Friday, August 20, 2010

Jadi cikgu pulak???


Salam...

Hai, tetiba je rasa nak tukar profesyen lak la... hehe (tetiba je...)

Nak jadi cikgu la pulak camni... Dah ada anak murid dah pun ha... Asyik panggil 'teacher.... teacher...'

Al-kisahnya, semalam masa saya sibuk dok kelentung kelentang kat dapur tu dengar la suara dua beranak tu yang tengah dok gomol2 kat ruang tamu...

Mula2 elok je la si Faris tu dok ketawa mengekek je... Dalam hati saya 'tak lama la tu, nanti jadi ta*k bunga la tu...'

Memang pun, lepas pada tu, dengar la si kecik tu dok nangis... Tapi nangis manja. Abahnya pulak kuat mengusik, lagi la naik volume si kecik tu.

Saya malas nak amik pusing karenah dua beranak tu. Kang dok melayan si kecik tu ada gak yang hangit kat dapur kang...

Tak lama lepas tu dengar la si kecik tu lari2 menuju ke dapur. Pastu berhenti kat pagar khas kat pintu dapur tu... Pastu dok panggil2 "teacher, ni ni ni ni..." (dia tak reti lagi nak buat ayat "tengok abah ni...").

Saya malas nak layan. Tapi dia asyik dok panggil je "teacher, teacher...". Sabo je la, nak masak pun tak leh nak fokus... hehe

Last2 saya pusing & tanya "ada apa faris??"... "Tu", sebut dia sambil tunjuk ke arah abah dia... Nak mengadu la tu kononnya...

Start dari tu sampai la ke malam, dia asyik dok panggil saya ngan hubby "teacher" aje... Entah ummi & abah hilang ke mana ntah...

Ni sure asyik dok teringat pengasuh kat taska la tu. Kan kat taska budak2 panggil kat pengasuh dia 'teacher'... Sampai terjangkit kat rumah... herm...

Tu je kisahnya, tapi kelakar sangat... Bangun pagi tadi dah ok la, panggil ummi ngan abah semula.

Ok la, pasal berita gumbira tu... InsyaAllah, tahun depan bertambah la ahli keluarga saya... InsyaAllah... Boleh paham ke apa yg saya cakap nih... Nak cakap detail2 macam segan lak rasanya... hehe

Kalo tak paham jugak, buat2 la paham ye... Ramai la jugak yang teka dengan betul sebelum ni... Saya just bagi hint je sebelum ni... hehe

Ok la, daaaaaa....

**hari ni rasa senang hati lak... mungkin sebab esok & lusa cuti.... tu yg hepi tu... hehe

12 comments:

baby berry said...

ngeh3..ok la tuu..tak yah amik course perguruan pun dah dapat title teacher.
teacher jgn marah eaaa!!!! hehehe

mamalieyna said...

waaaah akak dh agak dah...yeaaa bestnyeee...! dh bape bulan ni?..ala..jangkitkan la kt akak, nk kasi adik kt arif gak..ihiks.. =P

budak2 ni kan, kengkdg mmg terbwk2 ke rumah apa yg diorang dok sebut kt taska@umah pengasuh! ^_^..cam arif asyik panggl mama n abah dia ni,,ayaaah jerrr,,,haissh,,gewaam,, =P

tahniah k!

Ezzah said...

bertambah? waahhhh...tahniah tahniah! :)

mrs_yus said...

smela syaqir pn..dea pnggil pengasuh dea kak Fida..smp ke umah pgil sara n abah dea k.fida gak..ishhk geraaam jek!

oyekee..salwa preggy ek? congrats!doakn sara pulak yee :)

syariza09 said...

lps ni ajaq sebut ni pula "good morning teacher"..pagi2 dengaq ayat ni, sejuk ja telinga :D

~~*Lady Salwa*~~ said...

baby:

tu la, dah memang otomatik jadi cikgu dah ni... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mamalieyna:

Dah 3 bln ++.. Hehe. Ok, fuh fuh, pi jangkit kat kak Eina lak... hehe

Tu la pasal... Tapi memang rasa kelakar je dia dok panggil 'teacher' tu... Kalau sal betulkan sebut 'ummi', dia sengih je, pastu panggil 'teacher' gak... haish...

Ok, tq... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ezzah:

Hehe, tq ye...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sara:

Uih, syaqir lagi dahsyat tu... berakak la pulak... tak pe, muda la sara ek anak panggil akak...

ha ah.. Tq... Mudah2 ah jangkit kat sara lak... biar sama2 menambah... jom... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Syariza:

hehe, tu la... tapi faris nak gabungkan lebih dari 2 perkataan jadi satu ayat tu masih tak berapa nak reti lagi... nak kena ajar la pasni... hehe

Ena said...

heheh.. lawak lak farish nie.. leh plak pangil teacher.. dulu masa anis duk nursery ada dak panggilan tu.. tapi cikgu bukan teacher.. hihih..
Irfan dah boleh sbb dier akan cakap camni: ibu, ingok(tengok) la kakak tu.. kakak acau ipan(irfan).. ekekekke.. kelakor je..

Alhamdulillah.. tu la dari awal lagi akak memg dah agak.. Take good care ye!.. ;D

~aSHa~ said...

wah sonotnye dgr berita gembira tu...tahniah yeeeeeeeeee....semoga sihat2 selalu....


anak sy akak pun gitu la, dok pangey sy cekgu cekgu...eheheh kelako lak, kalo ari biasa takde lak pangey..ari pg school je...