ~

hate this feeling... please go away...

Monday, November 8, 2010

Apa, melekat lagi??? Biar betul.... !!!!

Salam semua...

Ish ish ish... Ingatkan dah tak melekat dah la. Tapi jangkaan saya salah sama sekali. Dalam dok kontrol2 tu melekat jugak lagi... Adeh...

Macam tak percaya je... Apa nak buat, dah tak boleh nak elak dah... Terpkasa la akur ye...

Meh la kita tengok apa yang dah melekat lagi ni...

v


v


v


v


v


v


v


v


v


Adakah melekat yang ini???


Owh, bukan yang ini ye... Yang ni mustahil sangat la ye... Jarang2 la ada kes yang dah melekat 1, pastu beberapa bulan kemudian melekat lagi satu.

Ada tu ada, tapi sangat2 jarang berlaku kan...

So, bukan pasal yang atas tu ye...

Ni ha, pasal 'melekat' dengan yang ini...

v


v

v

v

v

v

v

v

v


Tak lain tak bukan citer korea... hehe. Saja ja kasi tajuk gempak2 sket... haha

Dalam pada saya dok control jari jemari ni dari tekan nombor 391 kat remote astro tu, tapi gatal jugak jari ni nak picit2 ye...

Tu pun disebabkan boring sesangat hari tu, masa semi-final Kedah lawan Kelantan... Saja dok tukar2 channel... Sekali ter'view' KBS punya channel...

Alih2 lak. ex-boyfriend saya berlakon (poyos...), makanya terus la terlekat... Citernya adalah seperti di bawah :

x-boipren saya adalah yang ditengah tu ye... hehe

Tu baru hari Rabu ngan Khamis. Kononnya tak nak la melekat gak hari Isnin ngan Selasa. Tapi biasa la, hari isnin bukan ada cerita best sangat kat tv...

Lagi sekali tertekan gak 391... Konon2 saja la nak tau citer apa. Sekali baru tengok dalam 10 minit, dah melekat lagi... Memang best giler citer ni... Sebab lawak...

Adeh, makanya melekat la lagi saya tetiap hari Isnin sampai Khamis kul 9 mlm kat tv... So, jenuh la berebut remote lagi pasni... hehe

Oh, lupa lak nak tanyang gambar citer yang hari Isnin ngan Selasa tu... Ha, citer kat bawah ni:


Suka tengok heroinnya... shomel sangat... macam saya... hehe... sila muntah ijo ye...

So, itu la jawapannya pada persoalan 'melekat lagi'... Jangan pikir yang bukan2 ye... hehe

Ok la, tu je nak cerita pun... hehe. Daaaaaaa

**p dot s : dulu2 selalu berangan nak anak mata sepet cam pelakon2 korea... suka tengok sebab shomel je... tapi nak wat camna, dah 'acuan' nya mata jenis bulat2... makanya tak ada la si 'sepet' ye... hehe

Zaman dulu2 pun dah ada fb tau....

Salam...


** Untuk hiburan semata-mata





Klik pada gambar untuk lebih jelas

Alergic ngan office???

Salam...

Pagi tadi mood nak datang kerja rasanya cam biasa je. Tak dak la pulak rasa cam blues ke, malas ke...

Tapi, sampai je kat office tadi, bau je office ni terus rasa pening & loya... Apa lagi, berlari2 anak ke toilet...

Dah keluarla cecair jernih, sebab tak makan apa2 pun lagi pagi ni. Just minum air masa je tadi.

Terus muka rasa kembang semacam je... Macam orang yang tengah alergic..

Hai, takkan la sekarang ni alergic bau office kot... (alasan la tu tak mau datang kerja... hehe)

Ok la, bebel sket je pagi2 ni... Nasib baik lepas sarapan dah rasa ok sket...

Till then, daaaaa....

Thursday, November 4, 2010

Hurmmmmm....

Salam...

Sekarang ni tengah :

Tak dak mood + boring + rindu kat dua orang superhero tu + nak cepat2 je balik umah + kepala rasa serabut + hidup rasa kosong

oh, cepat la masa berlalu...

