Tuesday, December 22, 2009

Uber Award

Salam...

Setelah agak lama 'memeram' entri ni, di waktu yang senggang rehat ni, (eceh) nak le menjawab tag dari kak Eina. Makacih ye kasi award nih... heheh... Sorry la. 'peram' lama sangat. bukan apa, takdak idea nak tulis fakta menarik pasai cheq ni... ada 1001 fakta menarik, tapi kena senarikan 10 ja. Abih tu, pening kepala nak pilih yang paling menarik... (iyo lah tu... hehe)

Meh le tengok apa yang nak kena buat sebelum boleh dapat award ni...

1. Write five (5) interesting facts about the person who gaves you this award..

2. Jot down ten (10) interesting facts about yourself and your hobbies..

3. Pick your ten (10) more deserving recipients and then describe them..

4. Leave a comment on the recipients blog to tell them that they've been tagged..

5. Paste the award badge in your side bar.

ok, first sekali nak kena review pasal kak Eina - 5 fakta menarik tentang dia... Akak, cheq tulih apa yang terlintas tau... hehe

1. kenal melalui blog Puan Suraya... tapi Kak Eina ni yang tegur dulu (tegur dalam blog...)... Cheq agak dia ni seorang yang ramah & senang berkawan... betul tak?

2. orangnya kiut miut je... ala2 comei gitu... (walaupun tak pernah jumpa di alam nyata, tapi dari gambar dan gaya penulisannya dapat rasa yang dia ni comel + ceria)

3. happy go lucky kot... betul tak akak? rasa cam rapat je padahal tak pernah jumpa. maybe sebab dia ni rajin la bertegur sapa kat blog nih... hehe

4. minat sama macam cheq - suka layan lagu jiwang karat... nanti boleh la sama2 menjiwangkan diri sampai karat okeyh... hehe

5. lastly.... mempunyai ciri2 yang sama macam kakak cheq yang ke-3 : kecik & cute je tapi husband tinggi lampai... ada anak dua jugak (tapi kakak cheq dua2 hero).... Kadang2 tu bila tengok kak Eina ni, teringat la dekat kakak cheq... hehe - peace kak Eina...

Harap2nya dah menjawab la 5 review tu... heheh

Pastu yang kedua lak... 10 fakta menarik pasal cheq & hobi cheq... herm... Apa ya yang menarik pasal cheq ni?? Pening jugak ni nak pikiaq. Silap2 nampak macam 'masuk bakul angkat sendiri' pulak nanti... Hentam je la... Nak fakta yang menarik kan???

1. Orang kata (bukan cheq kata na...) senyuman cheq ni manis.... wah wah, kembang kempis idung... manis ke?? mungkin sebab cheq ada 4 lesung pipit... 2 besar 2 kecik... (aduh, perasan betul salwa ni...) - so, fakta menarik la sebab susah nak nampak lesung pipit nih kecuali bila tersenyum dengan panjang lebarnya dan hanya dalam keadaan tertentu sahaja akan nampak keempat2 lesung pipit itu... (",)

2. Orang kata lagi (bukan cheq kata no...) mata cheq cantik, hidung cheq mancung... Ala2 arab gitu... (ceh, kuatnya perasan...) Ada yang tanya, keturunan arab ke? ada jugak yang tanya, keturunan mamak ke?? The answer is "NOPE"... heheh (tapi ayah cheq orang Penang... mungkinkah ada tempias2???)

Ok la, stop la bab perasan nih...

3. kalau first time jumpa, orang selalu kata yang cheq ni sombong... Tapi bila dah kenal baru tau yg cheq ni tak sombong tau... Cheq ni sebenarnya agak pendiam & pemalu orangnya( ye ke????)... Cuma bila jumpa yang 'satu kepala' baru akan "BERTUKAR" menjadi spesis yang lain... Berubah2 mengikut keadaan. Depan orang2 yg lebih tua nampak sopan je. Sebab tu orang suka kata, cheq ni lemah lembut & bersifat keibuan... uwekkk, nak muntah & tergelak cheq dengar sebab hakikatnya ........... Hanya DIA yang lebih mengetahui... hehe

4. Seorang yang sangat sensitif, mudah mengalirkan air mata... Sebab tu kalau tengok crita2 sedih cheq suka duduk jauh sket daripada nana. Nanti kena ejek... heh, benci... (",)... Tapi cheq tak berapa nak layan hindustan ye... korean, yup...

