Monday, December 9, 2013

Sekadar coretan...

As-salam...

Dah lama x jenguk sini... Dah berhabuk & bersawang blog nih...
Lately mood nak berblogging adalah zero..
Jadinya blog ini terbiar sepi...
Hari ni gagah juga la menaip sket...
Cuma nak kongsi sesuatu yang saya rasa agak menarik untuk dikongsikan...

Pesan Imam al-Ghazali:

"Carilah hatimu di tiga tempat.
Temui hatimu sewaktu bangun membaca al-Quran.
Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika solat.
Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika bertafakur mengingati mati.
Jika tidak kau temui juga, maka berdoalah kepada Allah.
Pintalah hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunya hati."

Sekadar coretan... Selamat beramal dan As-salam...

Friday, October 4, 2013

Nasihat...

Friday, September 13, 2013

Macam2 hal...

As-salam...
Penutup entri untuk minggu ni...
Minggu yg penuh dengan pelbagai kisah yang tak berapa nak best...
tapi abaikan aje sebab malam ni mak, ayah & adik akan sampai kt KL...
Esok boleh pergi zass umah kakak utk jumpa mereka...

Sekadar nak meluahkan perasaan...
Kalau kita nak marah seseorang tu, cuba la cakap baik2 sikit...
jangan la meninggi suara...
sebabnya mungkin nanti kita akan perlukan pertolongan dia...

Takpa la... saya maafkan je la org yang buat macam tu kat saya...
kalau ikut sakit di hati, kita jugak yg dok pening memikirkan hal tu...
so, sebagai penyelesaian = maafkan dan lupakan...



Ok la, salam jumaat buat semua...
Selamat berhujung minggu dan selamat Hari Malaysia...

Till then, as-salam....

Thursday, September 12, 2013

Dah cukup...

As-salam...

Hari ni baru nak bersiaran...
Sibuk berkursus selama 3 hari...
Alhamdulillah, dah cukup 7 hari kursus...
Fuhhhh, lega... tak yah nak fikir dah lepas ni..

Selama 3 hari pergi menimba ilmu tentang Bahasa Inggeris...
Lepas ni kena buat entry dalam Bahasa Inggeris la kan... hehe



Tak ada apa sangat nak diceritakan...
Saja nak bebel2 pagi2 ni...

Pagi tadi masa hantar Sumaiyah ke taska, dia buat hal la pulak...
Tak nak pergi taska... nak ikut saya...
Jenuh teacher pujuk...
Patut la semalam masa ambil dua beradik tu, si Faris mengadu...
Katanya adik tak nak pergi taska semalam...
Kebetulan semalam saya nak cepat...
Saya hantar budak2 tu sampai depan pintu taska je...
Pastu suruh si abang hantarkan adik ke bilik toddler...

Rupanya bukan semalam saja...
Hari ni pun dia buat perangai... pegang baju saya kuat2... Pastu nangis...
Tak tau la kenapa... selalu ok je...
Dah la 2,3  hari ni dok terfikir nak berhenti kerja...
Terus tadi rasa memang nak berhenti kerja...
Kalau kerja swasta memang dah hantar notis 24 jam kot...
Tapi disebabkan kerja gomen, berpuluh2 kali la nak kena fikir...
Kang dah berhenti dah tak boleh masuk balik... huhu

Ok la, panjang pulak bebelan saya...
Thanks for reading... ecewahhhh...
Till then, as-salam...

Friday, August 30, 2013

Sahabat yang baik...

Wednesday, August 28, 2013

Alhamdulillah... masih rezeki...

As-salam...

Dah lama tak update... M besar...
Hari ni tetiba semangat nak update sebab ada berlaku sesuatu...



Kisahnya, pagi Isnin lepas masa saya check email saya (email office) ada seorang pegawai yang emailkan kepada semua staf bahagian saya tentang kehilangan rantai emas.

Dalam email tu mengatakan dia ada terjumpa seutas rantai berhampiran pantry aras kami... Saya pun masa tu check la rantai leher & tangan saya... Ok, ada je... So, saya pun abaikan la email tu...

Nak dijadikan cerita.... malam tadi masa saya tengah kemas2 sikit handbag saya, saya terperasan sesuatu... Rantai leher Sumaiyah tak ada... yang ada rantai tangan dia je... puas la saya geledah beg saya... still tak jumpa...

Mula2 saya ingat tertinggal kat kampung masa raya hari tu... So, ingat nak telefon mak saya la... kalau2 dia ada jumpa nak suruh dia tolong simpankan...

Tetiba je saya teringat email tu... Entah2 tu rantai anak saya... Terus rasa nak cepat2 je pagi... hehe

Pagi2 tadi sampai je kat office, terus cari pegawai tu... tapi dia tak sampai lagi... So, saya balas la dulu email dia & cakap saya ada kehilangan rantai. Saya ada la mention ciri2 rantai tu kot2 sama dengan yang dia jumpa...

Masa saya dok breakfast tadi, dia pun datang kat tempat.. Dan alhamdulillah... memang betul, tu rantai si kecik saya... syukur...

Tapi nak marah dengan diri sendiri sebab cuai... Hari tu tertinggal cincin dalam toilet, lepas ambil wudhuk... Nasib baik orang yang jumpa tu buat pengumuman melalui email jugak. Ni tercicir rantai lak... Herm... lain kali kena berhati2...

Memang sekarang saya tak pakai dah cincin kawen & tunang... Simpan elok2 dalam bekas... Pakai masa ada majlis & raya sahaja... ngeeeeee...

Ok la, tu je pun nak cerita... So, pesanan buat semua terutama diri sendiri, kena la sentisa berhati2... Jangan jadi cuai macam saya ni ye...

Till then, as-salam...

Monday, August 19, 2013

Perfect timing...

Monday, August 5, 2013

Ucap siap-siap...