Semalam masa drive nak balik rumah dari tempat kerja, rasa kosong je... Jalan raya pun nampak cam lurus je... adeh... Otak melayang2, nasib baik tak accident...

** saya baca semua blog kengkawan, cuma ada beberapa blog je saya leave comment... Tu pun satu dua blog yang saya jengah mula2... Lepas pada tu terus tangan ni cam berat je nak taip... hehe... Sorry ya...

** petang ni nak merayau ke mana lak... nak balik rumah awal2 cam tak dak mood... Kang jadi cam semalam lak. Nampak je beg skolah Faris (beg yg selalu bawa ke taska) terus je nangis... adeh...

** ada sesiapa sudi nak teman saya 'buang masa' petang ni??? hehe

Wednesday, November 3, 2010

Cepat la masa berlalu...

Salam...

Baru sehari tak jenguk dah macam2 cerita yang saya terlepas...

Sekarang ni dalam keadaan down... Separuh jiwaku pergi... (Layan blues jap pagi2 ni...)

Faris sekarang ni tengah on da way balik kampung ngan tok (mak saya) & mak long dia serta sepupu2 dia...

Tinggal la saya sorang2... Abahnya pun tak ada, outstation... Adeh, tak boleh nak imagine camna nak dok sorang2 nih...

Semalam masa dok packing baju & barang2 Faris dok nangis sorang2... hehe. Sambil packing sambil nangis...

Masuk bilik tengok dia tengah tido, nangis lagi... Adeh... Banjir satu rumah malam tadi... (ye lah tu...)

Al-kisahnya, Faris kena hantar gak balik kampung sebab dia kena campak... Semalam saya mc sebab kurang sihat. Kebetulan lak Faris pun tak berapa sihat.

Mak saya la yang perasan badan faris penuh ngan bintik2 merah. Mak kata jadi campak halus. So, semalam dalam tak berapa sihat tu (batuk, selsema & sakit kepala) drive jugak la ke Darussyifa' nak ambil air penawar tuk Fairs...

Sampai2 tu punya la ramai orang. Tapi rezeki kami agaknya, nama Faris dipanggil awal...

Jadi untuk mengelak saya dijangkiti campak jugak, makanya Faris pun kena la ikut tok dia balik kampung. Lagi pun cuti saya pun dah nyawa2 ikan.

Kalau abah ada boleh la suruh dia amik cuti jaga Faris...

Tadi masa keluar ruamh nak datang kerja Faris siap dok sebut2 "Bye bye ummi"... Happy je sebab dia ingat nak pergi berjalan...

Tak tau yang dia nak kena balik kampung. Risau jugak nanti dia tercari2 saya & abahnya. Pagi tadi pun jaga je dari tido tengok saya tak ada kat sebelah dok panggil "ummi, ummi..."

Habis mandi pulak dok tanya "Ummi, abah mana?"... "Abah tak dak, abah kerja"... Dia jenguk ke toilet... "Abah kerja??" tanya lagi...

Tiba2 rasa susah hati lak nak lepas dia balik kampung... Sian dia... Naisb la 2 minggu je...

Harap2 dia ok2 la kat kampung nanti...

Ok la, nak sambung layan blues nih... (banyak la nak layan blues... kerja bertimbun2 atas meja ni nak kena settle...)

Till then, daaaaaa

Monday, November 1, 2010

Owh, ye ke... Ok...

Salam...

Entri ni tak dak kaitan pun ngan tajuk kat atas... Saja letak tajuk camtu... hehe

*Salah satu ayat kegemaran saya : Owh, ye ke... Ok... hehe

Pagi Isnin yang melemaukan... Bukan sebab hari ni hari Isnin...

Pagi tadi memang la sedikit 'liat' nak bangun. Tapi pas dah siap2 semua,  rasa semangat nak datang kerja lak... hehe

Bila dah sampai office jadi lemau balik. Sebab sakit kepala la pulak... Rasanya akibat selsema nih... Rongga pernafasan rasa pedih sangat sampai naik ke kepala. Terus rasa sakit kepala berdenyut2...

Tu yang rasa lemau je nih....

Hari ni faris tak datang taska. Dok kat rumah ngan tok (nenek). Yang kelakarnya, dia asyik la dok panggil kat tok dia 'uteh'... Panggilan untuk adik saya.

