Monday, January 10, 2011

"Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing"... tapi macam kena pikul ngan jinjing sorang2 je ni...

Salam...

Panjang lak tajuk hari ni... ngeh ngeh...

Petang2 gini nak buat la sesi meluah perasaan...

Bukan apa, ada rasa sakit hati sket.. Sket je la... Tapi sikit2 lama2 jadi banyak jugak kan... hehe

Ni ha, hal kat opis ni... Saya ditugaskan sebagai pegawai yang bertanggungjawab terhadap kebersihan pantry kat Bahagian saya...

Dan hari ni jawatankuasa 5S nak datang la check... Pagi2 tadi sebelum breakfast saya tengok dah ok la... Dah clear...

Dan sebelum kul 10 pagi tadi pun saya dah check lagi (sebab katanya orang2 berkenaan tu nak datang dalam kul 10 - 1 ptg). Dan keadaan pantry still ok & kemas.

Tup2 dalam kul 12 dapat call dari salah seorang pegawai yg bertanggungjawab terhadap 5S bahagian saya (wakil bahagian) bagitau pantry serabut & sedikit kotor...

Ada air tertumpah... Yang wat saya geram tu, sapa la makhluk Allah yang tak reti nak bersihkan or lap air yang tumpah tu...

Takkan la saya nak kena pi check setiap seminit kot keadaan pantry tu... Dah tak dak kerja lain agaknya saya ni...

Baik saya letak je meja kerja saya kat pantry tu... Senang kan, sambil wat kerja sambil boleh lap2 & bersihkan pantry tu...

Please la, masing2 dah besar pun... Sama2 guna pantry tu sama2 la jaga kebersihan... Jangan la disebabkan saya ditugaskan / dipertanggungjawabkan ke atas kebersihan pantry tu nak harap saya pi lap lak...

Kalau memang time saya pergi ke pantry tu boleh le saya lap or bersihkan. Tapi kalau bukan time saya ke pantry tu, dah tu orang 5S tu datang tengok kan tak pasal2 lak saya yang kena...

Sabo je la... Faris yang kecik tu pun pandai. Kalau dia minum or makan tumpah, terus pi dapur amik kain lap... Budak kecik pun tau, inikan pulak orang dewasa... Takkan la tu pun nak kena ajar kan...

Herm, kan dah membebel petang2 gini... hehe

Sorry la, blog saya ni lak jadi mangsa bebelan saya... Nak tegur orang yang wat tu, tak tau lak sapa yang buat. Kalau tau, dah lama saya tegur... Tapi cara berhemah la kan, bukan bebel camni la... hehe

Ok la, dok meluah rasa ni terus jadi lapar lak... Saya memang camni, kalo tengah marah memang terus jadi lapar... hehe

Till then, daaa...

**tetiba teringat opis lama... siap diaorang tampal lagi kat pantry tu ayat2 power:

"Lepas makan pandai2 la kemas & basuh pinggan dan cawan ye. Kat sini tak ada orang gaji nak tolong basuhkan..." (lebih kurang cenggitu la ayatnya)

**Kalau ikut hati mau je tampal ayat camtu... hehe. Tapi agak kurang sopan la kan... Kan budi bahasa budaya kita... Tapi kalo orang tak reti bahasa lak camna ye????? 

6 comments:

nABiL said...

haha...mcm kenal je ayat tu..hehe..
xpela..sabar la yer..sabarkan separuh dari iman...:-)

~~*Lady Salwa*~~ said...

ha, kalau tak kenal ayat tu mau nak kena nih... hehe

tu la, sabar je la yg mampu setakat ni... tapi takut gak nanti meletup lama2...

Panglima Muda said...

carilah tukang basuh lelaki

-Sara- said...

ala mane2 pn mst adelah yg xreti bahasa cmtu sal..dh tua tp perangai mengalahkan budak2!

*emo lak! :P

mamalieyna said...

hehe..bab2 ni mmg bisa buat kita sakit hati & gerammm..mcm la kt umah takde pantry sndiri tak reti nk uruskan hal2 mcm tu..haissh la...tampal je notis..hahaha.. sabo ye mak yong..ngee..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

aduhhh...sbo jela eh ;)