Thursday, August 26, 2010

Dah agak dah...

Salam...

Pagi ni lewat sikit jengah blog. Masuk lewat sikit tadi sebab pi klinik...

Biasa la, rutin bulanan sekarang ni, nak kena pi mengadap klinik tu ha... hehe.

Semalam memang tidur tak lena la sebab dok teringat nak kena pi klinik hari ni. Bukan apa, risau betul bila nak kena check HB ni (check darah tu...).

Dan seperti yang saya duga, HB saya telah turun dengan jayanya... hehe. Dah agak dah... Dari 11.6 ke 10.3.. Otomatik la stiker kat depan buku tu pun tukar ke kaler hijau... Cheq tak sukaaaaa....

Dan yang paling mengejutkan, berat badan saya turun ye... Bukan sikit, 1kg turun... Adeh... Masa peknenkan faris dulu tak pernah la turun berat badan. Berat statik tu ada la. Memang pecah rekod tul. Orang masa peknen berat naik, saya ni sebaliknya pulak... erm...

Nasib baik nurse tu tak kata apa. Dia pun paham la kot, bulan puasa...

Tapi balik nanti ada la sorang doktor kat rumah tu akan bagi ceramah kesihatan... Tengok la, mesti punya la... Mesti ayat dia "tu la, makan nasik sejemput... bla bla bla..." hehe.

Terus rasa tak mau bagitau. Tapi sure dia tanya & tengok kat buku tu nanti...

Ingat nak tukar makan obimin la. Ubat yang klinik bagi ni memang tak jalan. Berdasarkan pengalaman masa peknen kan si Faris dulu. Makan la sampai 2 bijik pil iron & asid folik tu, sama ja camtu jugak. Makan la kerang seperiuk pun, tak ada perubahan.

Tapi bila start makan obimin dalam sebulan, memang naik mendadak... Tapi tu la, kena spare duit lebih la kan... Tak pa, untuk ummi & baby jugak, ye tak...

Ok la, tu je nak bebel jap pagi ni... Kerja tak berapa banyak. Sampai tadi dah settle kan apa yg patut... Bos pun tak ada, pi meeting...

Nak rileks2 jap la... hehe. Penat menunggu kat klinik & drive tak hilang lagi ni... Ok la, daaaaaa....

6 comments:

Ena said...

hehehhe.. dah mula p checkup rupanya.. bagus la p awal2.. akak dulu lambat p.. 3 bulan baru p check up tu pun kat klinik jer.. dah 6 bulan baru p checkup kat tempat yg nak bersalin tu.. hehhe
bercerita pasal HB tu.. akak pernah turun sama 9.0 je sal masa tu dah 37 weeks.. dok kasi sebeban ubat suh makan.. nasib baik masa bersalin 38 week tu tak jadi apa2.. tapi tu masa si kakak masa si adik pulak 9.6 sampai la bersalin.. pun sama juga.. tak tahu nape.. berat badan pulak 2 bulan pertama memg jatuh sampai 2kg sbb memg muntah teru sangat.. huhu.. tapi naik balik lepas dah masuk 4 bulan.. hehehe sekali naik terus la naik every month.. bulat sungguh masa tu.. heheheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sal, sy masa pegnent amek shaklee sbb ubat yg kenek bagi cam tak cukup je.

masa sy pegnent..HB sy 12. ntah apo maksud dia pon sy tak tahu..wakakakak..mmg buruk perangai tak amek tahu..ngee..tapi yg sy ingat doc cakap..ur HB 12 which is gud..ngeee

eh, mkn ye..sian bb tu..dia lapor duk gendang2..wekekke

satu lagi, sy mas pegnent jd kembang semangkuk..berat sy naik 23 kg..sila percaya LOL!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

hehe... nak kata awal tu tak jugak la... terpaksa buat buku sebab sebelum ni ada appointment ngan pakar, pakar tu suh wat buku dulu sebelum jumpa dia.. tu yg jadi awal tu... hehe

ye ke... agaknya dah memang camtu kan. family sal memang jenis hab bawah 11... keturunan la kot...

sal tak pernah la lagi bawah daripada 10... tapi nurse nak 11 ke atas kan...

uih, lagi banyak ye jatuh.. tu la, rasanya pas raya ni sure naik mendadak lak... hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rose:

Kat mana nak dapatkan shaklee tu??

Ha, kalau 12 tu means bagus la... Sebab HB ni mesti atas dpd 11. Tak boleh kurang daripada tu. Kepekatan darah rose sangat ok la tu...

tu la kan, sian baby... huhu. selfish tul ummi dia ni kan. tak lalu je memanjang. tak pikir pun baby lapar ke tak... :(

uih, biar benar mek rose... tak pa, janji sihat2 sokmo ye... sal dulu naik dalam 12 kg je... hehe

Adlina Husaini said...

owh kalau obimin berat naik eh? taktau la pulak camtu..sebab masa pregnant aisy dulu makan obimin + vit c + kalsium + iron.

kalau tak larat jgn la posa eh..nanti memudaratkan diri ngan bb

~~*Lady Salwa*~~ said...

Adlina:

Bukan berat naik, hb darah kita (kepekatan darah) kita jadi stabil dan ok... so, tak ada la masalah yang berkaitan risoko tumpah darah masa bersalin nanti..

erm, rasa sayang nak tinggal puasa. bukan senang nak dapat puasa sebulan penuh... hehe

InsyaAllah, akan gagahkan diri juga. mudah2an baby pun ok2 je..