5. Sangat minat sukan badminton & bola... Dulu masa study minat hockey... Player for skolah & poly. Gimrama? Sorry, not my taste... hehe... Ingat lagi masa pasukan bola sepak Kedah masuk final lawan Selangor, kalau tak silap final Piala FA tahun 2008, masa tu cheq dalam pantang... Siap lompat2 lagi bila Kedah score gol... Mula la mak bising "Hang tu dalam pantang, jaga2 sikit"... "Opss lupa"... heheh

6. Dulu2 suka kumpul setem... Kalau tak silap, ada 3 buah album setem... Hobi la kunun... Masa tu skolah rendah. Sangat2 leka mengumpul setem, sampai mak marah2. Mak siap kata lagi kalau result UPSR tak elok, mak nak buang collection cheq... huhu, takot masa tu... Akhirnya dapat jugak 5A... peace Mak... - bukti yang hobi tak melalaikan pelajaran cheq... tengok, tengok... hehe

7. Seorang yang suka hidup dalam memori... sayang akan kenangan lama... akibatnya, masa kemas2 rumah nak pindah hari tu nana jumpak surat cinta lama cheq... cinta monyet... hehe... satu hari satu malam kena perli... ambik kau... - moral of the story, jangan simpan surat cinta anda... (cheq dah bakar tau, camna boleh sesat ntah... heran...) - Peace nana... jangan marah ok... hanya kamu di hatiku... cewahhh...

8. Masa kecik2 dulu perangai ala2 budak lelaki, jalan pun ala2 kasar sket... suka kawan dengan budak lelaki. sampai sekolah menengah pun suka kawan dengan budak lelaki... heheh... sampai ada yang salah tafsir yang cheq ni syiok kat dia... sorry guys, teman tapi mesra je ek... tringat satu hari tu (masa zaman kanak2 la), macam biasa lepas habis mengaji kat rumah tok, cheq dengan kakak2 cheq (3 org) panjat pokok jambu belakang umah tok. Sekali bergayut nak capai dahan jambu yang lain, tak sampai... gedebukkk, jatuh dalam bendang... hehe


9. Happy go lucky & kelakar. Ye ke?? Fakta ke auta ni?? Tapi ada yang panggil cheq ni Jang Nara tau... (pelakon korea tu...) Kebetulan pulak ada lesung pipit kecik yang sama macam Jang Nara... suratan atau kebetulan?? heheh... Nak cerita satu kisah lagi... Masa study dulu, kalau ada presentation, cheq tak dibenarkan oleh sorang member cheq ni dok kat tempat duduk depan. Sebab dia kata dia tak boleh tangok muka cheq, nanti dia nak gelak je sampai tak dapat nak buat presentation... Awat, muka cheq ni lawak ka???

10. masa skolah rendah dulu jadi penolong ketua pengawas... sangat2 garang... suka gaduh ngan budak lelaki.... budak lelaki pun takut kat cheq... hehe (",)... Masa skolah menengah pulak, jadik pengawas asrama & ketua dorm je... Tapi slalu langgar peraturan asrama - pengawas ke mawas??? hehe... Pernah tak turun prep, warden datang buat spot-check, lari nyorok dalam stor... hehe. Abih, kalau kena tangkap mana nak letak muka weh, pengawas asrama sendiri dok buat onar... peace warden2 asrama...

Ok, dah bagi 10 fakta menarik yang tak berapa menarik tentang cheq & hobi cheq. Pasni nak kena tag 10 orang pulak...

1. kak bee a.k.a Nabilah - satu tempat study dulu, tapi lain course & dia senior cheq... Kenal masa kat office lama dulu, satu department. Orangnya lembut2 & sopan gitu...

2. maznida a.k.a mama aiman - satu kelas masa study dulu. Orangnya sangat berdedikasi... Mempunyai wajah yang manis...

3. Izzah a.k.a cik puan ezah - satu kamsis masa semester satu dulu & satu blok dengan rumah lama cheq.. orangnya manis...

4. nissa a.k.a ummi rania - satu course masa study dulu, tapi berlainan kelas... sangat rajin memasak, suri rumah sepenuh masa buat sementara waktu... jeles cheq dengan dia.. hehe

5. ain a.k.a dakcik - satu kelas masa study dulu. sempat berkawan baik masa first sem. Orangnya tecik je, tapi sangat comel & kiut...

6. suraya a.k.a sue - penyelamat cheq, sebab sudi ganti tempat cheq masa cheq nak mintak tukar balik ke putrajaya dulu... orangnya ceria, manis je senyuman, lembut je bila bercakap (jangan kembang ek sue..) & kawan baik kak Eina...

7. Siti a.k.a Ibu waz - orangnya kecik & comel je... putih lagi... ada anak yg sangat comei yang dipanggil Waz. Satu course masa study dulu, tapi lain kelas.

8. Khams a.k.a mama Faqhry - kenal cenggitu je sebab satu course, lain kelas. kerja kat brunei... orangnya pun sweet2 je...

Erm, lagi dua tu tak tau dah nak tag sapa, so sapa2 yang baca boleh la kot buat tag ni... hehe

Dah settle semua, tempek badge ni kat side bar... Okey, settle... Dah boleh dapat award ni... hehe





** kepada yang kena tag tu, buat jangan tak buat... hehe - yang dah kena, nak jawab lagi pun boleh, nak abaikan pun takpa na...

2 comments:

Ena said...

Wahh.. caya la.. memg menarik & tertarik Sal jwb Tag tu.. heh3x.. terpaku jekap akak bace td.. Thanks yer Sal..

*S*A*L*W*A* said...

kak Ena :

hehe... sure orang boring membacanya sebab terrrlalu panjang... hehe