Mungkin dia dah terbiasa camtu kot. Selalunya adik saya yang datang mengasuh dia... Tu yang asyik ingat kat 'uteh' je tu...

Bila saya betulkan "Bukan uteh la, tok..." ada la dalam setengah jam dia dok panggil tok. Pastu tetap tersyasul panggil 'uteh' jugak... Adeh...

Dan saya tengah dok rasa serba salah ni... Dah berkali2 mak saya cakap nak bawak balik Faris sekali ke kampung minggu ni...

Nak cakap tak boleh, takut kecik hati nanti. So, jawapan saya buat masa sekarang "Erm, tengok la dulu macam mana..."

Memandangkan lagi 2 minggu je saya nak balik kampung (sempena Raya Haji ni), tu yang mak saya beria2 nak bawa balik Faris tu... Tambah pulak sunyi, duk dua orang je ngan ayah saya time adik saya ke sekolah...

Kalau bagi dia bawak balik, saya lak yang sunyi nanti... Dah biasa dok gaduh hari2 ngan Faris... Tido peluk2 ngan Faris... Faris lak sekarang ni makin manja, suka usap2 pipi saya masa nak tido...

Adeh, camna nak wat ye... Serba salah saya...

Ok la, nak letak2 kepala jap. Pening sangat dah ni... Maybe sebab aircond sama kot, tu yang rongga hidung ni rasa perit sampai sakit ke kepala nih...

Till then, daaaaaa....

Friday, October 29, 2010

Short N3....

Salam...

Dah petang pun... Esok cuti...

Saja nak bebel2 jap kat sini. Sebelum cuti2 selama 2 hari ni... hehe

Yeayyy, Ahad ni mak saya nak datang sini... best2... Kebetulan lak, En. Suami akan outstation next week... So, tak la risau sangat dok berdua kat rumah...

Sebelum ni dok terfikir gak nak pergi tumpang umah kengkawan ke, hehe...

Semenjak satu 'peristiwa' yang berlaku kat rumah saya baru2 ni, cam tak berapa berani nak dok sorang2... hehe

Nasib baik mak datang. Tu pun kebetulan je sebab ada hal sikit kat sini.... Tak la saya suni + takut nak dok kat rumah...

Ok la, selamat berhujung minggu buat kengkawan semua... Daaaaa

Thursday, October 28, 2010

Ingat nak taip sket je... sekali dah terbebel panjang daaa...

Salam...

Lewat lak bersiaran hari ni...

Kureng sket mood nak berblogging. Just jengah blog kengkawan je...

Rasa cam kurang sihat sikit la hari ni... Sakit kepala + batuk2 + tekak sampai ke hidung rasa perit sangat (maybe nak selsema kot...).

Pastu rasa seram sejuk je cam nak demam... :(

Pagi ni breakfast adalah ditaja oleh UPK (unit penyelidikan khas). Nasik lemak + ayam goreng berempah..

Tak berusik pun lagi. Sebab dah kenyang lak rasanya. Pagi tadi makan biskut cicah air sementara nak tunggu breakfast tajaan sampai...

So, simpan la kot untuk lunch nanti... hehe. Jimat wet sket... hehe

Oh ya, siapa kat sini minat tengok citer ni:

saya sangat2 la suka tengok ye... ehehe. Dari dulu (zaman2 sekolah) kini & mungkin selamanya... hehe

Selalu tepat je kul 7.30 pm terus tekan 611... Hehe. Sebelum  tu harus la pastikan dah siap masak + solat maghrib... hehe

Sekarang lak waktu maghrib masuk awal, lagi la senang nak terpacak terus depan tv kul 7.30 tu ... hehe

Lagu untuk ending yang sekarang ni paling best. Siap hafal lirik lagu. So, bila habis je citer terus panggil faris... Selalunya saya nyanyi faris lak akan tepuk2 tangan sambil angguk2 kepala.. kelakar...

