Tuesday, June 8, 2010

Suri rumah sepenuh masa???

sumber

Salam...

Hari ni baru nak bersiaran.. Semalam cuti kecemasan sebab si kecik tu kurang sihat...

Dari hari ahad muntah2. Pagi semalam badan sedikit panas. Risau jugak nak hantar ke taska sebab taska kat office saya ni aircond dia memang sejukkkk sangat. Macam dok dalam peti ais... Faris siap berstoking lagi... hehe

So, semalam jadi la saya suri rumah sepenuh masa (sambilan). Ingat cam best je la dapat dok rileks kat rumah.. hehe. Tambah pulak pagi semalam memang sejuk je (lepas hujan) dan mendung. Faris pun bangun lambat...

Sekali bila dia dah bangun, terjerit2 dia panggil tapi  suara tak keluar. Batuk2 & banyak kahak... Check suhu badan, dah kurang sket. Pastu apa lagi, mula la start enjin tolong ummi kemas rumah... Adeh, baru je lepas kemas rumah habis tunggang langgang balik..

Dalam kul 10 saya keluar jap sidai baju. Baru je sidai beberapa helai rasa cam senyap sunyi je. Dalam hati "Apa la yang si kecik ni dok buat"... Risau dia main kat tangga. Saya pun terjerit2 la panggil "Faris, Faris... Buat apa tu?"... Sekali dengar saura dia menyahut... "Aaa".

Tengok2 dia keluar dari toilet kat dapur tu. Habis basah lencun, lantai dapur penuh dengan air... Apa lagi, menjerit la saya macam tarzan... "Ya Allah, apa faris buat ni..." terus saya masuk rumah, tengok2 dalam toilet lagi sakan dia kerjakan...

Lepas buka baju ngan seluar dia, tinggal pampers je saya sambung balik sidai baju sambil pesan "Dok kat sini (dapur) diam2". Sepantas kilat buat kerja. Masuk rumah tengok dia dok tunggu je kat dapur... Good Boy.

Tapi bila jengah ruang tamu... mak ai, rumah ke tongkang pecah ni??? Habis buku & surat khabar berterabur sana sini. Habis dikoyak2 pun ada... Adeh...


sumber

Petang:

Bagi minum vitagen. Botol yang pertama habis. Pastu dia pergi buka peti ais & amik. Sambil sebut "nak, nak"... Saya pun kata la "Sehari boleh minum satu je. Esok pulak, ok?"... Terus buat cam menangis nak jugak. Saya pun bagi la...

Pastu dia minum samil duduk tepi saya. Saya lak dok layan la tv. Sekali bila saya toleh, dia dah tuang2 air vitegen tu (satu botol) atas karpet... Adeh, sabo je la... Dengan biskut dia camuk (sepahkan) merata2 atas karpet.

Terus saya kata 'nampaknya tak jadi la nak tukar profesyen kepada suri rumah sepenuh masa. boleh dapat darah tinggi kalau hari2 camni...' hehe

Serius, penatnya memang mengalahkan kerja kat opis. Sapa kat jadi suri rumah ni tak penat. Tambah lak ada anak lasak tak hengat. Kadang2 tu rasa macam anak saya ni hyper aktif pun ada... Dia cuma akan diam bila tidur ja. Selebihnya ada saja yang dia nak buat...

Dan semalam kul 9 lebih saya dah Zzzz... ^_^.

Itu la kisah seorang suri rumah sepenuh masa secara sambilan... hehe. Baru je berangan nak jadi suri rumah sepenuh masa yang berjaya... Nak buat bisnes sendiri la kononnya. Tapi nampaknya mungkin kena tunggu faris besar sikit.. hehe

sumber

6 comments:

Aleeya said...

tol tu sal..kt umah lagi byk keje rasenya dari kat opis hehe

dak2 ni klo tak sht tu riso je ati kn..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

sonotkan kalo dok rumah...tapi nak pegang duit banyak2 tiap2 bulan...boley gitu???

~~*Lady Salwa*~~ said...

Aleeya:

tu la pasal... ada je kerja nak kena buat kalau dok kat rumah ni...

ha ah, tambah lak sekarang ni macam2 jenis penyakit ada... minta2 dijauhkan la dari penyakit yang berbahaya tu...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Anje:

hehe, kena jadi business women la kalau nak pegang duit banyak2... hehe

saya pun nak jugak dok rileks2 je kat rumah tapi bulan2 duit masuk akaun... hehe

Ummi Aisyah said...

haha..faris2..habis 'dikerjakan' satu rumah yek.

p/s:jadi surirumah sepenuh masa lagi penat sebenarnya kan..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wekekekek..
itu baru anak sorang eh..if 5????

so, kita kena appreaciate ape pengasuh anak2 kita buat..bkn senang nak handle budak2 nih..:-)