Tuesday, October 26, 2010

~ Cerita si AFD ~

Salam...

Hari ni nak cerita kisah si kecik tu lak... hehe

Sejak dok taska sekian lama ni macam2 pe'el & perkembangan yang dapat dilihat...

Alhamdulillah, faris dah pandai baca doa makan. Nak makan ke, minum susu ke sure baca doa dulu... Bagus, bagus... Cuma ayat yang last tu 'azabannar' tu masih belum jelas sebutannya. Selalunya dia akan sebut 'waqina a na na nar'... hehe

Dan yang kelakarnya, tiap2 kali balik rumah dari taska sure ada nama baru yang disebutnya.

Sebelum ni asyik dok sebut 'ika, ika...'. Pastu saja je la saya tanya "Siapa ika tu faris?" senyum je... Bila abah lak menyampuk "Owh, awek ye..." terus gelak hehe... Sabo je la...

Pastu selang sehari dua, dok asyik sebut 'bye bye lily...'. Tapi dok sebut2 kat rumah... Lily mana la pulak nih...

Selang lagi dok sebut lak "bye bye syikin...". Syikin pulak... Adeh, banyak awek tul... hehe

Pagi tadi masa hantar ke taska, ada la sorang budak pompuan ni lalu depan kami. Terus terdengar faris sebut 'ika, ika..'

Owh, ini rupanya 'ika' yang disebut2 tu... Tersengih2 budak perempuan tu... Macam2 budak2 ni...

Kadang2 rasa nak ketawa pun ada.... Nasib baik kecik lagi, tak tau apa2... Kalau dah besar mau kena bebel ngan ummi... Belajar rajin2 dulu, ada kerjaya & terjamin masa depan baru leh ngorat anak dara orang... hehe

Pastu sekarang ni kalau dia makan nasik ke, or tengok saya & hubby makan nasik bila dah tinggal sket je lagi nak habis dia akan sebut 'sikit ja lagi, sikit ja lagi...'

Means lagi sket la nak habiskan makanan... Konon2 nak bagi semangat kat kita supaya habiskan makanan tu la... hehe. Sebab selalunya kalau suap nasik kat dia, lagi sikit je nak habis dia dah tak mau makan, selalunya kami akan guna ayat tu la kat dia. Sekarang ni dia lak yang gunakan ayat tu kat ummi & abah dia...

Dan yang paling saya suka 'loghat2' utara telah dipraktiskan oleh dia... Bila nak air... 'ummi, nak ayaq...'. Bila ngantuk 'ummi, nak tidoq...' sambil nyanyi 'du du du du, ayis (faris) nak tidoq...'.

Bagus2... jangan dah besar nanti habis hilang semua loghat utara tu dah la... penat ja ummi ajaq... hehe

Ok la, tu je pun nak cerita... Saja, dah lama tak cerita pasal si Faris ni...

Hari tu masa dok 'clean & clear' kan pendrive tertengok la gambar2 faris masa kecik2 dulu... Rindu betul masa zaman2 tu... Shomel je dia... hehe (puji anak sendiri).

Ni nak tempek sekeping je pic kami berdua. Masa ni kalau tak silap faris umo 3 bulan ++. Rasanya tak pernah lagi tayang kat blog nih gambar ini...


Ok la, till then... Daaaaaaa....


5 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ahahhaha ramai awek ye
yela dak encem..ramai la terpikat..
mcmm anakbuah sy pon sama
dia lehingat nama kawn2 yg rapat ngan dia kat taska..eheh

cantik gambar tu..i mean view kat belakang la bkn tuan dia..agagagaga..gurau2 eh jgn mareeeee ngeeeee

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rose:

tu la pasal, ramai tul kawan pompuannya... agaknya kawan2 lelaki semua jenis kasar2 kot, dia tak suka... hehe

ye la, tau dah... ngeh ngeh...

mamalieyna said...

haha...budak2 mmg gitu eh..leh hafal nama aweks..arif sbbkan dia cuma ada kak balqis, so pandai sebut qis..qis jerlah..hehe..tp mmg sweetlah!

alala...sweet piccas! anak2 mmg sentiasa comel di mata kita! ^_^

~SHiLA~ said...

ala comeynye da pndi mcm²..
da bpe umonye skg

-Sara- said...

ehehe, comellah faris ni!

seronok kn tgk ank kite dh pndai mcm2! :)