As-salam...
Dah masuk minggu terakhir berpuasa baru nak update...
Tu pun sebab nak ucap siap-siap :


Tuesday, July 23, 2013

14 Ramadhan 1434H

As-salam...
Alhamdulillah, dah 14 hari kita berpuasa...
Setakat ni masih berpuasa penuh... :)
Tapi kalau ikutkan kitaran, dah nak dekat2 la 'kawan baik' tu nak berkunjung... hehe

Kat office sekarang ni dah sibuk pasal perancangan cuti raya...
Biasa la, bos nak tengok sapa yg ada time sebelum & selepas raya...
Saya ni masih lagi dok pikir2, nak amik cuti berapa hari...
Dah ada 2 kampung ni kena la rancang cuti dengan sebaik mungkin...
Seboleh-bolehnya, kena la adil dan saksama dalam pembahagian hari untuk duduk kat rumah kedua-dua mak...

Persiapan raya pun boleh dikatakan 70% kot yang dah complete...
Ada lagi beberapa benda yang belum settle...
Tahun ni macam tak berapa semangat nak beraya...
Mungkin sebab dah tua kot... hehe
Lain la kalau budak2 kan...
Seronok je nak raya... hehe
Rindu zaman beraya masa kanak2 dulu...
Pergi sana sini memungut duit raya... best...
Dah besar ni, kita pulak kena bagi duit raya kat budak2... :)

Ok la, celoteh tak habis2...
Selamat berbuka kepada semua umat Islam yang membaca blog saya ni... (bajet macam ramai sangat la yg baca blog ni...)
Till then, daaaa

Monday, July 22, 2013

Sedih & sayu.... :(

As-salam...

Petang2 baru nak update blog...
Mood baru datang...
Tu pun sekadar nak meluahkan rasa sedih...
Sedih dengan pelbagai berita kehilangan yang terpampang di dada akhbar....
Ni la salah satu punca saya malas nak baca surat khabar... nanti jumpa je berita2 yang sedih camni... Kalau tak baca, saya pun tak tau dan saya pun takkan rasa sedih camni... huhu...
(alasan, padahal memang malas nak baca paper... hehe)

Semoga sesiapa pun yang kehilangan insan yang disayangi pada bulan Ramadhan ini akan terus tabah menjalani hidup ini...
Kita pula sebagai pemerhati, jangan cepat menghukum orang lain...
Sebab kita tak tahu apa yang mereka rasa & alami...
Semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka dalam menempuhi dugaan yang amat berat ini...



**mood : masih dalam keadaan sedih & sayu... Tetiba teringat kat anak2... Semoga Allah sentisa memelihara dan melindungi anak2ku & dijauhi dari sebarang perkara yang tidak diingini... Amin....

Tuesday, July 16, 2013

6 Ramadhan....

As-salam...

Mood nak berblogging sekarang ni memang ke laut...
Idea ada banyak, cerita pun ada banyak... tapi tak dak mood nak menaip...
Ditambah pula dengan kesibukan yang tak berapa nak sibuk sebenarnya.

Diam tak diam dah hari ke-6 kita berpuasa.
Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk beribadah di bulan yang penuh keberkatan ini....

Misi bulan Ramadhan tahun ni nak memasak untuk berbuka (no Pasar Ramadhan)...
Setakat ni masih berjalan misi tu, dan harap2 berjaya la hingga ke penghujungnya...
Cuma esok dapat jemputan berbuka, nampaknya gantung kuali la esok... hehe
Dan semestinya kena la masak untuk sahur...

Untuk sahur pulak, memang wajib ada nasi & lauk pauk sebab En. Suami memang makan nasik untuk sahur...
Saya pulak, dah 3 kali bersahur dengan roti sahaja sebab pagi2 memang tak ada selera nak jamah nasik...
Sampai En. Suami tanya, masa bujang2 dulu & zaman belajar dulu sahur macam mana...
So, saya jawab la... Saya ni simple je... Zaman study dulu sahur makan roti cicah air susu je...
Masa bujang pulak, makan buah kurma + minum air susu... Done...
Dapat jugak bertahan sampai berbuka...

Tetiba je rindu zaman puasa dulu-dulu... sob sob
Paling teringat masa puasa zaman sekolah menengah dulu... time tu dok asrama (budak asrama dari Form 1 - Form 5)... dah tu time amik SPM... Tinggal seminggu nak raya baru balik kampung...
Tapi memang nostalgia la...
Teringat masa curi2 keluar pergi Pasar Ramadhan...
Pastu terjumpa warden asrama & nyaris2 tertangkap... hehe
Balik basah kuyup sebab hujan lebat di pertengahan jalan...
Tapi memang besssstttt sesangat...
Pengalaman yang takkan dilupakan sepanjang hayat.... :)

Bestnya teringat kisah2 puasa dulu2...
Dari kecik sampai besar, macam2 kisah...
Agaknya nanti bila dah tua, mesti akan rindu zaman berpuasa semasa muda pulak... hehe

Eh, bebel panjang lak time2 puasa ni...
Ok la, sekadar nak ceriakan balik blog yang dibiarkan sepi ni...
Till then, selamat berbuka semua...
As-salam...

*Esok cuti... yeayyyy... misi mencari apa yang patut... :)

Wednesday, July 10, 2013

~ W.W ~


Semoga segala amalan kita diberkati dan diterima oleh Allah s.w.t...
Selamat berpuasa dan berbuka buat semua umat Islam khususnya pengunjung blog ini...





Friday, June 21, 2013

Redha...



Tuesday, June 18, 2013

.... (^_^)....

As-salam...
Selamat pagi Malaysia...
Hari ni baru berkesempatan nak update blog...
Minggu lepas 3 hari exam...
Ala, exam Perkhidmatan Awam (exam KPSL)...
Camni la hidup kan... nak up sket taraf hidup, kena la usaha lebih sikit...
Nak tunggu habis study, lambat lagi...
Jadi mana 'lubang2' yang ada tu kita cuba2 la kan... hehe

Ekceli, mood nak update tu ke laut sesangat...
Tapi gagahkan jugak la...
Jumaat lepas sibuk sikit...
Semalam pun EL, sebabnya si Faris demam + cirit birit...
Hari ni dapat la curi2 masa sikit jengah ke sini...