Tapi semalam saja je saya nyanyi sket2, nak tengok reaksinya. Tau tak apa dia buat? Terus dia paksa abah dia nyanyi lak... Siap cakap kat abah dia "Nyanyi la..." sambil tepuk2 peha abah dia... hehe

Ye, faris pun dah 'turun' perangai ummi... Satu lagi cukup suka tengok Shin Chan... Masa ngandung dia dulu suka sangat tengok citer tu...

Tapi jangan sampai ikut perangai shin chan yang adakalanya tak berapa senonoh tu udah la ye... Sekadar hiburan tak pa...

Ok la, bebel panjang lak. Tadi kata tak dak mood. Sekali dah bercerita, jadi lupa diri lak....

Nak layan tok ti nyanyi jap nih... Koleksi juara lagu tok ti... hehe. Suka tengok muka dia yang cantik jelita tu... Kot2 nanti tempias kat baby... hehe

Till then, daaaaaa....

Wednesday, October 27, 2010

Nak minta hak sendiri pun bukan main susah lagi....

Salam...

Entah kenapa minggu ni asyik rasa sakit hati je...

Sakit hati pasal satu masalah ni...

Saya rasa ramai yang mengalami masalah camni.

Masalah bila kita kena bayar balik sesuatu contohnya PTPTN ke, gaji terlebih bayar ke dan yang sewaktu dengannya...

Kadang2 tu asyik dapat warning letter je. Siap kata nak kena saman la, wat potongan gaji la dan macam2... Pastu selalunya bagi tempoh 14 hari dari tarikh surat atau memo yang kita dapat untuk selesaikan pembayaran...

Kita ni pun berusaha la membayar secepat yang mungkin...

Tapi cuba kalau kita lak, sepatutnya dapat duit kita balik untuk lebihan bayaran ke, tunggakan elaun ke, tunggakan gaji ke, bukan main susah nak dapat...

Kadang2 tu sampai berbulan2 la. Sampai kita nak kena call berkali2, padahal tu hak kita... Geram je terasa...

Macam kes pagi tadi. Sepatutnya saya dapat pelarasan COLA saya dari tahun lepas, tapi sampai ke hari ni tak ada khabar.

Bila call, mula2 dia kata nama saya tercicir. Ok, saya tak kisah la... So, call lagi untuk follow up, dia cakap akan bayar melalaui cek atau bank in terus.

Dan yang saya sakit hatinya, pagi tadi masa saya call dia kata dah lama bayar iaitu melalui bank in... Tapi yang saya geram tu, saya tak dapat pun apa2 makluman mengenai pembayaran tersebut baik melalaui email ataupun surat...

Lain kali kalau dah bayar tu bagitau la kan, mana la kita nak perasan kalau dah bank in terus dan dah bercampur ngan duit gaji...

Dah la tu, cara cakap cam marah2 lak tu... Apa salahnya cakap baik2... Mula2 kata dah bayar dari tahun lepas. Bila saya minta check tarikh, rupa2nya baru je bayar tahun ni...

Dah la tu amaun dia kurang 1++ dari yang sepatutnya. Sepatutnya saya dapat RM4++ tapi dapat RM2++ je... Kalau ikut hati nak je saya sound balik, tapi cam malas je... Mau nak kena tunggu sampai tahun depan lak kot... So, pejam mata je la yang lagi 1++ tu...

Saya dah malas nak call berkali2... Biar la...

Rasa2nya la kan, kalau la amaun RM1++ tu sepatutnya saya yang kena bayar kat diaorang sure sampai ke lubang cacing diaorang akan mintak. Tak dak maknanya diaorang nak pejam mata gak kan... betul tak???

Erm, tak pa la... Semoga Allah akan ganti yang lebih baik dari itu... (ayat memujuk hati yang tengah sakit & geram...)

Nanti nak kena pergi ke BIMB nak print penyata bulan berkenaan, nak tengok betul tak dah masuk amaun sebanyak yang diberitahu tadi...

Sebut pasal nak check tu, tadi saya kata la "Ok, nanti saya tengok balik (means saya nak pergi check la penyata akaun saya bulan yang berkenaan)"

Tau tak apa orang tu cakap? "Buat apa nak tengok2 lagi dah. Dah masuk pun..." dengan nada marah...

