Thursday, December 23, 2010

Adeh, dah nyanyok ka???

Salam...

Lewat sikit bersiaran hari ni... Banyak kerja nak kena settlekan dulu...

Ni nak cerita pasal kejadian semalam... Yang sangat2 memberi pengajaran buat saya...

Kisahnya, semalam kan saya ada check up... Pastu biasanya saya akan bawak la kunci rumah sendiri... Kunci rumah saya ada 2 set...

Satu set saya pegang, lagi satu En. Abah pegang. Senang sikit kalau salah sorang dari kami tetiba nak balik umah, tak yah la nak pergi amik kunci kat lagi sorang...

So, semalam cadangnya kalau check up habis awal sikit macam dalam kul 12.30 ke saya nak balik rumah dulu.

Tapi disebabkan rasa cam nak mudah je, saya amik kunci En. Abah, kunci saya, saya tinggalkan kat rumah...

Dan kebiasaannya kalau ke klinik untuk check up, saya akan bawak satu beg khas yang memang letak la buku merah tu, pastu segala mak nenek yang berkaitan. Just masukkan purse & henpon je...

Tak yah la nak gendong henbeg... So, semalam saya letak la kunci umah dalam beg tu...

Pas selesai semua, balik office & parking la keta kat office. Masa sampai tu dok fikir la nak bawak naik ke tak beg tu.

Pikir punya pikir saya buat keputusan nak tinggalkan aje beg tu dalam kereta. Amik purse & henpon je... Sebab saya ingat semalam nak bawak balik kereta...

Tapi, disebabkan petang semalam kan gelap gelita macam nak hujan lebat, makanya tak jadi lak saya nak bawak balik kereta tu.

Masa En. Abah kol kata dah sampai kat office saya, teringat la jugak nak turun ke parking amik beg tu. Tapi bila memikirkan tak ada benda sangat dalam tu saya pun kata la "esok je la amik beg tu...".

So, terus pi amik si kecik tu kat taska dan balik la ke rumah...

Sampai je depan rumah, bukak henbeg nak amik kunci rumah terus terjerit saya "Alamak, kunci rumah....". Serta merta teringat yang kunci tertinggal dalam kereta. Kereta pulak parking kat office...

Bagus sangat kan... Tak pasal2 kena patah balik ke office untuk amik kunci rumah... Hambik ko, dah sepasal lak buang masa...

Nasib baik office dekat je ngan rumah, dalam 10 minit... Kalau sejam dua, mau tak naya jawabnya...

Tu la, nak mudah sangat kan... kan dah susah... Bak kata pepatah "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian..."

Eh, ada kaitan ke... Hentam je la... hehe

So, next time sebelum balik tu kena make sure semua benda dah ada dalam henbeg ye... Kunci rumah, henpon, purse dan lain2...

Ok la, sekian saja cerita teladan kita pada hari ini. Hingga berjumpa lagi... Daaaaaaaaa.... hehehehe

7 comments:

Ena said...

heheh..

pernah juga terjadi kat kitorg nie sal..
huby teringgl kunci kat opis dier.. jenuh nakpatah balik.. mau makan sejam lebih utk pergi balik. hahah padan muka.. skrg akak simpan je lam hbg 1, kdg malas juga tp takut ada kes yg tak diingini ker kan.. bawak jugak la dah la banyak kuncinya..

syariza09 said...

sib baik la opis tu sejengkal jer ngan rumah, tp w/pun sejengkal kdg2 tu geram gak dgn diri sendiri kan kan :)

Zur@ZaRi said...

zura pun penah lalui bender nie...
maser bujang2 dulu..
kalo sekarang kena kompom en somi marah..
hik hik=)) pengalaman matang kan kiter dak??

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui
mmg seksa if bab2 tertinggal kunci ni
tapi yg selalu jd camtu en somi sy laaaaaaa

grrrrrrr

e.l.i.z.@ said...

ya rabbi...x pasal2 kena patah balik p ofis heheh

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.