Semalam memang rasa serba salah nak mintak EL dari bos...
ye lah, minggu lepas dah la cuti 3 hari pi exam KPSL tu...
Pastu next week pun nak cuti lagi, ada final exam...
Segan sesangat rasa...
Tapi apa kan daya, dah tugas saya sebagai seorang ibu, anak2 pun harus diutamakan...
harap2 bos paham la...
Ni la dilema ibu2 yang bekerja...
Kadang2 memang bos paham, tapi kita lak jadi segan kalau asyik cuti je... :(

Sampai semalam ada terfikir nak berhenti kerja... hehe
Apa daa, baru je amik exam KPSL, dah ada niat nak berhenti kerja lak... hehe
Ntah la, bila tengok muka anak2 yang seronok dok kat rumah tu, rasa kesian sangat...
Tengok orang lain yang jadi suri rumah, rasa jeles la pulak...
Tapi apa kan daya, zaman sekarang ni kebanyakkan ibu2 kena bantu apa yg patut...
nak berbisnes a.k.a jadi bos diri sendiri, macam tak ada bakat pulak...
sudahnya, kena la jadi kuli orang... :)

Ok la, bebel panjang lebar lak...
melalut-lalut lak topiknya... hehe
Ni kalau dibiarkan jari-jemari saleh ni terus menaip, kang entah apa2 lagi yang ditaipnya...
ok, la stop kat sini dulu...
Till then, daaaa...

Monday, June 10, 2013

Busy like a bee....

As-salam...
Lama rasanya tak update blog nih..
Last entry rasanya pertengahan bulan 5 ritu kot...
nih dah nak masuk pertengahan bulan 6...
maknanya, dah nak dekat sebulan la saya membiarkan blog ni terabai... herm...

Busy la kot penyebab utama saya mengabaikan blog ni...
ditambah pulak dengan rasa malas yang menyerang...
Busy siapkan assignment yang berlonggok tu...

Esok sampai hari Khamis ni pun busy jugak...
Tak masuk opis 3 hari...
 ke mana??? ha... di bawah ni jawapannya...


Ha, sape2 kat sini penjawat awam tau la kan apa kaitan buku2 kat atas ni ngan aktiviti saya esok sampai Khamis ni... hehe

Ok la, tu je nak update hari ni...

Panjang umur, Jumaat ni saya review pasal aktiviti yang saya lalui esok sampai Khamis ni ye...

Till then, as-salam...

Friday, May 17, 2013

15 tips murah rezeki...

As-salam...
Di hari Jumaat yang penuh berkat ni saya nak share tips2 murah rezeki...
Mudah2an kita semua sentiasa dilimpahi dan dipermudahkan rezeki.

Tapi kita kena ingat, rezeki tu bukan sahaja berupa wang ringgit & harta benda...
Kesihatan, ketenangan hati, sempurna lahir dan batin, udara yang kita hirup tiap2 hari tu pun satu rezeki  dan lain2 tu pun rezeki dari Allah s.w.t.
Jadi, kena sentiasa bersyukur atas segala nikmat dan rezeki kurniaan-Nya....
(Dah macam ustazah la pulak... hehe... lebih kepada peringatan untuk diri sendiri)

Ok la, jom la tengok apa tips tu...


Sekian, selamat beramal...

Thursday, May 16, 2013

Senarai Menteri Kabinet Baharu Penggal 2013-2018

BERIKUT adalah senarai menteri bagi Kabinet baharu penggal 2013-2018 yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak:

Perdana Menteri:

DATUK SERI MOHD. NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK (UMNO)


Timb. Perdana Menteri:

TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO)


Menteri Di Jabatan Perdana Menteri:

(1) DATUK SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM (UMNO)

(2) DATUK SERI ABDUL WAHID BIN OMAR (SENATOR – BERKUAT KUASA 5 JUN 2013)

(3) SENATOR DATUK SERI IDRIS JALA (SENATOR)

(4) TAN SRI JOSEPH KURUP (PBRS)

(5) DATUK SERI SHAHIDAN BIN KASSIM (UMNO)

(6) NANCY BINTI SHUKRI (PBB)

(7) DATUK JOSEPH ENTULU ANAK BELAUN (PRS)

(8) DATUK PAUL LOW SENG KWAN (SENATOR)


TIMBALAN MENTERI:

(1) DATUK RAZALI BIN IBRAHIM (UMNO)

(2) WAYTHA MOORTHY PONNUSAMY (SENATOR)



Kewangan

(1) MENTERI KEWANGAN I: DATUK SERI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK (UMNO)

(2) MENTERI KEWANGAN II: DATUK SERI AHMAD HUSNI BIN MOHAMAD HANADZLAH (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(3) DATUK AHMAD BIN MASLAN (UMNO)



Pelajaran & Pengajian Tinggi

(1) MENTERI I: TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO)

(2) MENTERI II: DATUK SERI IDRIS BIN JUSOH (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(3) TIMBALAN MENTERI I: DATUK MARY YAP KAIN CHING (PBS)

(4) TIMBALAN MENTERI II: P. KAMALANATHAN A/L P.PANCHANATHAN (MIC)



Dalam Negeri

(1) MENTERI : DATUK SERI DR. AHMAD ZAHID BIN HAMIDI (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR (PBB)



Pertahanan:

(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ABDUL RAHIM BAKRI (UMNO)



Pengangkutan

(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO) (MEMANGKU)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AB. AZIZ KAPRAWI (UMNO)



Pelancongan & Kebudayaan

(1) MENTERI : YB DATO SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO JOSEPH SALANG ANAK GANDUM (PRS)



Luar Negara

(1) MENTERI : DATUK SERI ANIFAH BIN AMAN (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HAMZAH BIN ZAINUDDIN (UMNO)



Kerja Raya

1) MENTERI : DATUK FADHILAH YUSOF (PBB)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ROSNAH BINTI ABDUL RASHID SHIRLIN (UMNO)



Kesihatan

(1) MENTERI : YB DATO SERI SUBRAMANIAM (MIC)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO SERI HILMI BIN YAHAYA (UMNO)



Belia Dan Sukan

(1) MENTERI : KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SARAVANAN A/L MURUGAN (MIC)



Sumber Manusia

(1) MENTERI : DATUK RICHARD RIOT ANAK JAEM (SUPP)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ISMAIL BIN ABD. MUTTALIB (UMNO)



Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna

(1) MENTERI : DATUK HASAN BIN MALEK (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AHMAD BASHAH BIN MD. HANIPAH (SENATOR) (UMNO)



