Tuesday, July 13, 2010

Pengalaman pertama bergelar 'Ummi - Part I

Salam...

Sama la pulak entri ni ngan entri kat blog Rose... Sorry ye Rose, tersama lak.... Dah lama dok peram dalam draf. Ingat nak cerita masa birthday faris yang ke-2 tahun hari tu, tapi sibuk lak time tu. Terus lupa...

Lagi pun cam dah basi je cerita ni. Ye la, faris pun dah umo 2 tahun pun. Dah nak dapat adik dah pulak... hehe (sila abaikan ayat last sekali tu ye...)

Tapi nak gak la share kat sini. Mana la tau nanti, boleh jadikan panduan masa nak bersalin anak kedua... ngeh ngeh ngeh...

Tapi ceritanya agak panjang & mungkin bersambung2... Kalau sudi baca terima kasih ye, tapi kalau rasa cam malas nak baca sila la tekan 'X' kat atas tu ye...

Ekceli, kalau ikutkan due date saya adalah pada 30 Jun 2008. Tapi, si Faris ni punya la tak mau keluar lagi masa tu. Tak puas lagi kot dok manja2 dalam perut...

Saya pun cam biasa la pi la opis... Sampai member2 semua tanya "Ai, tak meletop lagi mak yong sorang ni...". Saya wat2 pekak je la... hehe

Malam 3hb Julai, masa tu saya tengah syok dok hirup mushroom sup kat restoran "Rimbun Klasik" kat bangi nun. Tetiba je perut memulas2. Sakit yang amat.

Tapi saya buat dunno je lagi, kekonon nak habiskan sup tu la. Rugi woo, kang kalau dah bersalin tak boleh makan dah... hehe

Tapi, apakan daya... Rasa sakit tu mengatasi kenikmatan menjamu sup tu... Terus cakap kat hubby yg saya rasa sakit sangat2 dah ni... Dah tak boleh nak telan makanan dah...

Terus hubby pulun makan, pastu terus pi bayar... Masa on the way nak balik tu, seat dalam kereta tu la jadi mangsa. Genggam sekuat2 hati la sebab dok tahan sakit. Tapi sampai je kat rumah, dah kurang lak sakit.

Tapi bila teringat pesan mak "Kalau rasa sakit sangat2 terus pi hospital. Takut nanti sampai tak boleh jalan susah pulak". Makanya terus la zass ke hospital. Tunggu punya tunggu, nurse tu pun panggil la masuk.

Macam biasa la, amik berat, tekakan darah dll. Pastu dia pun pasang la segala alat mak nenek tu. Lama la jugak, dalam 15 minit...

Pastu datang la doktor. Dia cakap nak kena tahan wad sebab contraction memang kuat, tapi masa tu baru 1 cm... Katanya, takut saya bersalin malam tu...

So, pas daftar semua terus la pergi ke wad... Hubby lak kena la balik sebab tak leh tunggu. Dok la sorang2 kat wad malam tu.

Sedih tul rasa, first time masuk wad... Pastu sorang2 lak... Memang nangis la masa tu. Hantar sms kat hubby pun sambil nangis2... sabo je la...

Malam tu memang tido tak lena la.... Sana sini dengar bunyi baby dok nangis... Pastu lak, baru je nak lelap mata, nurse lak datang check b/p...

***********************
04/07/2008

Pagi2 lagi doktor dah datang round... Macam biasa la... Pastu doc kata nak check 'jalan' jap gi... So, get ready je la, nama panggil terus pergi.

Lepas check, doc tu bagitau baru 1cm... masih tak ada progress. Pastu saya pun cakap la kat doc tu "Boleh tak saya nak balik? Lagi pun saya tak rasa macam nak bersalin lagi ni."

Sambil senyum doc tu kata, "Puan, kalau saya bagi puan keluar, kang nanti puan bersalin hari ni tak ada katil pulak. Sekarang ni ramai tau tengah tunggu kat labour room. Macam ni la, kalau esok tak ada jugak progress puan boleh balik ye..."

Lemah betul dengar doc tu cakap camtu. Makanya terpaksa la pasrah aje... Dan nampaknya dapat la pakej penginapan lagi satu malam... Dalam hati dok doa je harap2 terus bersalin. Tak mau dah masuk wad 2,3 kali...

~ ~ to be continue...

7 comments:

Ena said...

a' a la sal.. akak pun ada gak draf n3 camnie tapi cam segan dah nak publish sbb memg dah terlupa.. terinmgat balik masa baca kat blog mek rose tu.. huhu


cam akak gak la dah buka 1 cm tapi tak dakk progress.. bezanya akak tak sakit langsung.. daaa...

cepat sambung sal.. tak sabar dah nak tahu nie.. hehehehe

mamalieyna said...

hukhuk..akak pun sama lah, rasa 1 penyiksaan sungguh time terpaksa menunggu bermlm di ward! hukhuk..akak lg la, msa mlm pertma kt spital tu, HP pun tak bwk, lurus betul..lg buhsan n sengsara rasa..huhu..

ok2x sambungan please..^_^

e.l.i.z.@ said...

potong stim la hahha dh bersambung..
sib baik dh ada part 2 eheheh

lama jgk ek 1cm tak terbuka²..kalu eli pun, eli nk balik jgk..tu spital mana tu?

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

La, tak yah segan... Publish je. Boleh share sama2...

Tu la, sal sakit malam tu je. Pastu tak sakit dah... Tapi doc tu still tak mau bagi keluar wad gak...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mamalieyna:

ye ke, kalau sal dah mati kutu la h/p tak dak... hehe

Memang satu penyiksaan la kena dok kat wad nih...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Eliza:

hehe, jangan marah... tu la, lama gak. tapi tak sakit dah pagi tu. cuma doc tu tak bagi kuar, nak suruh bermalam gak sehari lagi...

hospital putrajaya... bersalin kat hospital gomen je... huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ehehhe..ooo tiru ye? babab kang..wekekkeke...

bes gak kongsi2 citeer brsalin ni
lain org lain cerita dia..tui dak?