Wednesday, April 21, 2010

Sekadar berkongsi....

Salam...

Sempat lagi nak jengah blog nih... hehe. Maklum la, tempat berkursus saya kat aras 3 je. Satu bangunan jugak. Saya kat aras 4... boleh la lari2 jap... hehe

Japgi kelas start kul 2.30. So, sementara nak tunggu kelas bermula nak share la satu info yang tak tahu la betul ke tidak. Tapi mungkin jugak la ada betulnya.

Kawan2 semua suka tak makan menda alah ni???


Kanak2 kan suka sangat makan menda ni. Orang dewasa pun sama jugak. Tapi mungkin ramai yg tak tahu apa keburukannya. Nak tau? Baca kisah kat bawah ni...

Kisahnya begini. Masa saya pi kenduri sepupu saya kat Alor Star hari tu (bulan berapa ntah) ada la dapat candies utk budak2.

Dalam tu ada gula2 dan jelly/sumi. Disebabkan anak saya tak reti dok diam, saya pun umpan la dia dengan jelly tu. Baru je saya buka plastik penutup tu dan nak suap dekat anak saya, datang la Pak Long (bapa saudara sebelah mak).

Dia cakap kat saya. "Tak elok bagi budak2 makan jeli ni. Tambah kalau anak ada penyakit penat (asma). Kan dalam tu ada banyak bahan kimia". P

Kebetulan mak su saya pun ada kat situ, dia pun kata benda yang sama & dia kata dia tak pernah bagi anak2 dia makan jeli. Terus saya buang dalam tong sampah...

Sebelum2 ni saya memang tak pernah la dengar pasal bahaya jeli ni. Patut la arwah tok wan (datuk) saya sangat2 la tak bagi kami makan jeli.

So, kengkawan semua cuba kita renung2kan. Kadang2 mungkin kita rasa hairan kenapa anak boleh dapat penyakit yg macam2 sedangkan keturunan kita tak ada yang menghidap penyakit tu. Mungkin salah satu faktornya sebab pemakanan mereka.

Banyak sangat makanan ringan / jajan yang ada kat pasaran sekarang ni. So, pilihlah yang terbaik untuk anak2. Tak salah sekali sekala bagi makan, tapi pantau2 la ye...

Ok la, yang tu je saya nak share petang2 ni. Nak settle jap kerja pastu nak turun pergi kursus lak... Ok, papaiiiii.......

**p/s: habis la bankrup kilang jeli pas ni... hehe


8 comments:

mamalieyna said...

pernah gk bagi arif rasa, tp sikit jer..eloknya takyah bg lah ye..akak suka buat koktail, banyak la letak mende alah ni..huhu..

Ena said...

agakyer pasal tu juge kot si irfan tu muntah2 pg tadi.. sbb malam tadi dorg makan jeli yg kat bawah tu la.. dah lamer dah tak makan.. baru mlm td dorg makan.. nasib baik sal buat n3 nie.. kalo tak haru la.. sbb si kakak sgt suke ngan jelly nie.. kdg tu abah dier wat balik & opah dier pun selalu kasi kalo p umah dier.. huhu.. patut la tak baik2 asthma si kakak tu.. huhu
thanks ye sal :)

lovelywa said...

salam ziarah..
emm..ada bahye gak ye mkn mendalah nih..anak sy mmg ada asma..tp jarnag2 bagi menda nih..cuma keropok tu selalu gak bg..tp bukan kopok2 masin tu cuma kropok cam jejari tuh..

~~*Lady Salwa*~~ said...

mamalieyna:

better tak yahbagi la. sal pun lepas dengar tu memang tak pernahbagi lagi dah kat faris...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

mungkin la. ye ke, pasni tak yahbagi dah la diaorang makan... kalau rajin buat sendiri pun lagi bagus... hehe

sama2, just share info yg sal dapat...

~~*Lady Salwa*~~ said...

lovelywa:

salam. thanks sudi singgah. herm, kalau pasal junk food tu tak tau nak kata. tapi kadang2 bahan kimia dalam tu kita tak tau dia letak apa. kalau keropok yg tak ber'aji' tu tak pa kot sekali sekala...

mast said...

ok, kita semua jangan makan jely..nnt sakit perut, gigi pun sakit jugak

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul tu sal
bahan kimia banyak!

harus di elakkan dari rafiq ni
sbb dia ade lelah skit