Perdagangan Dan Industri

(1) MENTERI : DATUK SERI MUSTAPA BIN MOHAMED (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : HAMIM BIN SAMURI (UMNO)



Pertanian Dan Industri Asas Tani

(1) MENTERI : YB DATO SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN (UMNO)



Sains Teknologi Dan Innovasi

(1) MENTERI : YB DATUK DR. EWON EBIN (UPKO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO DR. ABU BAKAR BIN MOHAMAD DIAH (UMNO)



Sumber Asli Dan Alam Sekitar

(1) MENTERI : YB DATUK SERI G. PALANIVEL (MIC)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO DR. JAMES DAWOS MAMIT (PBB)



Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air

(1) MENTERI : YB DATUK DR. MAXIMUS JOHNITY ONGKILI (PBS)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO SRI MAHDZIR BIN KHALID (UMNO)



Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah

(1) MENTERI : DATUK SERI SHAFIE BIN APDAL (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ALEXANDER NANTA LINGGI (PBB)



Perusahaan, Perladangan Dan Komoditi

(1) MENTERI : YB DATO SERI DOUGLAS UGGAH EMBAS (PBB)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO NORIAH BINTI KASNON (UMNO)



Pembangunan Wanita, Keluarga

(1) MENTERI : YB DATUK ROHANI BINTI ABDUL KARIM (PBB)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK AZIZAH BINTI MOHD. DUN (UMNO)



Komunikasi Multimedia

(1) MENTERI : DATUK SERI AHMAD SHABERY BIN CHEEK (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK JAILANI BIN JOHARI (UMNO)



Wilayah Persekutuan

(1) MENTERI : YB DATO SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATO DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN (SENATOR)



Kesejahteraan Bandar, Perumahan & Kerajaan Tempatan

(1) MENTERI : DATUK ABDUL RAHMAN BIN DAHLAN (UMNO)


TIMBALAN MENTERI:

(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HALIMAH BINTI MOHD SADDIQUE (UMNO)



Nota

1. Tiada wakil MCA dalam senarai kabinet yang baharu

2. Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Presiden Transperancy International Malaysia, Datuk Paul Low Seng Kuan dilantik sebagai menteri penuh. Kedua-duanya yang bakal dilantik sebagai Senator akan memegang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

3. Pengerusi Barisan Bertindak Hak Penganut Hindu (Hindraf) P.Waytha Moorthy pula akan dilantik sebagai Senator untuk memegang jawatan Timbalan Menteri di JPM.

4. Pengerusi Parti Progresif Penduduk (PPP) Pulau Pinang Datuk Dr J. Loga Bala Mohan dinamakan sebagai Timbalan Menteri Kesihatan.

5. Kementerian Pengajian Tinggi disatukan di bawah nama Kementerian Pelajaran. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan ditukar nama kepada Komunikasi dan Multimedia. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan kini dikenali sebagai Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan Kementerian Pelancongan pula kini Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan.

Thursday, May 9, 2013

Sabar dan berani...

As-salam...



Pepatah ada mengatakan :
"Ikut rasa binasa, ikut hati mati..."

Mungkin... kalau ikut rasa & hati ni dah lama saya tekad dengan keputusan... Namun, disebabkan bayaknya faktor penghalang, rasa dan hati tu dikorbankan buat sementara waktu...

Mungkin, masanya belum tiba dan sesuai... Atau mungkin jugak tiada keberanian dalam diri untuk menerima nahtijah di sebalik keputusan yang dibuat...

Jadinya, kena la bersabar dan terus bersabar hingga satu masa yang sesuai... Hingga keberanian itu ditemui... Wahai hati, bersabarlah....

Sabar itu akan membuahkan hasil yang sangat manis... Saya yakin, satu hari nanti saya pasti dapat merasa kemanisan itu... Amin...

Tuesday, April 23, 2013

Rezeki masing-masing...

As-salam...
Alhamdulillah, pagi2 lagi dah ada rezeki yang masuk...
Syukur... walaupun tak banyak, tetap rasa bersyukur...

Minggu ni agak sibuk...
Banyak benda yang harus diselesaikan...
Takpe, pelan2 buat bagi siap...

Dalam rasa bersyukur tu terselit sedikit rasa sedih & terkilan...
Erm, mungkin jugak sebab kesilapan sendiri...
Nak buat macam mana, masing2 punya rezeki...
Siapa yang berusaha lebih, dia lah yang dapat...
(Sure pening orang baca, apa la yg saya nak ceritakan ni kan... hehe)

 

Takpe la... Just nak coretkan sedikit luahan perasaan tu...
walaupun tak dapat diluahkan sepenuhnya, sekurang-kurangnya beban menangung rasa tu kurang sikt... :)

Ok la, nak selesaikan apa yang patut...
Till then, daaaa....

Friday, April 19, 2013

Jumaat & selsema

As-salam...
Dah pun hari Jumaat.. syukur... hehe

Sebabnya badan ni dok sakit2 lak semenjak Isnin lepas...
Sebab tu kot rasa lemau je sampai ke hari ni...
Tambah pulak hidung ni dok 'sok sek' dari Isnin lepas jugak...
Tapi tak jugak pergi klinik or farmasi utk beli ubat selsema...
Bab2 makan ubat ni kureng sikit...
So, terpaksa la spare tisu banyak2 kat opis nih...

lebih kurang camni la sepanjang minggu ni... kepala ting tong + hidung dok sok sek... huhu

Rasa tak sabar lak nak balik mengundi nih...
Eh, tetiba lak tak sabar nak mengundi... hehe
bukan pasal tak sabar nak mengundi, lebih kepada tak sabar nak balik kampung...
Nak pergi mengurut... tu yg jadi tak sabar tu... :)

Ok la, hari Jumaat ni takmo bebel kosong panjang lebar...
Lebih baik banyakkan berdoa... :)
So, till then... As-salam...

p/s : Happy weekend semua...

Thursday, April 18, 2013

Lemau oh lemau...

