Tuesday, June 29, 2010

Jom rileks jap....

Salam...

Petang2 ni rileks2 jap la. Ni saya copy & paste dari email yang saya dapat. Semoga terhibur...


Kisah 1 : Canggih


Kisah yang menceritakan tentang kecanggihan teknologi ini berlaku antara tiga orang sahabat ketika mereka berhenti disebuah tandas awam di R&R...

[Sahabat A, selepas membasuh tangan]

Sahabat B&C :Ape bende kat tangan ko tu?? Awat bergetaq tangan hang tu tu haa???

Sahabat A :Ohh ni name nyer pager,canggih kan besar tangan aku jerk...

[Sahabat B, semasa dalam tandas]

Sahabat B : Tolong pegang handphone aku ni..

Sahabat A&C: Kalau ade call in caner??? Aper yang terlekat kat telinga ko tu???

Sahabat B : Ooo...ni namenyer bluetooth..kalau ade orang call!!dari jauh aku boleh jawab..

[Sahabat C, selepas keluar tandas dengan membawa tisu tandas yang masih terlekat di punggungnya]

Sahabat A&B: Kenape tisu iu terlekat disitu C,???

Sahabat C : Ohhh ini mesin fax saye!! saye bawa kemane2 sahaja.


****************************************

Kisah 2 : Berapa sekilo bang?

Pada suatu hari ada seorang pembeli yang sedang tawar-menawar dengan seorang penjual buah mangga.

Pembeli : "Bang, berapa harga mangga sekilo?"

Peniaga : "RM7!"

Pembeli : "Amboi, mahal sangat... RM5 sudah la!?"

Peniaga : "Tak boleh dik, harganya dah cukup murah tu!"

Pembeli : "Kalau tak manis, macam mana bang?"

Peniaga : "Kalau tak manis, tak payah bayar!"

Pembeli : "Kalau macam tu, bagi saya yang tak manis 10 kilo!"

Peniaga : "#$%@%&%????...

************************************

Kisah 3 : Gua ajaib

Pada satu hari Bedah dan bapanya datang ke Kuala Lumpur dan pergi ke shopping mall…

Anak beranak nie baru first time datang Kuala Lumpur, sebelum nie asyik dok memerap kat kampung… Jalan punya jalan, akhirnya Bedah terpandang lif, lalu dia pun tanyalah bapak dia….

" Pak, itu amenda pak?"

Bapak menjawab," Entah lah nak….bapak pun baru kali ini nampak menatang tuh…."

Tak lama lepas tu seorang nyonya tua terbongkok-bongkok, tergigil-tergigil pergi ke dinding dan menekan butang lif tersebut…..lif pun terbuka lalu nyonya masuk ke dalam lif dan lif tertutup…..tidak lama kemudian lif terbuka…TINGGGG!!!!!

keluarlah seorang amoi yang punyalah cun macam ANGELINA JOLIE…

lantas berkatalah bapak si bedah kepada Bedah…

"NAK! KAU PERGI AMBIK EMAK KAMU BAWAK KEMARI,


KITA MASUKKAN DIA DALAM GUA AJAIB NIH….CEPAT

****************************************

Kisah 4 : Kawan

"Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?" Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan.

Atuk: "Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???" (Atok marah tahap tertinggi)

Cucu: "Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain."

Atuk: "Tak sama apanyerr???"

Cucu: "Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?"

Atuk: "@#$%*&@##$"


********************************

Kisah 5 : Pak Pandir ke McDonald


Suatu hari Pak Pandir yang baru lepas dapat duit raya ingin makan di Mc'Donalds. Bila dia sampai dia tak tahu nak order aper... maklumlah tinggal terpencil di hujung kampung... sedang dia berfikir datang seorang lelaki

lingkungan 30'an ditepinya... Ahmad namanya... Pak Pandir pun merancang untuk meminta seperti apa yang Ahmad minta..

Ahmad : Bagi Big Mac satu..

Pak Pandir: bagi Big Mac satu...

Ahmad: Air...Bagi air coke yer...

Pak Pandir: Air...Bagi air coke yer...

Ahmad pun menjeling pada Pak Pandir... namun Pak Pandir buat tak tahu ajer...

Ahmad: ooo yer cik..bagi ash-tray satu yer... ( masa tu Mc donalds buleh merokok lagi)

Pak Pandir : ooo yer cik...bagi ash-tray satu yer...

Ahmad mula meradang lalu memarahi Pak Pandir...

Ahmad : hoi...yang kau pesan sama macam aku tu kenapa hah...takder otak ker?

Nak tahu aper Pak Pandir jawab? lebih kurang begini:

Pak Pandir: Aper... kau ingat kau sorang jer ker makan ash-tray?!?


Ahmad yang marah tadi tiba-tiba menggeleng kepala dan terus berlalu dari situ...

**********************************

Kisah 6 : Selipar

Seorang bapa pergi dengan anaknya untuk berjalan-jalan menghirup udara segar, belum berapa jauh berjalan, si bapa baru sedar bahawa selipar yang dipakainya berlainan warna, yang kanan merah dan yang kiri berwarna biru.

