Friday, November 26, 2010

"Ummi, nak adik.... " = ???????

Salam...

Macam dah lama tak update blog. Padahal baru sehari... hehe

Hari ni nak cerita satu kisah...

Faris semenjak ditinggalkan kat kampung 2 minggu hari tu, dah makin banyak vocab yang dia belajar...

Ye la, dok bergaul & bermain ngan sepupu2 dia (anak kak long saya)... Yang sorang tu darjah satu, lagi sorang 5 tahun..

Mungkin la sebab tu orang cakap kalau anak kedua, beza umur dengan anak pertama agak jauh selalunya anak kedua ni akan lebih cepat bercakap berbanding anak sulung...

Sebab dia akan belajar macam2 perkataan dari anak sulung...

Berbalik kepada Faris yang dah pandai cakap macam2 nih, ada la satu ayat ni yang telah tiba2 keluar dari mulut dia yang menyebabkan ummi dia sedikit terkejut... hehe

Kisahnya bermula dari masa kat umah mentua saya, raya ke-2...

Hari tu masa kat umah mertua macam biasa la nak tidurkan dia. Masa tu pagi, dalam kul 10 lebih...

Mula2 tak mau tidur, tapi lepas bergaduh apa ntah dengan sepupu dia sampai nangis2 terus saya paksa dia tidur...

Tau dah, kalau wat perangai camtu dah ngantuk sangat la tu... Ajak dia masuk bilik, pastu suruh dia tidur...

Sempat lagi dia cakap sambil nangis2... "Ummi, nak abah..." dengan tersedu2 masa tu...

Abah dia pulak masa tu tak ada, keluar ke kedai. Jenuh pujuk sambil cakap "Abah pi kedai. Satgi abah balik la... Faris tidoq la dulu..."

Kalau nak tidur mesti kena ada abah & ummi... Haish, manja betul...

Pastu, ni kisah keesokannya, Raya ke-3 (Jumaat)... Pagi tu pergi Penang. Melawat mak cik saya yang baru keluar dari hospital sebab penyakit 3 serangkai tu...

Lepas pergi rumah makcik, kami singgah lak umah kakak kepada abang ipar saya. Anak kakak dia baru je bersalin. Dapat baby boy...

Masa mula2 saya suruh Faris datang tengok baby tu dia wat tak heran ja... Dah lama, baru dia nak. Mula2 letak atas riba dia, dia pegang2 & usap2 je pipi baby tu...

Amacam, ada gaya seorang abang tak??? Tengok tu, bukan main lagi dok picit pipi baby tu... Gerammmmmm

Lama2 dah makin geram dia dok cium2 pipi baby... Pastu dicubit2 pipi baby tu, picit2 lengan baby yang kecik tu... Sampai menggeletar kepala la dok tahan geram...

Bila tengok je dia makin geram terus angkat baby tu. Kang tak pasal2 kang makin geram, ntah apa2 yang dia akan buat...

Time ni dok picit2 lengan baby tu... Tengok tu, punya geram sampai terjelir lidah...
Anak sapa la ni... hehe

Balik rumah petang tu, masa saya dok baring2 sambil tengok tv dengan adik beradik yang lain, Faris pulak dok main tepi saya...

Tiba2 dia cakap "Ummi, nak adik..." ... Saya = "??????" kelu sekejap...

Tercengang saya masa tu, sambil dok fikir nak jawab apa... Kakak2 & adik saya dah ketawa... Adeh, mimpi apa pulak si Faris ni...

Semalam nak abah, boleh la jawab kejap lagi abah balik sebab abah dah memang sedia ada. Ni nak adik la pulak... Mana nak cari. Bukan masa tu jugak boleh bagi...

Terus saya jawab "Tunggu naa, tahun depan ummi bagi adik..." Faris cuma angguk je, pastu semua pakat ketawa... Sabaq ja la Faris ni...

Haru betul... Adeh, bila dok teringat kisah ni saya jadi ketawa sorang2... erm... Bila dah pandai cakap, macam2 lak dia request...

Biasa la, budak2 tengah membesar ni, macam2 akal... Kadang2 tu sampai kita sendiri tak jangka...

Ok la, panjang pulak cerita ye... Sekali dah bercerita, lupa diri lak...

Till then, daaaaaa....

13 comments:

mummy_ayu said...

wah..anak sudah minta adik...good luck!!

Ena said...

ehehhe..

faris dah tak sabar dah tu sal.. hihi..

syok la camtu.. sbb orfan kalo tanya sampaila ni dier akan jawab tak nak adik.. huhuhu..

kalo jumpa baby pun dier bukan suka dier siap lepuk lagi.. adeihhh!!

Marsha~ said...

kalau faris ajdi abg nanti... mesti dia syg adik dia kan?

syariza09 said...

risau pula tgk dia dok picit2 bb, tp x pa ummi dia dok sebelah ja kann

sib baik la thn dpn betoi2 leh bg adik, kalau yg x leh bg tu mcm mana la pulok

mamalieyna said...

alaaa dh tak lama dah faris nak dpt adik kan..sabar ye...nnti leh cheeoum puas2x...hehe..sweet! ^_^

-Sara- said...

seronok kn tgk ank kite melayan bby! :)

~~*Lady Salwa*~~ said...

mummy ayu:

hehe... gud luck gud luck...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

mungkin irfan dah ada kakak dia tu, tu yg dia tak terasa nak ada kawan lagi tu...

cam faris sorg2, sunyi tak ada kawan nak ajak main... tu yg eksited nak adik... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Marsha:

InsyaAllah, mudah2an gitu la... :)

~~*Lady Salwa*~~ said...

Syariza:

Tu la, bila dia mula naik geram sesangat tu risau gak... hehe

Ha ah, kalau bukan tahun depan jenuh la nak usahakan cari adik untuk dia... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mamalieyna:

Tu la, lagi 2 bln lebih je nak jadi abg long...

tapi jangan nanti dah dapat dibuli adik dia sudah... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sara:

Tu la, seronok je tengok...

Hanis Azla said...

nak adik, lambat sikitlah mama dia boleh bagi yer..