AS-salam...
entah kenapa minggu ni rasa lemau je...
walaupun hari ni dah hari Khamsi, lemaunya sama ja macam hari ni adalah hari Isnin... hehe
Disebabkan lemau yang melanda ni, banyak kerja yang tertangguh...
Journal belum dibuat review lagi...
Proposal untuk buat web pun belum buat lagi...
Itu, ini...
hai la si lemau... apa nak jadi la dengan kamu ni...
wake-up... no more 'last minute' okey...
nanti kamu jugak yang kelam kabut...
satu malam nak baca buku sampai 4 chapter...
mula la, tak boleh nak jawab soklan... huhu

Ok la, tu je nak bebel...hehe
Dah lama tak update... sekali update, dok bebel lak kat sini... hehe
Ok la, till then... daaaa....

kalau mata korang tajam, cuba spot mana stau Faris... hehe

Monday, April 15, 2013

Senyum... tak perlu kata apa2...

Senyum... senyum... senyum...

tak perlu kata apa2...
walau dalam hati ni hanya Allah je yang tahu...

Sebab kalau cuba juga untuk berkata2, dikhuatiri ada pihak yang tersinggung...
jadinya... senyum je la kan....

**mood agak kureng sebab kurang sihat... dah tu ada lak makhluk Allah yang menaikkan darah ahkak hari ni... tapi tak pe, sabar & senyum saja...

Friday, April 5, 2013

Step by step : Menunaikan solat Istikharah

As-salam...
Salam Jumaat buat semua...
Penghulu segala hari... Disunatkan kita banyak berdoa pada hari ini...
Ok, la... tak mau bebel di pagi yang mulia ni...
Just nak share picture nih...
Cara nak tunaikan solat Istikharah...
Bak kata seorang ustaz, solat istikharah ni bukan saja boleh dilakukan bila kita nak buat sesuatu pilihan...
Sebenarnya kita boleh buat solat ni pada bila-bila masa saja...
Dengan tujuan, Allah sentiasa membantu kita dalam kehidupan kita sehari-hari...
Sebab dalam hidup kita ni, tiap2 hari kita kena buat keputusan kan...
Contohnya, hari ni kita nak makan apa... hehe (contoh yang paling simple)
walaupun satu keputusan untuk perkara yang kecil atau remeh...
Wallahhu'alam....

Click pada image untuk lebih jelas...

Wednesday, March 20, 2013

~ WW ~ :(

Thursday, March 14, 2013

Padah bila berangan tak kena tempat...

As-salam...
Pagi2 lagi dah hilang selera...
Bukan salah sesiapa, tapi salah sendiri... huhu

Macam biasa, tiap2 pagi saya akan bancuh air untuk breakfast...
biasanya saya makan biskut kering cicah air je pagi2...
Jarang2 sekali nak makan heavy pagi2 nih...

So, tadi masuk la pantry...
Bancuh air... sambil tu otak dok ligat berfikir sesuatu...
Dah tu tangan lak capai bekas biskut kering...
Ntah macam mana bekas biskut tu terkena mug saya...
Habis la air tertumpah dan terkena baju...
Dah la air milo lak tu...
Bukan sikit habis dengan kain pun kena... huhu


Nasib baik pakai baju yg warnanya agak gelap hari ni...
So, cuci la bagi hilang sikit warna yg ketara tu...
Malas nak balik salin baju...
mana la ada baju spare kat office nih...
Sekali bila dah dok dalam bilik bau masam lak...
Macam bau masam baju anak kita kalau dia minum susu terkena baju dia.... Adoi...

So, tengah dok fikir ni... nak balik rumah ke tak...
Masalahnya, kereta ada dengan encik suami...
Malas nak nyusahkan dia datang ke sini lak...

Herm, alamatnya berkurung je la dalam bilik hari ni...
Mudah2an dah kering nanti tak la berbau...

Kesian kat acik cleaner tu...
tak pasal2 bertambah kerja dia pagi ni...
Kena mop pantry... & cuci kabinet dalam pantry tu...
Saya nak buat dia tak bagi...
Mekacih la aunty... :)

Ok la, tu je nak luahkan perasaan pagi2 nih... hehe
Sekian... :)


Moral of the story : jangan berangan masa bancuh air... hehe

Tuesday, March 12, 2013

HFMD again....

As-salam...
Lama rasanya menyepi...
Minggu sebelum2 ni cuti panjang sebab si kecik tu dapat HFMD lagi...
Pastu naik dari cuti panjang lak, takde mood nak mengarang...
Hari ni baru la jari jemari ni rasa nak bergerak2 untuk menaip... :)

Ok la, seperti tajuknya... Ini kali kedua si kecik tu kena HFMD...
Sebelum ni tahun lepas...
Ingatkan dah tak kena la sebab penyakit ni dok merebak dalam bilik baby je...
Sumaiyah dok dalam bilik toddler...
Sekali, petang lepas saya publish entri pasal taska ditutup sebab penyakit ni, Sumaiyah start demam...

Risau jugak masa tu... Rasa tak sedap hati je...
Macam si kecik ni bakal dijangkiti je...
Tup tup esoknya (sabtu) mula la keluar bintik2 merak sekitar mulut dan tapak tangan dia...

 
Ni la permulaan HFMD tu...

Masa ni kat tapak tangan baru naik sikit & tak nampak sangat...
Malam tu lepas Isya' baru la nampak banyak kat tapak tangan & tapak kaki...
Esoknya, lagi la banyak...
Naik dekat sekitar pelipat serta lutut & siku...
Malam tu memang menggaru sakan la si kecik tu...
Tak dapat tidur sangat... Asyik la merengek...
Kali ni lagi teruk dari yang 1st dulu...


Naik biji2 berair camni la...
si kecik ni lak dok menggaru, pecah je naik kat lain lak...

Kat tapak kaki ngan tangan tak banyak sangat...

Isnin pagi2 dah terjah klinik...
Doktor kata confirm HFMD...
Isi borang wabak... Petang esoknya orang pejabat kesihatan call...
Dapat surat kuarantin selama 10 hari...
Dok la terperuk kami dua beranak kat rumah...
Nak kuar jalan2 pun tak boleh...
Mati kutu rasa masa tu...
Lepas ja habis tempoh kuarantin tu, rasa lega sangat2....
Mudah2an tak kena lagi la lepas ni ye anak ku...


itu lah kisahnya saya menyepi... hehe
Nasib baik la sekarang ni kalau anak kena HFMD dapat cuti kuarantin...
Kalau tak jenuh la...