Eiii, ikut hati mau saja saya jawab "Suka hati la...". Seriously, memang mendidih la jugak darah saya bila dengar dia cakap camtu tadi... Dah tu lepas saya cakap "Ok, terima kasih..." terus je dia letak ganggang... Sungguh tak beradap... Sabo je la...

Mungkin dia tension agaknya... Tapi siapa yang salah??? Saya ke dia??? Len kali kalau dah bayar tu bagitau la, bukan senyap je... Sapa suruh wat camtu...

Mana la saya tau duit tu dah di bank in kan....

Sorry la, kan dah bebel panjang2 pagi2 nih... Ok la, nak layan blues jap... Daaaaaa

**ekceli rasa cam nak nangis je sekarang ni... entah kenapa...

Heart of Gratitude!!!

Salam...

**Saya C&P dari email yang diterima...**

Heart of Gratitude!!!

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: "I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.


A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"

The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way."

I wrote: "Today is a beautiful day but I cannot see it."

Both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story: Be thankful for what you have.. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

The most beautiful thing is to see a person smiling…

And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!

Enjoy your day with a heart of gratitude.

Tuesday, October 26, 2010

'Kata orang' vs 'Naluri keibuan'

Salam...

Hari ni mood nak menaip cam baik je... selalu kureng rajin sket... hehe

Saja nak cerita biasa2 petang2 ni...

Dan saja jugak nak tanya kat kengkawan blogger terutama yang dah bergelar ibu...

Ni ha, pasal 'kata orang' vs 'naluri keibuan'... ecehhhh...

Kisahnya begini...

Masa saya peknenkan Faris dulu, macam biasa la kan banyak tul 'versi2 simptom' yang digunakan oleh orang2 sekeliling utk teka jantina anak dalam kandungan kita...



So, macam2 la saya dengar dari mulut orang2 sekeliling...

Ada jugak yang tak dapat diterima oleh hati masa tu... sebab saya berharap untuk dapat anak lelaki sebagai anak sulung... So, bila ramai yang cakap baby dalam pewot saya ni pompuan, sedikit 'terasa' la... hehe

Antara simptom2nya (seswai ke guna perkataan 'simptom'??? belasah je la...):

Simptom 1:

Muka saya menjadi sangat2 teruk masa tu. Selalu berjerawat. Parut jerawat jangan cakap la, memang penuh... hehe

Makin kritikal bila saya menjadi sangat malas dalam bab2 penjagaan muka ni. Malas nak cuci bagai, malas nak solek2... Serius, memang tak terasa la nak wat semua2 tu...

Pastu kat tengkuk ni memang jadi hitam2 & naik bintik2...

Kebetulan, masa saya awal2 peknen tu ada la sorang officer ni (perempuan) tegur saya. Dia kata muka saya nampak teruk sangat. Masa tu dia tak tahu saya peknen.

So, saya cakap la saya peknen & rasa cam malas nak cuci2 muka. Mungkin sebab tu kulit muka saya jadi camtu... Terus dia kata "ha, ni sure anak perempuan..."

Dan, masa saya balik kampung ada la sepupu saya yang tegur menda yang sama. Kulit muka & tengkuk nampak teruk.

Dia pun cakap la, masa dia mengandungkan anak ke-2 & ke-3 (dua2 anak perempuan) dia kulit muka & tengkuk dia jadi cam saya la... Terus dia pun kata "Ni kompem anak perempuan ni.. Sebab anak permpuan akan 'tarik' cantik mak dia.."

Lagi sekali....

*****

Simptom ke-2.

Saya menjadi sangat2 tak rajin untuk membuat kerja rumah. Mostly kerja2 rumah adalah dibuat oleh abah... hehe. Saya kalau setakat basuh baju tu rajin lagi la...

Ala, campak2 je baju dalam mesin, tekan2 butang, dah... Sidai & lipat abah yang buat... hehe

So, saya pun cerita la kat sorang kakak office ni, dia memang rapat la dengan saya... Dan ayat yang sekali lagi didengari:

"Sure salwa peknen anak perempuan ni... Biasanya kalau malas buat kerja rumah ni, peknen anak perempuan. Akak dulu masa peknen memang rajin wat kerja rumah..." (masa tu anak dia dua2 lelaki...)

