Tuesday, March 9, 2010

Celoteh petang...

Salam...

Petang2 baru sempat nak bersiaran... Yang pagi tadi tu auto publish sebab dah tau x sempat nak berbloging pagi tadi sebab saya kena ganti PA lain sampai la hari Jumaat ni...

Ekceli tak dak apa pun nak dikongsikan petang ni sebab tak dak idea pulak...

Cuma nak cerita pasal keadaan kelam kabut pagi tadi... Hari ni saya drive sendiri ke office sebab hubby ada kursus kat KL. So, kena la hantar si kecik tu ke taska. Nasib baik la si kecik tu sangat behave masa dalam kereta. Cuma pagi tadi keluar lambat gara2 sikecik tu buat perangai lak.

Pagi2 lagi dah bising berperang dengan si kecik tu nak pakaikan pampers & baju. Jenuh lari ke sana ke mari kejar dia nak bagi pakai baju. Mana nak siap diri sendiri lagi. Nasib baik saya dah iron baju untuk seminggu siap2...

Tadi sampai kat office ngam2 kul 8.00 pagi. Kalau terlewat seminit jenuh nak perah otak bagi alasan... adeh...

Cakap pasal si kecik tu, saya sangat la risau sebab badan dia dari dada sampai ke muka naik macam bisul kecil. Kat leher dengan dahi ada bisul besar. Dah 3 malam tak dapat tidur lena. Mungkin sakit. Semalam bisul yang dekat leher dah pecah. Meraung2 dia... Kesian anak 'ummi. Selsema pun tak hilang2 lagi.

Ingatkan hantar ke taska yang tak guna aircond tak selsema la. Rupa-rupanya sama saja... Lebih teruk lagi ada la, badan faris naik ruam yang banyak. Pastu akibat menggaru terus jadi cam bisul kecil. Doc kata liang roma dia tersumbat. Tu yang berlaku infection...

Pagi tadi masa hantar tu, dengar dia menangis. Masa tu rasa macam nak je berhenti kerja pastu jaga sendiri anak. Tapi susah la, zaman sekarang kebanyakkan wife berkerja. Mak saya pun tak bagi berhenti sebab dia kata orang perempuan ni kena jugak ada kerja / pendapatan tetap sebab kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang...

Bila difikirkan, betul jugak. Bukan nak meminta yang buruk, tetapi sebagai persediaan. So, terpaksa la kuburkan hasrat hati tu. Tapi setiap hari saya berdoa moga ada keajaiban akan berlaku... Amin...

Eh, membebel panjang lak... Jap gi nak kena balik awal ambil si kecik tu... Teringat lak peristiwa petang semalam. Semalam sebelum balik rumah saya ke office hubby dulu untuk ambil kereta saya sebab saya parking kat situ masa nak balik cuti CNY hari tu.

So, masing2 balik naik kereta masing2 la. On the way nak balik tu sempat lagi kami racing... hahaha. Tapi sekejap je la sebab kereta makin banyak. Maklum la, time balik kerja masa tu. Lagi pun saya tau, sure saya kalah punya. So, sebagai isteri harus lah mengalah kan... hehe

Ok la, tu je yang saya nak bebel petang2 ni. Ada kerja sket nak kena buat nih. Till then, daaaa...

6 comments:

Siti said...

huhu..tu la..bila fikirkan anak2...mmg nak sgt2 brenti keja...

mamalieyna said...

syoknya leh drive sendiri...kita tak berani ni..camna..lesen simpan baik2 je..huhu..

siannya farish. mesti sakitlah tu!

~~*Ummi AFD*~~ said...

Siti:

Herm, mana2 ibu pun kalau boleh mesti nak jaga anak sendiri kan... tapi keadaan mendesak... :(

~~*Ummi AFD*~~ said...

mamlieyna:

jangan simpan lama2 lesen tu, nanti jadik pekasam... hehe

tak pa,belajaq bawak slow2... lama2 nanti dah terer la...

tu la, asyik merengek je...

Ena said...

Siannyer kat faris.. abis tu dok kasi ubat ape sal? siannyer.. anak akak yg ruam2 kat badan tu pun memalam x lena sgt sbb gatal inikan pula klu sampai cenggitu kan!..

Betul tu sal.. klu blh nak jg anak sendiri hari2.. nak ngadap dier jer.. tp peredaran masa buat kiter kene fikirkan balik segale keungkinan yg bakal berlaku.. hu3x..

Akak pun dah lame x dirve nie.. last mase balik kg aritu.. gilir ngan hubby.. kat KL nie malas lah Sal.. jem saner sini hu3x..

~~*Ummi AFD*~~ said...

Kak Ena:

Sal sapu cream yang doc bagi and bagi dia makan antibiotik... Alhamdulillah, dah surut bisul2 tu...

tu la, kalau ikut hati nak je besarkan sendiri anak kita kan...

kat sini tak jem sangat pun... hehe. dulu masa berulang ke KL terpaksa la ngadap jamm pagi & petang... hehe