Kerana malas untuk kembali ke rumah, ia menyuruh anaknya untuk pulang mengambilkan selipar yang betul, dan sementara itu dia menunggu dibawah pohon yang rendang.

Setelah berapa lama, si anak kembali dengan tangan kosong.

"Kenapa kamu tidak bawa seliparnya .....?!!", kata bapa dengan susah hati.

"Sia-sia je pak.., selipar yang dirumah juga berlainan warna..."

***********************************

Kisah 7 : Nasihat org tua2

Seorang lelaki tua sedang berehat di bangku taman bunga.

Datang seorang budak kecil duduk disebelah.

Si budak mengeluarkan cokelat dari poket lalu menjamahnya.

Habis satu, dia mula lagi satu. Dan lagi. Dan lagi.

Si tua memerhatikan sekian lama. Apabila budak kecil

mula hendak makan cokelat yang ke-10, dia mencelah,

"Nak… pakcik nak bagi nasihat sikit"

Budak kecil melihat sambil mendiamkan diri.

"Kalau makan banyak sangat makanan ringan, tak elok untuk kesihatan dan gigi rosak!"

Si budak berkata,"Datuk saya dulu pun ada nasihat juga."

"Dia pun nasihat supaya jangan makan makanan ringan jugak ke?"

"Tak. Dia kata JANGAN MASUK CAMPUR HAL ORANG LAIN"

****************************************

Kisah 8 : Ular

Nani adalah seorang executive disebuah syarikat pembekal barangan komputer di Shah Alam. Baru bekerja tak sampai setahun tapi popularitinya cukup hebat, cam super star lak kat kilangnyer tuh...

bukan sebab dia cantik...bukan sebab body baeekkk...tapi sebab dia seorang yg cukup ceria...disenangi oleh semua orang...

Nani nih kerjanya byk terbabit dengan aktiviti luar...jumpa org sana...jumpa org sini .so memang jarang la ade kat opis....

kalau tengok punch card banyak kosong dari berisi...tapi org tak cakap apa...sebab dia kan banyak kerja luar...memang 'nature' kerja dia cam tuh..

Satu hari tengah sedap si Nani mentekedarah kat luar (time keje)...dia rasa gatal-gatal kat lengan...garu. ..pas tu gatal kat paha lak...garu lagi...sudah nyer satu badan naik gatal-gatal.

Mula nyer dia ingatkan elergik ngan makanan tapi sampai 3-4 hari gatalnyer tuh makin menjadi-jadi. .beberapa bahagian kulitnyer dah menebal...semacam kurap dah rupenyer...

si Nani mula menggelabah. ..dengan bantuan beberapa member, si Nani di bawa berjumpa dengan sorang pawang kat Ulu Puchong...time tuh separuh kaki die dah tumbuh sisik...

Sepanjang perjalanan ke rumah pawang tu si Nani menangis tak henti-henti. ..sampai kat rumah pawang... Nani dah tah boleh berjalan...sampai ke dada dah bersisik...

Tanpa berlengah pawang terus menggelupur membaca mentera...cuba nak selamatkan Nani yang kononnyer terkena badi ular...

makin kuat pawang menggelupur makin cepat bahagian badan Nani bertukar jadik bersisik cam ular..sudahnyer sisik sume dah merayap sampai ke muka..

Seluruh tubuh Nani makin pedih...rasa gatal yg teramat sangat terasa bagaikan tak dapat dibendung... Nani menjerit sekuat hati...

pawang kat sebelah dah pengsan...cuma bayangan ular yg memenuhi ruang bilik tersebut...asap berkepul-kepul keluar dari ubun-ubun kepala Nani...

Tiba -tiba satu imej manusia terhasil daripada kepulan asap yang keluar dari kepala Nani tuh..

"Ehh...Bos?. ..tolong la saya Bos...saya janji tamo 'ngulor' dah...pas nih saya buat keje bebetul...kalau Bos nak sumpah jadik ular pon sumpah la org yg tengah baca cerita nih...dia pon ngulor jugak tuh"...hehehe


Dah, dah... sambung balik buat kerja... hehe

** jangan marah aa... ni sekadar jenaka untuk kurangkan stress bekerja... Ok la, daaaaa

7 comments:

Ena said...

mcm2 citer ada dalam n3 nie.. hehe

psstt!!
akak tak ngulorrrr la.. sbb bace n3 ni kat umah la.. ngeh ngeh ngeh

Siti said...

Adoi...gelak siti duk baca ni..menceriakan hari siti pg ni...

Sal, siti duk kat Taman Equine jer la...dekat jer ngan Putrajaya..hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehehe..bak buah tak manis semua sekali..nak beli borong..ahahah

waniez said...

wah terkena batang hidung sdiri,ala, release tension kejap je.ok bos, smbg keje! ;)

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

Oo, sonotnya cuti yeh... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Siti:

hehe, rileks2 jap baca menda2 camni...

ye ke, dekat je la... sal selalu pi pasar borong selangor tu...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rose:

Sorry la, buah tak manis dah habis. Tinggal yang manis je... ngeh ngeh