Thursday, June 16, 2011

Gerhana Bulan...

As-salam...

Kengkawan ada tengok tak gerhana bulan malam tadi???

Saya alhamudlillah la, diberi kesempatan untuk tengok... Sebelum2 ni asyik terlepas je...

Semalam ada la terbaca dalam blog sis Ummu pasal gerhana bulan ni, terus la berangan2 nak tunggu & tengok. Tapi katanya gerhana tu mungkin akan start lebih kurang 2 pagi...

Hai, waktu tido yang nyenyak tu... Tapi saya tak ada la pulak set alarm ke apa, untuk bangun...

Dah ada alarm semulajadi (si kecik tu)...

So, malam tadi atau lebih tepat pagi tadi lebih kurang kul 1.45 saya terjaga. Teringat pasal gerhana bulan ni... Dok tinjau2 jugak la ke luar tingkap...

Nampak langit yang clear je. Tak nampak pun sang bulan... Mungkin masih dalam proses la kot... Terus sambung tido lagi... hehe

Dalam jam 4 lebih saya terjaga lagi. Si Summayyah nak susu...

Sambil menyusu dia saya terpandang ke luar tingkap... Tingkap tu memang betul2 betentangan dengan hujung katil saya (bahagian kepala).

Terus ternampak sang rembulan... Tengah berlaku proses gerhana... Memang cantik. Tapi disebabkan keadaan saya yang terlalu mengantuk tu, rasa macam kat awangan je... hehe

Sedaya upaya cuba buka mata untuk melihat kejadian ciptaan Allah Maha Besar ni...

Selesai menyusu, saya bangun ke tepi tingkat pastu terus snap pic gerhana bulan tu.. Tapi seperti yang saya jangkakan, gambarnya kurang jelas...

Maklum la, pakai henpon cap ayam je amik gambar tu... sayang betul...

Lepas amik gambar terus Zzzzz balik... Sebab memang ngantuk sangat... Kononnya nak solat sunat gerhana pun tak kesampaian sebab mata ni berat giler...

Cuma sempat istighfar & ucap subahanallah je... Pastu mata terus layu... hehe. Dan bulan tu pun semakin hilang dari pandangan mata sebab mata dah terpejam... ngeh ngeh

Dan terasa rugi lak bila bangun pagi tadi teringat pasal hal ni... huhu. Bukan senang tu...

Cerita kat si abah, dia cakap "Kenapa tak kejutkan abg..."... herm, ye lah tu... Tak pesan pun...

Gambar yang saya amik pakai henpon cap ayam... Yang saya bulatkan tu la bulan yang sedang mengalami proses gerhana...

Dalam gambar ni memang nampak kecik je kan, tapi yang saya tengok real / live tu memang besar & clear la...

yang saya tick tu la fasa yang sempat saya lihat....

Dan pagi tadi masa bangun kul 6 tu still dalam proses lagi. Dah hampir nak nampak penuh semula dah...
Pastu dah tak nampak langsung sebab dilitupi awan...

Yang kelakarnya, saya siap mimpi lagi dapat tengok bulan secara close up & jadi ahli astronomi... hahaha... Sabo jek la...


3 comments:

♥ Che NamNam ♥ said...

aiseh apsal sy tak tahu ader gerhana bulan semalam.hadeiii teruk betul lah sayer nehh...

syariza09 said...

x tahu pon pasal gerhana ni, maklumla minggu ni asyik on off jer pasal dunia luar..huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eheheh parah dah tu siap masuk dalam mimmpi..:-P