Friday, July 16, 2010

Terkenan....

Salam...

Semalam seharian server down... Sakitnya la hati... Pagi semalam memang sibuk, so tak sempat la nak jengah. Bila lapang sket sebelah petang, internet lak wat hal...

Opsss, terbebel lak. Berbalik kepada tajuk... Memandangkan minggu ni dok cerita pasal pengalaman bersalin je, nak la pulak cerita pasal masa peknen. Tapi bukan pengalaman saya la... Cuma isu2 yg berkaitan ngan peknen ni ha...

Contohnya masalah 'kenan' yang selalu dikaitkan dengan macam2 pantang larang. Bila tau je dah peknen, mula la dapat nasihat pasal apa yang boleh buat, apa yang nak kena jaga. Bukan saja si isteri, bahkan suami pun kena jaga tingkah laku, pertuturan & segala2nya la...

Sampaikan satu tahap tu, saya rasa macam nak dok terperuk je kat dalam rumah. Tak nak keluar ke mana2. Ye la, orang kata kan kalau terlintas dalam hati je pun boleh ter'kenan'.

Contohnya, tengah2 dok jalan2 cuci mata kat shopping complex tetiba le ada sorang hamba Allah ni melintas depan kita & ternampak la fizikal dia yang kurang sempurna (contohnya berkulit gelap). Zapp terlintas kat hati kita 'mak ai, gelapnya kulit orang tu'.

Tapi menda tu terlintas kat hati je, tak tercakap pun. Orang kata silap hari bulan boleh terkenan kat anak... Wallahu'alam... Tapi adakalanya saya cukup risau dengan hal2 camni... Na'uzubillah...

Satu lagi, orang2 tua cukup tak bagi kita melintas kat belakang orang peknen nih. Katanya takut kenan. Ni pun saya tak sure. Tapi kadang2 ikutkan aje, risau la jugak kan...

Dan paling kelakar sekali, selalu tengok gambar baby yang comel2. Mana tau anak kuar nanti muka camtu kan... hehe. Saya tak terlepas la wat camtu. Gambar yg letak kat desktop pc saya :

comel tak???

Dan bila faris keluar kan... Muka dia camni:


amacam, sama x??? hehe

Sabo je la... Tak dak la nak samanya. Acuan lain2... Dah acuannya A+B=AB la kan. Takkan nak jadi C kot... hehe

Tapi tu la, menda ni jadi macam ikutan lak. Tak pa, yang baik2 tu boleh ikut. Yang tak elok or tak baik tu kena jauhi.

Satu lagi, bukan senang nak kawal tingkah laku, kata2, perasaan dll. Terlajak sikit je, tanggung la. Saya cukup risau masa peknen dulu kalau2 saya ni ada buat orang marah ke, sakit hati ke or terasa dengan saya.

Kadang2 tu mungkin niat kita nak melawak je, tapi orang tu amik serius & terasa. Dah satu hal. Sebab tu masa peknen, seboleh2nya saya akan meminimakan percakapan saya. Tapi orang sangka saya sombong lak. Haish, macam2 la pulak...

Apa2 pun, buat semua yg bakal bergelar ibu, take care ye. Seboleh2nya jaga la diri kita dari segala aspek. Pesanan untuk diri sendiri gak... hehe. Ye la, satu hari nanti ber'tambah' jugak kan. Takkan nak ada anak sorang tu je... InsyaAllah, kalau ada rezeki...

Ok la, yang tu je kot nak share. Kalau sesapa ada lagi pantang larang yang jarang di dengar, mai la kita share sama2. Yang baik boleh dijadikan panduan, yang buruk dijadikan sempadan...

Till then, daaaaaa

7 comments:

e.l.i.z.@ said...

tu la kan..takut la kenan ni..even kita xde niat pun..mcm yg sal ckp tu la, org lalu depan kita, terdetik dlm hati je "gelapnya kulit dia"..xpasal² anak kita gelap, padahal kita laki bini putih melepak kekeke

eli suka kenan mata kucing..haitu ada masuk paper..budak tu mata biru mcm kucing!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Eli:

Betul tu, kadang2 tak dak niat pun. Tapi tu la, bukan boleh nak control hati ni ha... hehe

ye ke... kalo mata kucing memang cantik... rasa macam ada terbaca pasal cerita tu...

mamalieyna said...

betul3x..kena beringat sblm terkena...mcm anak buah akak, si abang ipar g memancing, terkoyak sket mulut ikan tu, dah si anak nye sumbing sket bibir..huhu..org kata tokleh percaya, tapi tu la kebetulan yg terjadi..akak pun beware gak time peknen dl, takut gak bab kenan2 ni..samalah cam sal, letak wallpaper PC gambo baby yg kiut miut..hehe..

Apapun tu la..beringat sebelum kena! kan3x..

Ena said...

heheh..
aka pun tak tau la nak kata apa sal pasal tu.. yerla kan.. kebetulan ke apa ke tak tau la.. tapi bila orang2 tua yg dok pesan lagu tu lagu nie.. yg mana boplhe terima kat akal tu kita ikutkan aje la.. tapi kalau rasa mende tu tak de apa2.. tak de la nak ikut.. hehe

Cute la dak faris tu.. memg cute.. ada juga iras2 baby kat lam dekstop sal tu.. hehe..

nasylo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Eina:

Betul tu. Memang mungkin kadang2 kebetulan. Tapi tu la, kadang2 dengan haiwan pun jangan buat main2, sebab ia pun makhluk Allah...

Tapi kan, kakak ipar sal masa tengah mengandung steady je pi mancing. alhamdulillah la keluar anak dia takdak sumbing or apa2... hehe

Betul betul betul... kena beringat sebelum kena...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

Tu la, kadang2 tu pantang larang orang2 tua ni cam tak masuk akal. tapi ikut aje la selagi tak bertentangan dengan agama...

hehe, ye ke... masa kecik2 je. dah besar ghupe dah lain dah... hehe