Ok la, last but not least, gambar budak yang kena HFMD tu...
Sibuk nak berspek mata itam... hehe



Ok la, till then... Daaaaaaa

Perjuangan....


Ya Allah, kurniakanlah kepadaku kesabaran yang tinggi...

Friday, February 22, 2013

Again???

As-salam...
Entry ekspress pagi nih...
Sebab ada pengacau kat opis nih... hehe
Dok berebut mouse ngan dia...

Petang semalam dalam pukul 6 lebih dapat mesej dari owner taska...
Dia maklumkan taska diarahkan tutup mulai hari ni (22 Feb) sampai Khamis minggu depan (28 Feb) kerana ada baby yang kena penyakit HFMD...
Adoi.... Seminggu tu kena tutup u tuk kerja pembersihan...

Tahun lepas si kecik ni dah kena...
Tapi kan, melalui pembacaan saya kat internet, walaupun dah pernah kena, kemungkinan untuk kena lagi tetap ada...
Apa dia HFMD? Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut...
Rasanya dah pernah buat entry pasal HFMD nih, tapi malas nak godek2 cari...

Pagi ni, angkut la si kecik ni mai office sebab nak amik EL, macam segan lak...
baru je 2 minggu lepas amik EL, sebab si kecik nih kena cirit birit...
So, hari ni angkut je la dia...
Next week maybe akan gilir2 ngan En. Suami amik cuti....
Erm... bila wabak ni dah menular ni rasanya nanti dari satu taska ke satu taska la alamatnya...

Tapi kan, jangan ingat kat taska je wabak ni leh merebak...
Kat rumah pengasuh pun tak mustahil...
Sebab Faris dulu first time kena masa dia dok kat rumah pengasuh la... (Faris pernah kena 2 kali penyakit ni...)
So, sebagai ibu bapa kita semua kena la alert tentang penyakit ni...
Walaupun kita hantar anak kita kat rumah pengasuh, kemungkinan anak kita akan dijangkiti tu tetap ada...

Ok la, got to go...
till then, daaaaa

Thursday, February 21, 2013

Kisah sambut birthday 2 kali...

As-salam...
Hari ni nak tempek2 je gambar birthday girl masa sambut birthday dia hari tu... hehe
Ekceli 2 kali si Sumaiyah ni sambut birthday...
Di kampung sekali - masa Maulidurrasul hari tu (birthday Sumaiyah dalam bulan Islam).
Pastu kat Putrajaya sekali msa birthday dia dalam tahun Masihi ritu (15 Februari 2013)...
Untung kamu nak oii, dapat potong kek 2 kali... :)

Kat kampung sambut kecik2 je... Ngan mak ayah saya + adik saya...

Ni la kek nya... Ummi tumpang sekali sebab birthday ummi dia kan dekat2 je masa tu... hehe

Seriusnya muka anak dara nih... Siap buat mulut moncong lagi ha... hehe



Kat Putrajaya lak kami sambut 4 beranak je...
Beli kek sebiji, pastu beli makanan sampingan sikit...

Kek red velvet... tempah kat member opis en. suami...

Faris memang minat tul ngan kek RV nih... Bangun pagi je, bukak freezer terus amik baki kek nih nak makan... Sambil makan sambil cakap "Emmm, sedap la kek ni ummi..." Sekali suap, sekali sebut...

Excited dua beradik ni nyanyi "Happy birthday to you" sambil tepuk tangan...

Sesi memotong kek... Si abang pun sibuk jugak...


Posing2 dengan kek...

Posing lagi...

Last but not least... cewahhhh....

gambar masa sambut birthday saya ritu... muehehe...

Ok, tu je la nak tempek dan celoteh2 jap hari ni...hehe


Till then, daaa.... As-salam...

Wednesday, February 20, 2013

WW : Kasih seorang abang...



Bila mood baik, siap tolong pakaikan baju untuk si adik... betapa sayangnya dia pada si adik... Ummi nak tolong pun tak bagi...

Tapi bila mood mengusik atau membuli, macam cat dengan dog dua beradik nih...

Sabo je la... hurm....

Tuesday, February 19, 2013

Perkongsian dari Aqsa Syarif - perbincangan dengan McD...

 Perkongsian yang saya C&P dari fb Aqsa Syarif...

*********************************

Atas permintaan ramai sahabat-sahabat maka saya mulakan perkongsian perbincangan dgn McD.

di pihak McD 3 officials dari bhgn human resource, dan Marketing.

di pihak Aqsa Syarif pula ialah pengerusi (Dr Hafidzi Mohd Noor), GM (kamarulzaman Shahrul Anwar), Mike Allen VPM (Viva Palestina Malaysia) dan PR eks Aiman Zin Kandar.

Pengerusi mulakan dgn background kpd pertemuan dan t.k kpd delegasi McD kerana sudi bertandang ke pej Aqsa Syarif

Perbincangan berlaku dalam English kerana sdr Mike lebih fasih berbahasa Inggreis (warga muslim Britain yg sudah menetap di Malaysia di Malaysia)

Mike started the ball rolling dgn meminta penjelasan hubungan McD Malaysia dgn McD Corp.

Rumusannya: McD Malaysia adalah dimiliki oleh Golden Archers Restaurant yg merupakan subsidiary kpd McD Corp. US. McD Malaysia membayar 5% dari turnover (sales) pd McD Corp US. McD Corp adalah policy maker dan juga menggariskan code of conduct. Jika McD Malaysia nak buka outlet baru mereka akan submit application pd McD corp US. Even McD corp akan provide financial assistance utk buka outlet baru.

Point penting - McD Malaysia is linked to McD corp financially and even pay royalties as well as benefited from McD Corp US. jadi argument yg mengatakan McD Malaysia hanya membayar cukai pd kerajaan is misleading.

seterusnya delegasi McD refute dakwaan yg mengatakan CEO McD contibuted to JUF (Jewish United Fund) yg berada at the forefront in aiding Israel. Mereka kata itu CEO 10 tahun dulu. bukan CEO sekarang.

