Tuesday, January 8, 2013

Petua Untuk Mudah Bangun Subuh

1. Tidur awal sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi.

2. Ambil wuduk sebelum tidur.

3. Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal.

4. Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur.

5. Pasangkan niat; “Aku nak bangun pukul …. kerana Allah s.w.t.”

6. Maafkan semua orang sebelum tidur.

7. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.

8. Elak diri dari melakukan maksiat sebelum tidur.

9. Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti.

10. Minta tolong orang lain seperti ibu, isteri atau suami, atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun.

4 comments:

syariza09 said...

slaunya time subuh ni setan melekat kuat kat mata. Tapi kita pon kena la lawan setan2 tu kan.

pakai no.10 tu pon lg ok kan :)

-Sara- said...

ehehe sgt bgos tips ni utk sara yg agk liat nk bgn pepagi..hihikk

Pecinta Sukan said...

buat kunjungan rasmi dekat blog terpilih..hehe..follow saya balik okay!!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Pencinta Sukan:

Saya tak dapat nak follow blog awak sebab kelaur box yang mengatakat 'profile not avaiable'... link blog awak pun tak ada...