Friday, November 13, 2009

Kenangan semasa mengandung...

Ini cheq copy paste dari blog orang... (mencuri karya kah??? bukan ye.... ni adalah tag yg cheq copy paste okeyh...) Sesaje mengisi masa lapang + tak dak idea nak tulis apa + sonok tengok org crita pasal pengalaman bersalin... hehe. So, sesiapa nak buat lak lepas ni sila-silakan la... hehe

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Erm, boleh dikatakan begitulah... hehe

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Tak pikir pun lagi sebab lambat lagi kot... hehe... dah ada nanti baru boleh pikir... hehe

3.WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Alhamdulillah, happy + macam tak caya je... hehe

4. HOW OLD WERE YOU?
Masa tu baru je 22 tahun [terlalu muda untuk jadi seorang ibu.. ('',)]

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period lewat seminggu lebih. Mula2 tak berani nak buat test, husband yang suruh. Tengok2 +ve... heheh

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My husband le sebab keluar je dari toilet, dia dah tanya "macam mana?"... ngeh ngeh...

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Mula2 ingatkan nak surprise sket. Tapi bila dah masuk 8bln lebih husband excited lak nak tahu jantina. Terus bawak pegi scan... hehe

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yezza, masa bulan ke-3 sampai bulan ke-5... Pastu okeyh aje... Cuma sekali sekali tu ada la...

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Jambu susu... tapi time mengidam tu musim jambu susu baru je lepas... hua hua hua... tapi nasib baik la mertuaku tersangat la baik hati, dia siap tolong cari satu kampung... akhirnya dapat jugak sebijik.. tu pun 'buah sesat'... dapat la merasa... hehe... dah bersalin & habis pantang melambak2 pulak buah tu sampai nak termuntah cheq tengok... hehe....

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Masa nak tidoq tak berapa nak selesa, pastu kaki kejang tiba2... (tapi tak teruk sangat la...)

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Lelaki / boy...

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Tak, sebab memang kalau boleh nak anak sulung lelaki... Alhamdulillah, dapat pun...

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Kalau tak silap dalam 13kg je kot... hehe

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Tak dak pun...

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulillah, okeyh aje... Cuma cepat letih dan kaki kadang2 kejang/cramp...

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya...

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Ada la dalam 4 jam lebih.... (campur doctor jahit sebab banyak luka... maklumla, 1st baby, x dak pengalaman...)

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Husband

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Doc dalam 4 org, pastu nurse dalam 2 org and of course my husband la... hehe

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Alhamdulillah, normal...

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Mesti la, sebab tak tahan sangat sakit... rasa macam kena senggugut gitu... cheq sedut oksigen. Tapi dapat gak phetidine tuh walaupun tak diminta.. nurse tu datang terus je cucuk... pastu terus je lalok... hehe... doc suruh push pun dah tak dengar sangat sebab mamai.. hehe

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.21 kg... (tak sangka baby besar sebab ramai yang kata perut masa ngandungkan dia dulu kecik je...)

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
06/07/2008 a.k.a 06/07/08 (cantik tak number ni... hehe) pada jam 1.33 petang...

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Ahmad Faris Danish

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
Dah 1 tahun 4 bulan... sekejap je. Rasa macam baru semalam...

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Yes, satu hari nanti. Tapi buat masa sekarang belum terfikir lagi... ngeh ngeh ngeh... Pendek kata belum bersedia. Biar la dulu... hehe

5 comments:

Ena said...

Salam Kenal..

tertarik lak nak singgah kat sini.. & yg buat sy teruje bile.. tarikh anak awak tu lahir same ngan tarikh sue sy tp anak sy x nak kuar hari tu dier kuar esoknyer.. ehehee..jd anak kiter sebaye la kan..
Apapun suke bace celoteh awak ler..

Ena said...

sori typing error laks.. due..bukan sue.. ehehe..

*S*A*L*W*A* said...

salam...
heheh... TQ ek...
tu la pasal, kalau ikutkan due saya 30 Jun 2008... nak jugka si kecik ni tarikh yg cantik... hehe

Ena said...

A'a.. sy jumpe blog salwa nie melalui blog suraya.. x per kann!!

*S*A*L*W*A* said...

ye takpe... lagi suka sebab menambah kenalan... hehe