Thursday, September 2, 2010

Raya situ sana sini....

Salam...

Minggu ni kalau jalan2 ke 'rumah' kengkawan, sana sini cerita pasal raya ye... Maklum la tak lama lagi je...

Cerita pasal raya ni, teringat tadi masa blogwalking ada terbaca entri pasal lemang. Kebetulan lak, baru semalam ada la officer unit saya dok cerita pasal lemang jugak.

Katanya, husband dia orang Penang, dia pulak orang Melaka. So, dia rasa lain macam je bila tiap kali balik raya kampung husband dia tak ada lemang. Selalunya ada ketupat palas je.

Memang pun. Rata2 orang utara ni menyajikan ketupat palas masa raya. Jarang2 la jumpa yang sajikan lemang. Family saya pun memang macam tu la tiap2 tahun.

Tapi disebabkan tok sedara saya tokey lemang, merasa la jugak makan leman free tiap kali raya. Nak lagi banyak lemang, harus la pi raya rumah dia... Lupa lak, dia dok kat Perak... Tapi sempadan ngan Kedah ja... Sapa sini orang Parit Buntaq (Parit Buntar)? Ha, dia memang terkenal la jugak kat Parit Buntaq ni...

Terigat masa mengandungkan faris dulu, tapi masa tu saya tak tau saya peknen... Memang makan lemang sampai demam la. Ntah kenapa masa tu selera nak makan lemang membuak2 la... hehe. Pi raya rumah tok sedara saya ni, orang lain dah habis makan, saya dok mengadap lagi lemang tu... ngeh ngeh

Erm, lain negeri lain la juadahnya masa pagi raya... Macam ada kakak kat office lama saya. Dia orang Johor, husband dia orang Penang (apasal ramai kawen orang Penang ni???), katanya bila turn raya Johor meja tu memang terhidang macam2 la. Meriah dengan makanan. Makanan heavy2... Nasik & lauk pauk.

Tapi bila raya kat Penang dia rasa lain sebab hanya ada kuih raya, ketupat & rendang dan kadang2 makan macam laksa, bihun sup... gitu2 aje dia kata...

Memang pun. Kalau kat rumah saya tu, petang2 sikit baru la kami 'cari' nasik. Pagi2 biasanya makan kuih raya ngan ketupat je la. Kadang2 je buat laksa or yang sewaktu dengannya...

Raya kedua baru makan heavy2... Orang utara yg lain2 pun sama ka macam saya???

Negeri2 lain saya tak pasti pulak sebab tak dengar lagi cerita diaorang... Yang pantai timur lak camna?? Kongsi la sket apa juadah pagi raya orang area sana...

Ok la, tu je nak bebel tengah hari ni... Dok cerita pasal makanan, perut dok 'gerukkk gerakkk' ja nih... Nak tempek gambar lagi la, kang tuan empunya blog yang meleleh air liur dulu... hehe

Till then, daaaa

** Rasa nak suruh mak buat dodol la tahun ni... tetiba rasa mengidam dodol yang mak buat lak... hehe... haruslah tepon satgi nak request... khamis ni boleh la balik pakat tolong kacau dodoi sorang sikit... hehe

8 comments:

Ena said...

owh... camtu akak kena buat n3 pasal menu org blh pantai timur pulak yeh!.. hehehe

mrs_yus said...

ok salwa nye psl nti sara wat entry psal menu raye org pantai timor la yee..tungguuuuu :)

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

Ye, wajib buat entri pasal menu raya org pantai timur... akak ganu kan???

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sara:

okeh, salwa tunggu ni... nak gak tau apa menu org kelantan nih...

mamalieyna said...

tu la, tahun ni first time en suami beraya kt utara ni..kalau masa beraya kt johor, time memasak mcm buat kenduri..mcm2 ada...kalau kedah biasa2 je kan..jamu biskut kuih raya ngn ketupat rendang..eh tmpt kt kak eina (sik, kedah) lemang byk gak tau..!.^_^..then kalau rajin sket, jamu laksa or bihun sup!

huhu...sian en suami..tp dia plan siap suh beli bhn2 kt sini, balik nnti, akak kena masak mcm2 gak..aduhaii...sbb dh biasa camtu kan..mkn heavy2 org johor ni!

en suami akak siap

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Eina:

ye ke... hehe. mesti dia rasa lain je kan kalau akak tak masak macam2...

owh, kat baling banyak lemang ye... kat area rumah sal ada la jugak org jual, tapi tak la banyak sangat...

uih, advance husband akak... tak pa la, janji dia puas hati dapat rasa cam kat kpg dia ok la...

Fara said...

lain negeri lain makanannya...kan? tapi beruntung la sape yg dpt partner lain negeri dpt rasa makanan negeri lain, pengalaman beraya lain....sumanya lain lah.

fara sama negeri...KEDAH. pi mai pi mai tang tu. balik sana mkn tu blk sini mkn tu...tp ada la lain skit, sbb arwah abah org banjar selangor, jadi mak fara kekadang wat lontong ;)

syariza09 said...

kat perlis adajuga org juai lemang. Kalau tringin kami pakat beli jaa