Wednesday, September 1, 2010

Dia mai dah...

salam...

Apa yang 'mai' tu??? ha, apa lagi kalau bukan penyakit 'M' besar... hehe

Dah nak hujung2 bulan puasa ni kan, makin la terasa macam urat2 'M' tu semakin jelas timbul kat jari jemari ni ha... Kerajinan untuk memasak semakin lama semakin menurun... Adeh...

Dan sila la percaya ye, sepanjang cuti 4 hari ni hanya semalam sahaja saya memasak. Tu pun letak nasik & tambah lauk sampingan. Yang lain semuanya hanya tunjuk2 sahaja... Bagus kan???

Owh lupa, hari Isnin tu ada majlis berbuka... salah satu sebab jugak tak memasak...

Pastu dah makin nak hujung2 ni, makin tak lalu pulak nak makan nasik masa berbuka. Bukan setakat nasik, yg lain2 pun tak terasa nak makan pun. Rasa macam nak berbuka dengan kurma, air & kuih karipap sahaja...

** Oh, kuih karipap.. tak sah berbuka kalau tak ada kuih ni... Hai, jangan nanti yang sorang ni keluar suka makan karipap udah la... Jenuh ummi dia nak kena buat tiap2 hari... hehe

Kalau utk diri sorang2 saja memang dah buat dah.. tapi bila memikirkan 'insan kecik' yang tengah membesar ni, kesian kat dia. Kang tak cukup zat pula...

Hai, apa la nak jadi ngan saya ni ha... Tak pa, mai nak hembus2 sket... fuh fuh fuh, pasni harap2 kerajinan nak memasak untuk berbuka meningkat semula la ye...

Herm, tadi dapat call yang kuih raya dah sampai. Huh, tahun ni belanja utk kuih raya dah terover bajet lak. walaupun order 3 jenis sahaja, tapi semuanya serba 3...

Ye la, rumah mak satu... rumah MIL satu dan rumah sendiri satu... Kalau tak beli, kang ada orang datang rumah tak ada apa2 nak jamu pula... tak pa la, 'setahun hanya sekali'... hehe

psstt: mungkin sebab dah buntu kot nak masak apa untuk berbuka... (ceh, alasan semata2... hehe)

7 comments:

Ena said...

heheh.. sama la ngna akak.. mood malas sedang bermaharajalela la skrg nie.. ntah ke mana la mood rajin masak tu pergi.. wlapun hari2 masak tapi dah tak sama mcm awal2 dulu.. skrg nie masak pun ala2 je.. huhu

akak pun order kih raya sikit je tahun ni... lebih 1 je dari sal.. yg lain kerepek je.. malas nak order cam tahun2 lepas.. tak abis ponggg.. haihh!! memmbazir je bila kenang balik..

Aleeya said...

hermphhh pe lagik ..ke param le kita hehehehe

mamalieyna said...

memang gitu la..dah nak last2 ni, mmg kureng jdnya mood mau masak kan..huhu..akak lg la,..sejak dr awal, bukan makan nasi pun..bleh kira je berapa kali masak waktu berbuka..selebihnya beli sajor..lalala..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

Betu tu, kalau masak pun ala kadar je... dah malas nak beria2...

tu la, sal nak beli kerepek lebih kot... yang tu je la yang cepat habis pun. sama la, sal tahun lepas kuih memang tak habis, sayang je...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Aleeya:

Moh kite....

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Eina:

Tu la, sal gagah gak masak sebab awal2 dulu tekak ni memang rasa nak nasik je...

Last2 ni tak lalu lak nasik. tu yg beli je, lagi senang... hehe

syariza09 said...

sama laa..dh ujong2 ni rasa malas tul nak masak. dh tak tau menu apa lgi yg nk masak..en asben pula ari2 dok tanya, ari ni msk apa? huhu dh tak tau nk jwb apa