****

Sadis tol masa tu... hehe. Biasa la kan, bila dah berharap nak anak lelaki, tapi semua pakat cakap anak perempuan, terus rasa lain macam je...

Tapi masa tu saya cukup yakin sebab naluri saya kata anak dalam kandungan saya ni lelaki...

So, tiap kali orang cakap camtu, saya just jawab la "Tak pa la, anak perempuan ke lelaki ke tak kisah la. Asalkan sihat & sempurna, Alhamdulillah..."

So, untuk yang 2nd ni saya tak la berharap sangat... Tapi biasa la kan, kalau anak sulung dah lelaki sure kalau boleh biarlah yang 2nd perempuan...

Tapi tak kisah la lelaki ke perempuan... Saya terima seadanya... Macam yang saya kata dulu 'asal sihat & sempurna saya cukup bersyukur...'. Kalau dapat perempuan tu kira advantage la kan... hehe

Dan untuk yang 2nd ni ada gak naluri saya terasa... Tapi takmo la cerita kat sini... Syhhhhh, biarlah rahsia... Tunggu & lihat... hehe

Kawan2 camna, ada gak pengalaman yang sama ke?? Ke betul je seperti telahan orang sekeliling?? hehe

Tak paham bahasa ke???

Salam...

Tadi masa dok bw umah kengkawan, terbaca cerita Anje pasal susu untuk anak...

Terus teringat satu insiden yang berlaku Sabtu lepas.

Masa tu kami 3 beranak ke Jusco Tmn Equin. Saja nak cari beberapa barang. Tapi tak ada la pulak barang yang saya nak tu... Tak apa la, cari kat tempat lain lak...

So, sebelum balik tu kami singgah jap kat bahagian jual barang2 basah tu sebab nak beli susu Faris yang dah nak habis...

Cari punya cari baru la terjumpa. Kebetulan lak, dekat ngan rak susu yang kami nak beli tu ada sorang promoter susu jenama XXX. Nampak je kami terus dia datang...

Biasa la nak promote susu la... Sambil dia bagi penerangan, sambil la hubby saya cari susu faris, perisa madu... Saya lak dok la dengar penerangan tu sambil angguk2 je.

Niat dalam hati lepas dia dah bagi penerangan tu, nak cakap TQ & blah la... hehe

Kebetulan lagi Faris tengah selsema. Lagi la dia bagi penerangan detail pasal susu tu yang boleh tingkatkan tahap imun anak... Saya senyum jek...

Dah dapat susu Faris kami pun berkira2 la nak beredar dari situ. Tapi promoter tadi tahan kami. Dia suh cuba dulu susu tu. Siap nak letak lagi dalam trolley kami.

Saya cakap tak nak. Tapi dia nak letak jugak. Pastu dah start paksa2 lak... Adeh, sabo je la... Saya masih tetap senyum sambil cakap "Tak apa la, terima kasih aje la..."

Promoter tu masih tak benarkan kami pergi sambil terus bercakap "Tapi susu ni bla bla bla...". Saya nak balh cenggitu je cam kurang ajar lak nanti...

Last2 dah tak tertahan, saya tarik je trolley saya, terus tolak sambil cakap "Tak pa la, saya tak nak" & terus blah... Dalam hati geram je. Dah orang tak nak tu nak paksa2 jugak...

Pantang betul saya orang dok paksa2 ni... Setakat ni tak pernah la lagi saya jumpa promoter susu yang jenis sampai paksa custommer beli susu. Kalau saya senyum dan cakap "tak apa la, terima kasih", diaorang pun dah paham yang kita tak nak.

Terus je jawab "sama2...". Tapi yang ni cam tak paham je Bahasa Melayu... Kang kalau kita berkasar, baru tau.. Nak je cakap 'awak ni tak paham Bahasa Melayu ke? Saya tak nak tu, maknanya tak nak la..." hehe

Itu je la insidennya... hehe. Ok la, daaaaa



** masa kat Jusco tu rasa geram je tengok barang2 baby... Nak beli cam awal sangat lagi... Nanti la, dah masuk 7,8 bulan nanti baru nak start cari...