Point penting - Mereka tak nafikan Jack Greenberg (check nama CEO dlm google) contribute to JUF, tapi he did that in his personal capacity?? To which Mike shot back macam mana Greenberg contribute on his personal capacity using McD as a source of the funds. Dan saya ada sebut McD terima award from Israeli govt for helping israel's economy. Ana juga refute McD top management is no longer related to Israel because one of the board of directors (mungkin CEO yg sekarang-he's black American) dpt prestigious award dari muzuem of holocaust for outstanding contributions to keep the important chapter in the jewish history alive in the minds of the jewish people

Seterusnya tentang senarai boycott dalam Inminds. Kami tegaskan pd mereka. jika inminds say untrue things abt McD kenapa tdk sekalipun inminds kena sue dgn McD. Mike tambah ada kes di UK one person campaigning against McD (isu lain-bukan boikot Israel) McD sue that person in court. jadi sepatutnya Inminds dah lama kena saman-tetapi tdk sekalipun. wal hal sueing and counter sueing is the norm in the west. to this mereka tdk ada jawapan

point seterusnya- mereka kata kenapa boikot McD sebab kita tlg bumiputera. McD sedia pekerjaan 80% melayu/islam. Mereka kata McD tempat mereka cari rezeki-McD is like their home. yg ini saya jawab sasaran boikot bukan pekerja McD. We are not against you. there's nothing personal about boycott McD. we are not against your livelihood. we are against McD supporting Israel. and remember that boycott is still relevant regardless of who works at McD. it is not like majority of McD workers are melayu muslim than we should not boycott. if let say that majority of McD workers are non malay/non muslim than it is ok to boycott? Israel is waging war against humanity. Israel is not against Islam in particular, Israel is targeting the whole of humanity. when they kill children and they attack schools they are not targeting muslims per se-they are targeting the whole of mankind. so we do not buy the argument that since the workers are muslims than we should reconsider our boycott campaign. to us it does not matter who works at McD. McD Malaysia is as guilty as McD corp US and we should not make any distinctions between the 2 entities. they are one and the same.


kemudian mereka tanya kenapa tak boycott syarikat US yg lain. maka kami jawab kita bukan boycott US companies, bahkan kita bukan boycott syatikat yahudi. kita boycott syarikat yg membantu kewangan Israel. kami tak peduli, kalaupun syarikat itu milik umat Islam, jika dia tolong Israel maka syatikat itu akan jadi sasaran boycott juga sama macam McD. Jadi jgn salah faham-boycott McD bukan sebab dia syarikat USA.

... ok bersambung insyaAllah

Friday, February 15, 2013

Happy birthday....

As-salam...
Hari ni genap la umur puteri kecilku 2 tahun...
Cepatnya rasa masa berlalu...
Tup tup dah 2 tahun ye umur kamu wahai anak....

Semoga kamu membesar menjadi anak yang solehah dan insan yang berjaya di dunia dan akhirat... Amin...

Masa baru lahir dulu... 2 tahun yang lepas...

Sekarang dah pun besar... mulut pot pet pot pet.... hehe




Sayang kamu.... muahssss....

Thursday, February 14, 2013

Lemau...

As-salam...
Lemau je rasa lepas cuti panjang 4 hari nih...
Dah tu sakit2 satu badan & mengantuk je rasa... huhu


Perubahan hormon agaknya... hehe
Ye la, saya baru je tukar 'perancang' yang lain...
Maybe tengah nak sesuaikan dengan hormon badan nih kot... herm...

Banyak benda nak cerita, nak tempek2 gambar...
Tapi tu la, mood nak update blog tu masih kat laut...
Tak jumpa2 lagi daratannya... hehe

Ok la, tu je nak bebelkan hari ni...
Till then, daaaaa...

**Cerita pasal Lost worl pun masih tertangguh... M betul rasa.... hehe

Friday, February 8, 2013

Cinta Kasih

As-salam...
dah lama tak letak lirik lagu dalam blog nih...
So, hari ni nak le letak... hehe

Mula minat lagu ni masa mula2 tengok promo rancangan Kembara Tabung Haji Travel bersama Ustaz Don...
Lepas tengok promo & dengar lagu ni terus jatuh chenta ngan lagu nih...
Kalau nak tengok videonya leh la cari dalam you tube ye... hehe

Ok la, selamat menghayati lagu nih...
**sangat terkesan di jiwa lirik lagu nih... leh nangis sorang2...

***********

Seandainya diri ku
Bersedia dan mampu
Yang ada dalam kasih Mu
Yang ada dalam cinta Mu
Ya Ilahi


Hanya engkaulah Pemilik serata alam
Engkau tempat ku bermohon
Engkau tempat ku berlindung
Ya Ilahi


Ya Rahman , Ya Rahim
Engkaulah kekasih di jiwa
Engkaulah yang amat ku cinta
Walau lama mana usia


Ya Rahman , Ya Rahim
Jangan asingkan kasih cinta Mu
Dari dunia hingga keakhirnya
Nadi ku terhenti


Sesunggunya diri ku
Hamba yang tiada punya apa
Kasihilah aku Cintailah aku
Dan berikanlah hidayah Mu
Ya Ilahi

*****************

Lagu : AZHARY AHMAD
Lirik : AUCU ( Luncai Emas Publishing Sdn . Bhd )
Artis : AZHARY AHMAD

Wednesday, February 6, 2013

Matahari Sudah Terbit Dari Barat di Marikh. Di Bumi?..makin dekat...

As-salam...
Dalam tak ada mood nak meng'update' blog, tetiba datang lak mood...
Saja nak berkongsi info...
Mungkin ada yang dah tahu pun kan...
Sebab peristiwa ni dikatakan berlaku pada tahun 2003/2004...

Hari Isnin lepas, macam biasa kul 9.30 malam terpacak la depan tv... Nak nengok Ustaz yang makin disebut2...

Tak lain tak bukan Ustaz Don... Dan rancangan kat TV AlHijrah malam tu, 30 minit Ustaz Don... Malam tu Ustaz Don cerita pasal Solat Gerhana (Bulan & Matahari)... So, ada la Ustaz tercerita pasal peristiwa 'retrograde motion' yang berlaku pada planet Marikh... yang mana matahari telah terbit dari barat.

