Tuesday, August 24, 2010

Faris & perutnya...

Salam...

Mood nak berblog hari ni macam apa je lagi. Nak2 lepas publish entri yg pagi tadi tu... Entri emo sedikit.

Ekceli tu salah satu terapi nak bagi berhenti menangis bila susah nak stop menangis. Dari semalam saya asyik nangis sahaja bila teringatkan perkara tu.

Entah kenapa rasa ada satu perasaan sayu yang susah nak diluahkan dengan kata2, makanya hanya air mata yang mengalir. Hinggakan saat saya menaip entri tu pun sambil menangis... Begitu terkesannya rancangan Jejak Rasul kali ni...

*****

Okeh, okeh... dah tak mau cerita sedih2 dah... Stop sekejap.... Nak cerita kisah lain lak... Nanti orang pun dah jemu nak singgah, ye tak...

Ingat tak saya kata ada kisah disebalik perut muncit faris tu... hehe

Sebenarnya, masa saya dapat tau yang saya bakal menambah ahli keluarga tahun depan, saya cuba la nak terapkan rasa 'kasih sayang' faris terhadap adik dia...

Sebab saya tengok kakak saya buat camtu. Since dia peknen dia dah ajar anak dia yg sulung tu untuk sayangkan adik dia. Dan memang berkesan, anak dia tu memang menjadi seorang abang yang penyayang. Jarang sangat la buli adik dia... Walaupun beza umur adalah setahun....

Maka, saya pun kononnya nak wat camtu la... Masa mula2 saya ajar faris, 'baby mana baby?' tapi dia asyik dok tunjuk kat diri dia je... mengaku yang dia tu baby...

So, tak leh guna perkataan 'baby' untuk adik dia. Jadinya saya ajar dia dengan bertanya 'adik mana adik?'. Automatik dia akan tunjuk kat tummy saya... hehe

Bila saya cakap 'Bagi salam kat adik.." Dia akan datang dekat dengan tummy saya pastu cakap "Kom dik... (assalamu'alaikum adik...)". Kelakar pulak rasa.

Bila saya suruh 'sayang' adik dia, dia akan kiss kat tummy saya... hehe. Dan yang paling best, dia akan letak telinga dia dekat tummy saya. Tak tahu la dari mana dia belajar.. Tapi rasa sweet sangat... ^_^

Tapi itu dulu ye kawan2... Akhir2 ni bila saya tanya 'adik mana adik?'... tau tak apa dia buat???

Dia akan selak baju dia sambil tepuk2 kat perut dia... Sabo je la... Bila tanya "Owh, adik ada kat situ ye?" laju je mengangguk kepala... Adeh, ajaran sesat lak...

Nasib baik dia tak tunjuk kat perut abah dia... kalau tak, punggahhhhh (perkataan yg slalu org utara guna... hehe)

Tapi pernah sekali tu, masa mak saya datang rumah saya. Mak saya kat masa tu mak saya tengah duduk rileks2 sambil tengok tv. Tiba2 faris datang dekat dia sambil tepuk2 perut dia sebut 'dik dik'. Mak saya punya la ketawa.. hehe

Apa2 pun, harap2nya faris akan jadi abang yang baik nanti ye... Amin...

** semalam rasa seram je bila baca entri kat blog rose pasal penjagaan lepas bersalin tu. terkenang peristiwa 2 tahun yang lepas... Oh my....  Mudah2an kali ni pun normal lah hendaknya... Semoga dipermudahkan segala-galanya.... Amin....

10 comments:

Ena said...

heheh.. lawak la faris nie.. ;D

a'a kan bagus juga wat camtu bg dier pendedahan.. akak dulutak buat lgsung tu yg kak asyik buli adik dier agaknya.. nasib baik adik dah pandai dah kalo tak.. huhu

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Ena:

Tu la pasal...

Sal pun dapat idea dari kakak sal. tapi biasa la budak2 kalau suka gaduh... sian irfan ye kena buli ngan anis...

mamalieyna said...

hikhik..faris...faris...menghiburkan hatilah dia..nnti besar sket fahamlah tu...^_^

ohho..hope sal nnti normallah ye, moga dipermudahkan segalanya..jgn dok fikir lg skrg ni, biar je masa berlalu, kang fkir lebih2 effect kt baby dlm pewut tu..^_^

~aSHa~ said...

ala sweet nye...

akak dulu tak buat gitu...tu yg meke duk membuli je..eheheh rugi lak..

mrs_yus said...

comellah faris ni! dea xcited tgu adeknye tu :)

~~*Lady Salwa*~~ said...

Mamalieyna:

Tu la, kecik lagi bukan paham apa2 pun...

Betul tu, lambat lagi nak tempuh tu. Tak mau pikir lagi pasal tu. Mudah2an segalanya ok...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Kak Asha:

Tak pa, nextttt nanti try buat cenggitu lak... hik hik

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sara:

ehehe... jangan awal2 je eksited. dah kuar nanti kerja buli je adik dia, sudah...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh mek sal, entry sy tu bkn tujuan utk takutkan org..just nak kongsi..jgn takut2 ke..mintak2 dipermudahkan semuanya..:-)

alorr..cutenye...ni tak sabar nak buat adik utk rafiq ni...muahahha..tapi kene hold dulu. sbb rafiq tecik lagi..ehhehe

syariza09 said...

sib baik faris x tunjuk kt pewot abahnya...
lama tak dengaq perkataan "punggah"...