** kali ni kena beli baju yang warna unisex punya sebab konon2 kali ni tak nak tau lagi jantinanya. Biar suprise... hehe

~ Cerita si AFD ~

Salam...

Hari ni nak cerita kisah si kecik tu lak... hehe

Sejak dok taska sekian lama ni macam2 pe'el & perkembangan yang dapat dilihat...

Alhamdulillah, faris dah pandai baca doa makan. Nak makan ke, minum susu ke sure baca doa dulu... Bagus, bagus... Cuma ayat yang last tu 'azabannar' tu masih belum jelas sebutannya. Selalunya dia akan sebut 'waqina a na na nar'... hehe

Dan yang kelakarnya, tiap2 kali balik rumah dari taska sure ada nama baru yang disebutnya.

Sebelum ni asyik dok sebut 'ika, ika...'. Pastu saja je la saya tanya "Siapa ika tu faris?" senyum je... Bila abah lak menyampuk "Owh, awek ye..." terus gelak hehe... Sabo je la...

Pastu selang sehari dua, dok asyik sebut 'bye bye lily...'. Tapi dok sebut2 kat rumah... Lily mana la pulak nih...

Selang lagi dok sebut lak "bye bye syikin...". Syikin pulak... Adeh, banyak awek tul... hehe

Pagi tadi masa hantar ke taska, ada la sorang budak pompuan ni lalu depan kami. Terus terdengar faris sebut 'ika, ika..'

Owh, ini rupanya 'ika' yang disebut2 tu... Tersengih2 budak perempuan tu... Macam2 budak2 ni...

Kadang2 rasa nak ketawa pun ada.... Nasib baik kecik lagi, tak tau apa2... Kalau dah besar mau kena bebel ngan ummi... Belajar rajin2 dulu, ada kerjaya & terjamin masa depan baru leh ngorat anak dara orang... hehe

Pastu sekarang ni kalau dia makan nasik ke, or tengok saya & hubby makan nasik bila dah tinggal sket je lagi nak habis dia akan sebut 'sikit ja lagi, sikit ja lagi...'

Means lagi sket la nak habiskan makanan... Konon2 nak bagi semangat kat kita supaya habiskan makanan tu la... hehe. Sebab selalunya kalau suap nasik kat dia, lagi sikit je nak habis dia dah tak mau makan, selalunya kami akan guna ayat tu la kat dia. Sekarang ni dia lak yang gunakan ayat tu kat ummi & abah dia...

Dan yang paling saya suka 'loghat2' utara telah dipraktiskan oleh dia... Bila nak air... 'ummi, nak ayaq...'. Bila ngantuk 'ummi, nak tidoq...' sambil nyanyi 'du du du du, ayis (faris) nak tidoq...'.

Bagus2... jangan dah besar nanti habis hilang semua loghat utara tu dah la... penat ja ummi ajaq... hehe

Ok la, tu je pun nak cerita... Saja, dah lama tak cerita pasal si Faris ni...

Hari tu masa dok 'clean & clear' kan pendrive tertengok la gambar2 faris masa kecik2 dulu... Rindu betul masa zaman2 tu... Shomel je dia... hehe (puji anak sendiri).

Ni nak tempek sekeping je pic kami berdua. Masa ni kalau tak silap faris umo 3 bulan ++. Rasanya tak pernah lagi tayang kat blog nih gambar ini...


Ok la, till then... Daaaaaaa....


Monday, October 25, 2010

Ngada2 nak jawab...

Salam...

Saja ngada2 nak jawab pertanyaan kengkawan...

Uih, bukan period pain... dah beberapa bulan tak period nih... hehe

Sakit pewot... Since semalam lagi. Sampai ke hari ni. Rasanya sebab salah makan nih... Semalam, pas beli barang2 kat Alamanda, singgah jap makan mee kari...

Pas makan tu, sampai je kat rumah perut dah rasa lain macam... Pastu apa lagi, ulang alik ke toilet la sampai ke pagi tadi.

Tapi gatal kaki gak nak mai office, sebab ada kerja nak kena settle hari ni... Nak pi klinik, mulut lak tak terluah nak mintak izin bos... adeh...

Dan tadi, lagi satu 'masalah' lain lak melanda... :




2 kali lak tu... dah rasa lembik lutut nih... huhu...