Macam yang kita semua tahu, salah satu tanda berlakunya kiamat ialah matahari akan terbit dari barat... So, perkara ni telah berlaku kepada planet Marikh (planet yang berjiran dengan bumi)... So, next maybe akan berlaku pula kepada planet bumi... Bila??? Wallahu'alam.... Hanya Allah yang Maha Mengetahui...

Takut rasa mendengarnya... Dah cukup ke amalan?? Tepuk dada tanya iman...

Ok la, kat sini saya nak share sedikit info pasal peristiwa ni... Kalau nak tau lebih lanjut boleh la cari kat gugel yeh... hehe

***************

Planet Marikh telah mengalami peristiwa retrograde, di mana peristiwa tersebut adalah peristiwa berkurangnya kecepatan planet sehingga menyebabkan perpindahan terbitnya matahari dari sebelah timur menjadi di sebelah barat.
Maklumat dari NASA tentang Planet Marikh seperti berikut :


MERM (MARS Exploration Rover Mission) -24th March 2004 The science of astronomy states that the speed of planet MARS has been decreasing in its course orbit toward the eastern direction in the few past weeks to the level we notice the "waver" between the east and the west, and on wednesday the 30th July 2004, expected the planet movement will stop going towards the eastern direction.


Then in the months of August and September 2004, MARS will changed its course in the opposite direction to the west - and that until the end of September 2004. which means the sun will rise now from the west on MARS! This Weird phenomenon of the opposite movement called "Retrograde Motion". Most astronomy scientist states that all the planets in the universe will go through the same once at least and our planet EARTH is one of them. Planet Earth will move in the opposite direction someday and the sun will rise from the West!!!


Dengan kejadian tersebut apakah kita tidak berfikir kalau bumi tempat kita menjalani hidup sehari-hari akan mengalami peristiwa yang sama di masa yang akan datang?

Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang bermaksud :

"Salah satu tanda akhir zaman (Kiamat), apabila sampai masanya... matahari terbit di sebelah barat. Pada masa ini, pintu taubat sudah tiada"

( Hadith : Muslim)

 
"Dari Hudzaifah bin Usaid Al-Ghifari ra, berkata : Rasulullah s.a.w. muncul di tengah-tengah kami pada saat kami saling ingat-mengingati. Rasulullah s.a.w. bertanya, “Apa yang sedang kamu ingat-ingatkan?” Sahabat menjawab, “Kami mengingatkan tentang hari kiamat.” Rasulullah s.a.w. bersabda, "Kiamat tidak akan terjadi sebelum engkau melihat 10 tandanya.” Kemudian Rasulullah s.a.w. menyebutkan : Dukhan (kabut asap), Dajjal, binatang (yang pandai berbicara), matahari terbit dari barat, turunnya Isa a.s, Ya’juj Ma’juj dan tiga gerhana, gerhana di timur, barat dan Jazirah Arab dan terakhir api yang keluar dari Yaman menghantar manusia ke Mahsyar."

( Hadis : Muslim)


Sesungguhnya Allah itu benar, Malaikat itu benar, Rasul itu benar, Al-Quran itu benar dan Hari Akhirat itu benar....sudahkah kita bersedia untuk menghadapinya?

Monday, February 4, 2013

Kesilapan wanita semasa menutup aurat

Wednesday, January 30, 2013

Mari Mengenal 10 Malaikat

Tuesday, January 29, 2013

Leganya... hehe

As-salam...
Dah petang baru la nak update blog...
Sekali test2 dah dapat upload gambar... Fuh, lega.... hehe

Dan untuk entri pembukaan minggu ni, nak tempek picca budak 2 orang nih...
Fresh from oven... hehe
Gambar semalam masa cuti2 kat Tambun...

Tempek satu dulu la... Next picca akan di upload dalam next entry...
Ok la, till then... Daaaaa


Mood sekarang : Sedih + pasrah... Tak pe la, mungkin bukan rezeki kali ni...

Thursday, January 17, 2013

Bila anak dah pandai guna taktik...

As-salam...

Rasa macam dah lama je tak update blog... padahal baru je beberapa hari...
Semenjak tak leh nak upload gambar dari PC nih, terus tak dak mood sangat nak update...
hehe... macam la entri sebelum2 ni selalu tempek gambar...
Gambar faris masa kecik2 dulu dalam entri Isnin lepas pun saya uplod dari gambar yang memang pernah publish dalam blog nih...
kalau nak tempek gambar yang upload dari PC tak boleh...
Tak tau la kenapa... huhu

Ok la, berbalik pada tajuk di atas...
Kisah bila anak dah pandai gunakan taktik iaitu 'taktik mengambil hati' si ibu...

Kisahnya, pagi tadi masa dalam perjalanan nak ke pejabat... Dialog antara si anak dan si ibu:

Anak : Ummi, nanti beli makanan untuk Faris tau. Hari ni ummi kerja kan?
Ibu : Okeh....
Anak : Ummi cantik la hari ni...
Ibu : (nak tergelak sambil senyum) Tak yah la nak puji lebih-lebih... Ummi hari-hari pun cantik... (hehe, ayat perasan... sila muntah...)

Hai la anak... sejak bila la kamu pandai guna taktik camni ye... biasanya kita yang wat camtu kat dia... sekarang dia lak wat camtu kat kita... hehe

Anak oh anak... Ada masa kamu buat ummi kamu ni tersenyum sendirian... ada masanya kamu buat ummi kamu ni hampir bertukar menjadi hulk.... :)

Apa pun ummi sayang anak2 ummi... ^_^

Monday, January 14, 2013

Monday blues???



As-salam...

Monday blues???
Oh tidak... tak sempat nak ber'blues' pagi2 nih...
Cuma agak lemau sedikit sebab selsema + batuk... huhu...
Dah lama rasanya tak kena selsema + batuk nih...
Tapi biasa la, dah nama manusia... selagi hidup ni mesti la merasa sakit kan... takkan la sihat sepanjang hayat...
Erm, ok la... nak isi perut jap...
Daaaa....

**Pagi ni nampak kemalangan di 2 lokasi berlainan... Erm, semoga saya & rakan2 sentiasa dilindungi oleh Allah sepanjang perjalanan pergi dan balik kerja.. Amin...


tetiba rasa nak tempek gambar si Faris ni waktu kecik2 dulu... hehe... kenangan menggamit jiwa sungguh...