Wednesday, September 22, 2010

Macam-macam...

Salam...

Setelah ditimbang2, tak jadi la kot nak private kan blog nih... Ada yg suggest, tak yah cerita pasal personal kat sini...

Tapi tu la, kadang2 tu mesti nak tercerita gak masalah kat opis dalam blog nih... Nak mengadu tak dak pulak member rapat kat office ni. Semuanya kawan2 biasa saja... Entah la, susah betul la nak cerita masalah ni kat orang lain selain family...

Semalam, dalam pening pala dok pikir masalah kat office, sampai ja kat rumah faris lak menambah pening pala... Boleh pulak sampai ja rumah, amik remote astro pastu cakap "Jim jam... (Jim Jam & Sunny)".




Salah satu rancangan kegemaran dia selain woder pets... Dua tu je yg dia layan. Yg lain2 cam kartun2 ke bo layan ye.. Dan jangan la gatal2 mulut sebut nama rancanga tu kalau bukan waktu siarannya. Tak pasal2 mengamuk sakan nak tengok.

Adeh, mana nak cari rancangan tu petang2. Kan rancangan tu waktu pagi je. Jenuh jugak la dok explain kat dia "Faris, jim jam ada waktu pagi ja. Petang tak dak. Pagi esok ya tengok...". Faris pulak asyik "Ha?"... Adeh, berkali2 jugak la dok ulang ayat tu... hehe

Macam2 karenah dia. Nasib baik dia tak mengamuk nak jugak2 tengok rancangan tu. Kalau tak mati kutu mak, nak cari kat mana...

Budak2 tengah membesar ni, macam2 peel dah ada kat dia. Kadang2 tu boleh buat kita geram jugak, tambah bila tengah tensyen... Tapi kena banyak2 sabar la... Bak kata orang budak2 ni bukan tau apa pun...

Dan semalam kami hanya makan nasik goreng + keropok ikan sahaja. Pastu goreng lauk sekor. Semuanya gara2 tak dapat nak pergi ke Pasar Tani petang semalam. Hujan punya la lebat kat Putrajaya nih...

Masa saya tengah dok sibuk memasak tu, tiba2 je faris datang ke dapur sambil panggil "Ummi, ummi.." saya pun toleh la ke arah dia. Saya tanya "kenapa?". Pastu dia buat muka marah sambil angkat jari telunjuk letak kat bibir dia & sebut "syuhhhh".

Berkerut2 dahi dia buat muka marah. Saya pun heran la, apasal lak dia marah2. Saya tanya kenapa. Pastu dia tunjuk ke arah tv... Rupa2nya kat tv orang tengah dok azan... Patut la dia suruh saya diam... hehe

Selalunya kalau time azan dia buat bising saya akan cakap "Syuhhh, diam. Tak baik bising waktu azan. Dok diam2...". Sekarang dia pulak buat kat saya... hehe

Tu je la kot nak bebel2 jap. Jeles betul tengok orang lain dok tempek gambar raya... Tak pa, akan diusahakan agar ada jugak sekeping dua. Tapi bukan gambar kejadian di hari raya la, maybe gambar pi open house ke... janji pakai baju raya... hehe

Ok la, till then... Daaaaaaaa....

8 comments:

mrs_yus said...

ehehe..bdk ngah mmbesar sal..cmtulaa..syaqir pon..mcm2 peel..lyn jelaa :)

syariza09 said...

Napa Sal sampai tahap nk private..dh jd kes berat kt opis ka?
Betul la sometimes kita mesti akn tertulis juga hal2 yg terjadi di opis. Kalau nk crita tu, buat bhs kias-kiasan jaa. Org pon ssh nk phm....buleh ke mcm tu hehe

ank sy pon bila time azan mesti sebut syyyy pastu suruh buka tv yg ada siaran azan..budak2 besar ni mmg pandai kann.

mamalieyna said...

hikhik..sekali ibu lak kena sound da,...bijak2x!

faris dh pandai request ni, susah la jugak ye..arif tak reti lagi, cuma kalau dia tgh sedap layan kartun, tiba2 kita ubah siaran, marah jugak dia..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mrs_yus:

tu la kan, layan je la... tapi bila buat peel bukan2 tu yg naik angin je rasa... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Syariza:

entah la, cam bahaya lak nak luah2 rasa ni. takut ada org 'yg tak sepatutnya' baca blog nih... hehe. tu la, nak berkias2 tu rasa cam tak puas lak meluahkan rasa... ehehe

tu la, budak2 besar camni cepat je dia belajar sesuatu. tu yg ibu bapa kena tujuk contoh yg baik pada anak2 tu...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mamalieyna:

tu la pasal, terkena batang idung sendiri sudaaaa... hehe

nasib baik kat rumah sal tak amik pakej cartoon. & nasib baik faris bukan jenis layan sanagt cartoon... kalau tak mau dok berebut remote je... hehe. arif tu tak lama lagi pandai jugak le konker tv... hehe

Aleeya said...

lerrr cam de m asalah berat je neh heheheh, tu la kan tapi masalah opis ni ley je cite tapi tu la jgn wt direct to the point , sape mkn cili dia yg rase pedasssssss nye kan heheheh

~aSHa~ said...

wah pandai nye dia..dia lak tegur umminye ehehe tapi budak2 mmg cepat belajar kan..seronok tgk perkembangan mereka..