Friday, June 11, 2010

Kenapa saya ada blog???

Salam...

Rasanya dah ramai pun ulas pasal hal ni kan. Kalau tak silap siap ada tag lagi pasal ni... hehe

So, hari ni memandangkan tak ada gambar2 nak buat cerita (ada sebenarnya tapi kan 'M' besar ada atas jari... hehe) makanya saya nak le cerita macam mana saya terdapat idea nak bukak blog nih...

Ekceli, dari zaman sekolah dulu ada la tau sket2 pasal blog nih sebab abang ipar saya dulu juruteknik komputer. Dia ada la bagi step2 untuk buka blog. Tapi memandangkan masa zaman sekolah dulu, kemudahan internet adalah terbatas, so tak dapat la nak buka.

Bila dah kerja ni, akses internet pulak senang sket.... hehe. Tapi masih tak ada kesedaran nak buka blog. Sampai la satu hari tu, dalam satu yahoo group yang saya join ada sesi tukar2 link blog. Saya pun buka la link2 yang ada. Macam best je baca blog orang.

So, saya pun tergerak hati la nak buka blog juga. Pikir punya pikir nak letak link apa, tetiba teringat lak kat sorang pak cik ni, orang Kedah yang berniaga makanan kat Pasar Tani Putrajaya. Selalunya dia akan laungkan la "konamai, konamai..." terus la dapat idea dari situ nak letak konamai.blogspot... hehe

Nama blog masa mula2 dulu pun konamai jugak. Pastu tukar 'Rahsia Hati Biarlah Rahsia'... Pastu tukar lagi yang macam sekarang ni...'Zon Larangan Cemburu Buta' sempena kata2 dalam poster Lanun kesayangan saya tu... hehe

Masa mula2 saya buat blog dulu, tak pernah terfikir pun nak ada follower yang ramai. Cukup la sekadar ada yang sudi singgah baca luahan hati saya... ehehe. Lagi pun masa tu saya suka2 je, tak dak target pasal 'traffic' ke sebab memang tak terfikir nak masuk nuffnang tu... Biar lah...

Bak lagu Ramli Sarip "aku menulis bukan kerna nama..." hehe. Kerana sebenarnya ada semacam satu kepuasan bila dapat menulis apa yang ada di dalam hati dan kotak fikiran. Kalau orang malas nak baca karangan saya yang panjang berjela pun saya tak kisah...

Janji saya senang hati... hehe. Ok la, dah terlebih panjang pulak bercerita... Daaaa....

3 comments:

Ena said...

heheheh..

camtu rupenyer...;)

akak pulak terdedah dengan dunia blog ni masa akak belajar dulu.. yelah apa course pun programming.. mesti la terdedah ngan IT kan!.. tapi lom ada keberanian nak ada sbb rasa mcm org2 yg ada tu.. macam gahhhh jer.. so, rasa macam mende tu susah je.. tapi bile dah explore.. cam seronok pulak.. tapi lom sedia lagi nak betul2.. still lagi jenjalan blog org.. masa tu rasa seronoknyerr... terus sahut cabaran tu nak buat juga seperti dorang.. dan akhirnya wujud lah teratak milikku demi menyimpan segala keseronokan atau segala kesusahan (yg patut je lak kan!)nak dicoretkan..

alamat terlebih sudahhhhhhhh!!

Aleeya said...

konamai ..tu la unik nama blog neh hehe

mamalieyna said...

macam2 tujuan org berblog kan..

cam akak lak, terbuka hati sbb tgk mmber ada blog, bercerita psl anak dia..time tu akak peknen, terus open gk, target mmg bila dh bersalin, nk stori mori detail psl anak..haaa skrg ambk kau, tiap2 hari nak update cita psl anak kalo boleh..hehe..