**Somebody, help me.... (^_^)... Mana superMAN ku nih...

~~ Not in da mood ~~

Hari ni tak ada mood sangat... sebab :

Dari semalam sampai sekarang. So, mana yang sempat saya leave comment tu ada la... yang tak ada tu saya  just baca2 saja... Sorry ya...

Thursday, October 21, 2010

Bersiaran di petang hari...

Salam...

dah petang baru nak jengah sini...

pagi tadi macam biasa, pi klinik untuk rutin bulanan nan satu itu...

Hari ni serba tak kena lak...

** HB dah turun balik - 10.8 saja..
** Berat badan naik melampau - 2.3kg..


sumber : google

** Yang lain2 ok aje...

Pastu nak dijadikan cerita, nurse pun ukur la panjang rahim berapa. Sekali dia ukur dia cam tak puas hati la. Terus dia panggil lagi sorang nurse ni, pun dapat ukuran yang sama...

Habis check semua2, dia pun cakap la, perut saya besar dari yang sepatutnya... Tak teli ngan minggu la. So, dia refer saya ke doc untuk scan...

Katanya takut ada masalah lain cam baby besar ke apa ke... Saya dah mula risau... Takkan baby kali ni besar kot... adeh...

Dalam hati "scan lagi???" bulan lepas dah scan... Masuk ni dah 5 kali kena scan... Saya tak berapa suka sangat scan2 nih...

Pastu nurse pun tanya lagi, dah rasa ke pergerakan baby? Saya jawab la, dah... Dia tanya 'dah rasa kuat ke pergerakan baby?'

Saya pun jawab la, 'ha ah..'. Pastu nurse tu pun kata, 'okey, hari ni puan amik injection untuk kancing gigi ye...'

Dalam hati: 'what? injection??? adeh... ni yang seram ni...' hehe. saya ni takut sket bab2 nak kena inject ni...

sumber : google

tapi mulut jawab je 'okey', sambil senyum... dalam hati dah rasa kecut... (^_^)

Pas habis semua2, scan kad tunggu la giliran nak jumpa doc. Sambil2 tu ngap la bekal roti yang dibawa... Lapar giler masa tu...

Bila no. naik terus la masuk jumpa doc... Doc pun tanya la kompem ke bagi tarikh yang betul. Saya pun jawab la memang kompem...

So, doc suh la baring nak scan... Sebelum tu dia amik ukuran dulu. Sekali dia cakap, ukuran perut saya sebenarnya memang teli ngan minggu kandungan...

Bila scan pun sama... Memang tak ada masalah apa2, bukan sebab baby besar ke apa... Cis, kan tak pasal2 je kena scan lagi... Pas amik time slip, terus pi ke bilik untuk amik injection...

Sambil tunggu tu rasa berdebar semacam je. Bila nurse panggil je nama, terus la langkah masuk bilik tu. Mulut tak henti2 dok baca doa... hehe

Bila nurse tu kata 'tahan sket ye puan. Nanti bila ubat masuk rasa sakit sikit...'

Masa jarum masuk ke kulit tu tak rasa lagi. Bila dia dah tekan picagari tu, owh... sungguh seriau terasa...

sumber: google
saya tak la pakai cekci camni ye... hehe


Habis semua, amik beg. Tangan sebelah kiri memang rasa kebas dah. Terus terfikir, camna nak drive ni?? Saya bawak kereta sendiri pagi tadi.

Terus call husband mintak tolong amik kat klinik... hehe... Kereta pun tinggal je kat situ... Balik kang kot singgah amik...

Sampai kat office memang tak leh nak menaip dengan tangan kiri ni. Gagah je la taip ngan tangan kanan...

Tu pasal la petang2 ni baru bersiaran. Ni pun gagah jugak dok menaip...

Rumah kengkawan pun leh melawat camtu2 je la... Baca je, nak tinggal komen tangan ni berat la nak menaip... Sorry ya...

Ok la, dah panjang lebar lak bebel. Dalam pada dok sakit tangan nih...

Ok la, till then... Daaaaaa...

**Rasa nak mintak tolong husband masak je hari ni.. Aci tak??? hehe